Politik

Skräll i presidentkampanjen i USA, Newt Gingrich skjuter upp som en raket.

Årets republikanska presidentkandidater har varit en oförblommerad katastrof för USA. Hur kan någon stormakt bli tagen på allvar med presidentkandidater som de helt bisarra Michele Bachmann, Herman Caine för att inte tala om Texasguvernören Rick Perry?

Det hade kanske inte gjort så mycket om de republikanska gräsrötterna hade gillat Mitt Romney, som är den enda av de ledande kandidaterna som inte har visat sig vara en religiös galenpanna, som inte har tafsa på alla fruntimmer som har inom närheten av hans Pizza-butiker och som inte likt Rick Perry gör bort sig i varenda debatt han är med i.

Men Romney är Mormon och det går inte hem hos den Kristna Högern som tillsammans med Tepåpserepublikanerna är som dom bestämmer. Dessutom har Romney drivit igenom en sjukförsäkringsreform i Massachusetts som trots att han nu tar avstånd från den, betyder att Den Kristna Högern aldrig kommer att förlåta honom.

Så vem finns kvar? Jo den förre talmannen i Representanthuset Newt Gingrich, mannen som gjort sig känd för att försöka genomföra en regelrätt statskupp när han försökte avsätta Bill Clinton.

Statskuppen misslyckades men till skillnad från de andra personlighetsstörta individerna så är Gingrich faktiskt beläst, riktigt intellektuell och en bra debattör. Och dessutom en man som både Jesus och Gud skulle se upp till om de bara hade träffad honom.

Bloggen Politicos Edward-isaac Dovere skriver om Gingrichs plötsliga framgångar Newt Gingrich’s 2012 surge picks up steam – Edward-Isaac Dovere – POLITICO.com

There’s clear movement in the polls: A new Public Policy Polling survey out Monday has him in first place, hitting 28 percent. He’s a close second behind Mitt Romney in both Monday’s CNN/ORC International poll, which showed him at 22 percent, and the McClatchy-Marist poll out Friday, which showed him at 19 percent. Those numbers follow a trajectory of Gingrich surging as Herman Cain slips in many recent polls — even those in which he’s not doing as well have him in third, like the new POLITICO/George Washington University Battleground Poll out Monday that has him tied for third with Texas Gov. Rick Perry at 14 percent.

Som alla republikaner så älskar Gingrich krig, men till skillnad från de andra kandidaterna så har Gingrich, trots att han givetvis aldrig själv skulle riskera att dödas på slagfältet, i alla fall skrivit en hel radda böcker om det amerikanska Inbördeskriget, kriget mot Japan och de revolutionära kriget.

Man kan knappast anklaga Gingrich för att vara någon djupare tänkare, man han vet i alla fall var tangenterna sitter på en dator och han vet hur man använder Microsoft Word. Och han skulle bli en mycket farlig motståndare för Barack Obama i de presidentdebatter som de republikanska gräsrötterna nu inser att ingen annan av presidentkandidaterna skulle klara. Utom den ogudaktige Romney förstås.

Vi får se hur det går, men hur Romney än försöker så måste han vinna primärvalen och det verkar nu klart att Den Kristna Högern och Tepåserepublikanerna kommer att rösta för vem som helst annan än Romney, så länge som den personen inte är mentalt rubbad, en sexualdåre eller så fundamentalistiskt tokkristen att inte ens den fundamentalistiskt tokkristna Kristna Högern kan med henne. Och det betyder egentligen att endast Gingrich är kvar. De andra är så marginella att de inte räknas.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
SvD – Utrikes, Ekot

[tags] 2012 Election , Barack Obama , Michele Bachmann , Mitt Romney , Barack Obama 2012 , Elections 2012 , Michele Bachmann 2012 , Rick Perry , Tea Party , Mitt Romney 2012 , Obama 2012 , Rick Perry 2012 , Tea Party 2012 Election , Tea Party Elections 2012 , Politics News, Barack Obama, Rick Perry, Herman Cain , Jon Huntsman , Rick Santorum , Elections 2012 , Herman-Cain , Michele Bachmann 2012 , Rick Perry , Ron Paul , Herman Cain 2012 , Ron Paul 2012 , Poll Ballot , Jon Huntsman 2012 , Mitt Romney 2012 , Rick Perry 2012 , Rick Santorum 2012 ,Newt Gingrich [/tags]

11 thoughts on “Skräll i presidentkampanjen i USA, Newt Gingrich skjuter upp som en raket.

 1. Christoffer

  Hur skulle det påverka den kristna högern om förmodan Mitt Romeny vann?
  Skulle det reta, försvaga eller hur skulle det bli? Skulle amerikanen på gatan överhuvudtaget bry sig?

  Var visst en poll på CNN om att vilken gud inte var så viktigt så länge det inte en muslimsk tror jag.

 2. Edward i Orlando

  När Newton används som förnamn blir det lite pompöst, typ något som plugghästar som är duktiga i skolan, skulle kallas. Likt Einstein.
  Leroy har ofta används ett stereotypisk namn på afro-amerikanska, street-smart typer, speciellt på 70- och 80-talen.
  Så det är verkligen en udda kombination.

 3. Edward i Orlando

  Jovisst är jag bekant med Fink-Nottle. Och det var där jag hade haft min enda kontakt med ordet newt. Jag tror han studerade deras kärleksliv, eller?

  Så nu kollade jag och som väntat är Newt kort för Newton. Han hette från början Newton Leroy McPherson tills han mor gifte om sig med en Gingrich som adopterade Newton.

  Newton Leroy………stackars pojke. Inte konstigt han blev som han blev.

 4. Edward i Orlando

  Att ha en president som heter Vattensalamander i förnamn vore kanske orginellt. Jag tror dock att Handske har större chans. Oavsett klart bättre än en President Rumpskum (eller vad det skulle heta på svenska)!

  Tror inte Newt har nån chans att slå Obama. De s.k. presidentdebatterna är inget slagfält där djärva intellektuella ideer debatteras. Oavsett format ges kandidaterna väldigt strama tyglar och TV-bolagen vill inte att nån gör bort sig.

  Och efter varje debatt ger båda sidor lika trovärdiga analyser och visar statistik på att just DERAS kandidat vann.

  Plus att den rent ytliga jämförelsen är klart till Obamas fördel: Newt är ganska “kraftig” till växten, dvs fet på ett löst och sladdrigt sätt, kostymerna hänger på honom som en disktrasa på en aladåb OCH han har en tendens att i debatter bli otålig, elak, sarkastisk och körringagnällig i största allmänhet.

 5. Christoffer

  Jag har svårt för denna mannens namn. Påminns hela tiden av att det skulle vara en liten julalv som skulle kunna jobba för jultomten.
  Utöver Barack har det ju varit hyfsat konservativa förnamn på presidenterna.

 6. Per A.

  Newt har i alla fall inga lik i garderoben.
  De står i stället utställda på verandan till allmänt beskådande.

 7. San

  Du skojar, Mitt Romney har chans mot Obama, förmodligen Huntsman också men det är bara kuriosa. Obama krossar Newt.

Comments are closed.