Politik

Från Ruby till Rails till Heroku till Sinatra, det globaliserade IT-världens verktyg utvecklas med ljusets hastighet

Vad som gör globaliseringen så oemotståndlig är att IT-ingenjörer ständigt stegrar produktiviteten genom att bygga verktyg ovanpå redan existerande verktyg i långa kedjor tills man får en produktivitet som hade varit omöjligt att rens tänka sig för bara några år sen.

1995 lanserade den japanske programmeraren Yukihiro “Matz” Matsumoto ett nytt objektorienterat datorspråk med namnet Ruby som snart blev mycket populärt.

Nio år senare, 2004, skapade den dansk-amerikanske programmeraren David Heinemeier Hansson ett ramverk kring Ruby-språket som kallas Ruby On Rails och som gör det mycket enkelt att snabbt skriva integrerade program i den s.k. Model View Controller-paradigmen, som uppfanns av den norske datavetaren Trygve Reenskaug.

Sedan, år 2007 skapade James Lindenbaum, Adam Wiggins och Orion Henry utvecklingsredskapet Heroku, en datormolnversion av Ruby on Rails, en s.k. Platform As a Service, som nu har blivit oerhört populärt och nu även har stöd för andra datorspråk än Ruby.

Men vänta, vi är inte klara än, för så sent som tidigare i år skapade Blake Mizerany tillsammans med Ryan Tomayko, Simon Rozet och Konstantin Haase det domänspecifika dataspråket Sinatra som är skrivet i Ruby. Sinatra används

Nu finns det massvis med datorspråk som vi aldrig hör talas om, men Sinatra används redan, efter bara några månaders liv, på Apple, BBC, LinkedIn, Motor Yard, Heroku, GitHub och Songbird, och Heroku ger mycket av det ekonomiska stödet till Sinatras fortsatta utveckling

Vilket visar hur oerhört snabbt IT-världen utvecklas just nu.

Sinatra, som är en fri och öppen källkod är ett ramverk och domänspecifikt språk skrivet i Ruby. Det är ett alternativ till andra Ruby-ramverk som Ruby on Rails, Merb, Nitro, Camping och Rango. Det är beroende Racks gränssnitt

Sinatra följer inte den typiska Modell-View-Controller-paradigmen som typiskt används i andra ramverk, exempelvis Ruby on Rails. Istället är Sinatra helt inriktat på att snabbt skapa webbapplikationer i Ruby med minimal ansträngning.

Den som är intresserad kan kolla Sinatra The Book på webben.

Här är ett exempel på hur man skriver Heja Världen i Sinatra:

# myapp.rb
require ‘sinatra’

get ‘/’ do
‘Hello world!’
end

Jag har jobbat här i Silicon Valley i snart 25 år nu och har aldrig tidigare sett ett sånt här snabbt tempo. Man blir andtruten vara av att försöka hänga med.

Utvecklingen visar hur det fullkomligt väller fram nya verktyg och produkter i ett crescendo av skaparglädje och innovation. De här är en utveckling som håller på att vända upp och ner på samhället och ge vanliga medborgare verktyg som surfplattor, mobiler och tillgång till billiga servrar i datormolnen som vi aldrig hade kunnat drömma om för bara några år sen.

Mer, mycket mer om den här spännande utvecklingen de närmaste dagarna, veckor och åren 🙂

Och om någon redan skulle jobba med Sinatra eller Heroku så hör gärna av er.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt

[tags]Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce, Heroku, Yukihiro “Matz” Matsumoto, David Heinemeier Hansson, Heroku, Sinatra, Ruby on Rails,Blake Mizerany[/tags]