Politik

Jeffrey Sachs om Occupy Wallstreet och USA:s möjligheter att överleva i det globaliserade kunskapssamhället

Jeffrey Sachs på Columbia University är en av USA:s mer kända intellektuella och författare till den uppmärksammade boken om de många sociala och ekonomiska problem som USA nu brottas med: The Price of Civilization by Jeffrey.

Han skriver i New York Times om hur Occupy Wall Street-rörelsen kan vara början till en ny progressiv rörelse, en motpol till den kristna extremhöger som alltsedan 1980-talet har ruinerat USA: The New Progressive Movement – NYTimes.com

Thirty years ago, a newly elected Ronald Reagan made a fateful judgment: “Government is not the solution to our problem. Government is the problem.” Taxes for the rich were slashed, as were outlays on public services and investments as a share of national income. Only the military and a few big transfer programs like Social Security, Medicare, Medicaid and veterans’ benefits were exempted from the squeeze. Reagan’s was a fateful misdiagnosis. He completely overlooked the real issue — the rise of global competition in the information age — and fought a bogeyman, the government. Decades on, America pays the price of that misdiagnosis, with a nation singularly unprepared to face the global economic, energy and environmental challenges of our time.

Vi får hoppas att Sachs har rätt och att Occupy Wall Street-rörelsen kommer att överleva polisens hårdhänta motåtgärder. Klart är att USA måste ta till kraftåtgärder för att stoppa de alltmer rabiata republikanerna som är en sällsynt blandning av Lenins Bolsjeviker och Khomeneis jihad-krigare.

Som jag redan har skrivit om så spirar redan USA 2.0 här i Silicon Valley med Datormolnen, Big Data och den mobila webben. Men det är inte helt säkert att Silicon Valley ensam kan hjälpa Rostbältet i Mellanvästern och de helt hopplösa Sydstaterna upp ur träsket, eller om det ens är i någons intresse att så sker. Det bästa vore säkert om man kunde sälja eller helt enkelt donera sydstaterna till Mexiko, som säkert inte vill ha dom under några omständigheter, och sen förvandla Mellanvästern till en naturpark eller om det inte går till en gigantisk parkeringsplats.

Hur som helst, bra artikel om en mycket intressant rörelsen.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt

[tags] Wall Street Protest , Movement Occupy Wall Street , Occupation Wall Street , Occupy New York , Occupy Wall St , Occupy Wall Street , Occupy Wallstreet , Protest Manhattan , Protest New York , Protest Wall Street , Protests Banks , Protests Usa , Protests Wall Street , Radiohead Wall Street , Slideadbigshot , Wall Street Protests , Business News, Jeffrey Sachs[/tags]

8 thoughts on “Jeffrey Sachs om Occupy Wallstreet och USA:s möjligheter att överleva i det globaliserade kunskapssamhället

 1. San

  Lennart

  Men snackar du om Obama, inte vilka som stod bakom rörelsen som lyfte fram Obama. Jag tycker iaf att de båda känns snarlika i sin struktur.

  Sen kan jag nog inte motstå en gliring till 🙂 Men Obama ör konservativ i ungefär samma mening som Rush Limbaugh tyckte att McCain var liberal i förra valet.

 2. Lennart

  San: om vi bortser från din gliring 🙂 så tror jag inte det. Men det är en mycket intressant fråga faktiskt. Jag ser Obama som en krass politiker som utnyttjade frustrationen med situationen i USA för att gagna sig själv. Han har visat sig helt ointresserad av Occupy Wall Street precis som han som mest har visat ett svalt intresse för den arabiska våren.

  Obama är ingen visionär, han kan inte se att vi befinner oss på tröskeln till en helt ny värld. Han är konservativ istället för att vara innovativ. Ett litet exempel är att han fortfarande vägrar att acceptera samkönade äktenskap. Och hans inställning till Jasminrevolutionen har varit likadana, konservativ.

 3. Lennart

  Thomas: Jag tror det, och som jag har visat här på bloggen så har den här rörelsen fört med sig innovationer inom de sociala nätverken just för att hjälpa rörelsen att kommunicera och expandera.

  Så det här är början på något nytt.

 4. Lennart

  Edward: Mycket intressant att det också finns en Occupy-rörelse i Orlando, som du säger så är ju Orlando kanske inte den politiska aktivismens högborg i USA.

 5. Edward i Orlando

  Håller helt med om OWS och Obama.
  Till stor del samma grupperingar, samma entusiasm och samma metodik.
  Helt klart här i Orlando där jag kampanjarbetade för Obama 2008 och nu känner igen många ansikten i Occupy Orlando.
  Hur representativt Orlando är vet jag inte. Det är ju inte precis den politiska aktivismens högborg i USA.

 6. Thomas Ruuth

  OWS ett hopp om en ny folkrörelse och rent av ny politisk gruppering, både här och där, globalt, kanske naiv förhoppning, men måste börja nånstans. Det här systemet håller ju inte längre, hopplöst föråldrat och ohållbart. Att folk reagerar och börjar ta saker i egna händer är en början, men har dock en vansklig väg att gå. Hålla balansen från att inte provoceras och/eller infiltreras av sabotörer samt utvecklas mot en seriös maktfaktor. Det behövs mer än nånsin! Nystart!

 7. San

  Är inte OWS snarare sprungen ur samma grupperingar som fick Obama vald. Att du sen tycker han är satan själv inkarnerad kan vi lämna till en annan diskussion, men i mina ögon känns OWS och gräsrotsrörelsen bakom Obama snarlik, särskilt sättet de organiserar sig på.

 8. Björn Y

  Du ska nog inte räkna ut rostbältet än, i Detroit så har antalet unga välutbildade i stadskärnan ökat, trots att stadens befolkning kollapsat. Dessutom så har Detroit en av USA:s mest intressanta konstscener. Många av städerna i rostbältet t.ex Buffalo är dessutom strukturellt bättre anpassade att överleva Peak Oil än t.ex städerna i Texas och Kalifornien.

Comments are closed.