Politik

Strunta i Obama och New York, USA:s framtid avgörs i Kalifornien och Texas

Om man får tro svenska researrangörer så har ingenting förändrats i USA under de senaste 50 åren. Det är fortfarande New York och Femte Avenyn som gäller.

Men i själva verket har USA:s tyngdpunkt, dess Ground Zero för länge sen förflyttats från New York, och hur framtidens USA kommer att se ut kommer att avgöras i två delstater, Kalifornien och Texas.

Orsaken är inte svår att hitta. Globaliseringen kom som en gigantisk meteorit som på några korta decennier på 80 och 90-talen slog ut hela USA:s väldiga industriområde i Mellanvästern och förvandlade dess världsledande industristäder som Pittsburgh., Dayton, Detroit och min ungdoms Akron till ruiner och skapade en för USA helt ny term, Rostbältet.

Lika lite som Sveriges historia är dess kungar så är USA:s historia dess presidenters. Så vem som vinner nästa års presidentval är mer eller mindre oviktigt. Erik Åsard, som mig veterligen är Sveriges ende USA-expert, skriver initierat i Dagens Nyheter om hur förrådda miljoner amerikaner demokrater känner sig av Obamas helt lögnaktiga kampanjretorik och den besvikelse de känner över hans presidentperiod: ‘Obama står sig mycket bra jämfört med företrädarna – DN.SE

Nyligen träffade jag en amerikansk historieprofessor från ett välkänt universitet i Mellan­västern. Hon är demokrat på vänsterkanten och jobbade entusiastiskt för att Barack Obama skulle väljas till president 2008. Med vemod i rösten berättade hon om euforin under valnatten då människor av olika bakgrund föll varandra om halsen när det stod klart att USA hade fått sin förste svarte president. Nu är detta historia och professorns lyckorus har sedan länge övergått i djup frustration. I stort sett ingenting har blivit som hon hoppades. Knappt någon av de reformer som genomförts under Obamas snart tre år i Vita huset har levt upp till hennes förväntningar, inte ens 2010 års sjukvårdsreform.

Men USA:s framtid kommer inte att avgöras av Obama eller ens i Washington. USA greppas av precis samma faktorer som EU och öststaten, globaliseringen, en åldrande befolkning och den globala uppvärmningen. Och New York är alltså inte längre USA:s medelpunkt. Om vi vill se vart USA är på väg bör vi titta på framtidslandet Kalifornien och dess guvernör Jerry Brown den alternativa vy av ett framtida USA som erbjuds av Texas och dess bisarre guvernör Rick Perry.

Det säger rätt mycket om den svenska pressen och dess USA- bevakning att vi nästan aldrig hör något om Jerry Brown medan vi dagligen bombarderades med alla möjliga trivia om hans företrädare, den republikanske muskelknutten Arnold Schwarzenegger.

Economist skriver i veckans nummer om hur Jerry Brown nu försöker reformera Kalifornien genom att ta sig an de statsanställdas mycket förmånliga pensioner, som likt dom i Grekland håller på att ruinera hela Kalifornien: California’s public pensions: Not so retiring | The Economist

The main changes Mr Brown proposes concern new employees of state or local governments. They would have to wait till 67 to retire, whereas many current government workers can retire at 55 or even earlier. They would also have hybrid plans, with part of the traditional defined-benefit pension replaced by a defined-contribution plan of the sort common in the private sector. Mr Brown also wants to make current as well as new employees contribute half of the cost of funding their pension (today, many pay nothing). … California’s unfunded pension liabilities are staggering, he points out; they have been estimated at between $240 billion and $500 billion. Plugging that hole will increasingly crowd out other things that Democrats care about, such as schools, parks and courts. But Mr Brown’s plan might save at best $11 billion over 30 years.

Kalifornien måste också reformera sitt katastrofala fängelsesystem, det värsta i hela USA och säkert i hela västvärlden. Men trots den kaliforniska härdsmältan som har gått hårt åt det redan risiga skolsystemet och University of California, delstatens universitetssystem med Berkeley-universitetet i spetsen, så puttrar IT-ibdustrin i Silicon Valley och San Francisco på som om ingenting hade hänt. Och det är IT-industrin och bioteknologin, även den förankrar i San Francisco och Silicon Valley, som utgör USA:s framtid, inte bil eller stålindustrin.

Rick Perrys Texas erbjuder en alternativ väg framåt för USA med lågavlönade timjobb utan sociala förmåner eller sjukförsäkring i en delstat där alla är beväpnade till tänderna och där man ser till bibeln, och främst då gamla testamentet, för pekpinnar på hur USA:s framtid ska se ut.

När den globala uppvärmningen i somras förvandlade Texas till ett inferno så ledde Perry allmänna böner till gud, något som inte verkar ha lett till några konkreta resultat. Som Economist skriver i en initierad artikel om Texas katastrofala vattenproblem: Water in Texas: The thirsty road ahead | The Economist

But the most sobering fact may be that Texas’s water woes are structural. A growing population needs more water. As it stands, the state needs about 18m acre-feet of water a year, according to the Texas Water Development Board (TWDB). By 2060 demand is projected to rise to 22m acre-feet a year. The available supply is expected to decline from 17m acre-feet to about 15.3m, as some aquifers are being depleted and areas of the state will come under new regulations. The TWDB forecasts a total statewide shortfall of 8.3m acre-feet by 2060, because the regions that have enough water cannot simply pipe it to the driest places. If nothing is done, it warns, the economic losses could reach $115.7 billion a year by 2060.

Det intressanta med Texas är att hela delstaten håller på att slås ut av den globala uppvärmning som Texasborna vägrar att tro på. Så gudarna kanske inte gillar Texas trots allt.

Republikanerna i Washington må agitera för krig mot Iran och och för tortyr av fångar , men sanningen är att USA:s tid som världens enda supermakt är räknade.

Den amerikanska modellen med arbetskraftsinvandring, billig olja, plundring av landets infrastruktur, västvärldens mest ineffektiva sjukvårdssystem som har lämnar 50 miljoner amerikaner utan tillgång till sjukvård, växande sociala och ekonomiska klyftor har spårat ur och är inte längre attraktiv på världsmarknaden.

Av de båda modellerna, den från Kalifornien eller Texas så ligger den Kaliforniska i tiden. Den är tolerant, högteknologisk och baserad på meritokrati och inte på kristen dogma.

USA 2.0 kommer att komma från Kalifornien med de teknologier som jag brukar skriva om här på bloggen, Datormolnen, Stordata (Big Data) och den mobila webben. Men även med bioteknologin och inte att förglömma, det kaliforniska jordbruket i den väldiga San Joaquin Valley.

Om det räcker för att rycka upp resten av USA återstår att se. Men det är intressant att både Texas och Kalifornien togs från Mexiko och idag är alltmer latinamerikanska. Så framtidens USA kommer antagligen att bli betydligt mer latinamerikanskt än europeiskt.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyhetr – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Politiken.dk Seneste nyt

[tags] Kalifornien, California, Jerry Brown, San Francisco, Los Angeles, Hollywood, Silicon Valley,Texas, Rick Perry, Jerry Brown, Silicon Valley [/tags]

3 thoughts on “Strunta i Obama och New York, USA:s framtid avgörs i Kalifornien och Texas

 1. San

  Kollar man vart amerikanska (just nu pågående) TV-serier utspelas så råder det ingen tvekan om att USA:s tyndpunkt ligger i New York. Så det är kanske lite tidigt att glömma New York.

 2. San

  Jag roade mig med att kolla var amerikanska TV-serier utspelas, jag slutade efter ett tag eftersom det går så många. Men tyngdpunkten på New York är överväldigande, så man får kanske ursäkta svenska medier (hela världens medier) att de riktar sina blickar mot New York istället för Houston när amerikanerna själva gör det. Hur det ser ut om 40 år kanske inte är så intressant för dagens turister. Förövrigt så hörs spanska över allt i New York också, så den staden verkar fortsätta växa, om än långsammare nu än förr. Vilket kanske inte är så konstigt.

  Texas:
  Friday Night Lights

  Chicago:
  The Good Wife
  Boss

  Los Angeles:
  90210
  The Big Bang Theory
  Entourage
  Curb Your Enthusiasm
  Hung

  New York:
  Person of Interest
  How to make it in America
  Bored to Death
  Two Broke Girls
  Gossip Girl
  A Gifted Man
  Blue Bloods
  Louie
  Damages
  How I met your mother

Comments are closed.