Politik

HTML5, framtidens Webb-teknologi, men hur länge måste vi vänta?

Även den underbara CajsaStina Åkerström , Freds dotter, längtar efter HTML5

HTML5 är en kommande standard för webb-språken HTML och XHTML från organisationen World Wide Web Consortium (W3C).

HTML5 den förbättrar och rationaliserar hur man kodar webbsidor, och introducerar uppmärkning och programmeringsgränssnitt (API) komplexa webbapplikationer. Av samma skäl är HTML5 också en potentiell kandidat för plattformsoberoende mobila applikationer. Många funktioner i HTML5 har byggts med hänsyn till att kunna köras på låg-energiprylar såsom mobiler och surfplattor.

Vad som gör HTML5 så attraktiv för webb-utvecklare Silicon Valley och över hela världen är löftet om att man kan göra sig av med nedladdningsbara appar som idag måste skräddarsys för varje operativsystem och istället bara skriva en HTML5-implementation som bör fungera lika bra för både iOS och Android.

Men som Don Clark skriver i Wall Street Journal, så är vi inte där än: HTML5 Is Popular, Still Unfinished – WSJ.com

The HTML5 picture is also complicated for video, a key component for websites. Apple and Microsoft use a standard called H.264 that is widely used on the Internet. So does Google, but it more recently added support for a different technology it acquired called VP8. That means companies trying to distribute videos may have to store content in both H.264 and VP8 formats to reach most HTML5 browsers. “Unfortunately, you have to do both,” says Linus Upson, vice president of engineering for Google Inc.’s Chrome browser. Similarly, there is no standard audio format. So companies that have shifted to HTML5—like Pandora Media Inc. for its Internet radio service—have to store and serve up music in different formats. “We have to figure out a way to deliver the right audio to the right browser,” says Tom Conrad, Pandora’s chief technology officer. Furthermore, HTML5 doesn’t define ways to control specific hardware features on mobile devices like cameras, GPS devices and accelerometers. That capability is important for developers that hope to create browser-based alternatives to apps designed for specific devices.

Som det ser ut idag så kommer HTML 5 inte att bli fullt klar förrän 2022!, en evighet på webben. Och under den tiden kan komma nya teknologier hinna komma och gå.

Men många delar av HTML5 fungerar redan, något som har lett Silicon Valley-företaget Adobe att överge Flash i mobila webbläsare till förmån för HTML5.
De flesta minns säkert att Apples Steve Jobs agiterade för HTML5 just mot Adobes Flash.

Så HTML5 kommer, med en snigels hastighet.

Axplock från den nordiska pressen:

ITavisen.no,ITavisen.no

[tags] Web 2.0, HTML5, Adobe HTML5, Apple HTML5, bredband, Java, Webben, Internet, Datorer, mobile Internet, PHP, MySQL, LAMP stack,, [/tags]

One thought on “HTML5, framtidens Webb-teknologi, men hur länge måste vi vänta?

  1. Bosse

    Även om nya standarder implementeras i webbläsarna rätt snabbt så är utan tvekan trögheten vad gäller allmänhetens uppdatering till nya webbläsarversioner det största hindret för nya webbtekniker att slå igenom. Så länge en majoritet av användarna använder en gammal webbläsare som inte har stöd för den nya tekniken är den i många fall oanvändbar eller i varje fall betydligt mindre användbar, och det är fortfarande inte helt ovanligt att folk sitter med IE 6!

    Varför uppdaterar då inte folk sina webbläsare? Tja har de en gammal dator (med kanske Windows 98!) och varken har råd eller lust att köpa nytt så är det omöjligt att installera något modernare än IE 6 (eller motsvarande utvecklingsstadier av Firefox, Opera). Andra användare uppdaterar inte på grund av ren okunskap, ointresse och liknande, de kör med det de “alltid” har kört med helt enkelt.

    Det bästa är ofta att använda “nytt” som ändå bygger på något “gammalt” och etablerat. Som t.ex Javascriptbiblioteket Jquery med vars hjälp man kan åstadkomma mycket som man annars skulle behövt Flash eller liknande för att få till.

    Vill man utveckla appar för både iOS, Android och andra, och utan att utveckla dubbelt och kanske tvingas sätta sig in i programspråk som t.ex. Objective-C, så kan PhoneGap-plattformen vara ett alternativ.

Comments are closed.