Politik

Allt hårdare tag mot Occupy Wall Street, USA:s nya demokratirörelse

Klicka på videon för att spela.

Det är en öppen fråga hur länge den amerikanska våren eller Jasminrevolutionen kommer att överleva mot polisens allt hårdare metoder. Inte över hela USA, men på platser som New York, San Francisco och Oakland här i Silicon Valley.

Den amerikanska friheten och demokratin som amerikanska regeringar har predikat och mässat om i decennier är inte riktigt fri och demokratisk som man vill få omvärlden att tro. Och även om mötes- och demonstrationsfrihet är inskriven i den omhuldade amerikanska grundlagen så är det givetvis inte något som betyder att medborgarna nödvändigtvis ska ha rätt att verkligen mötas och demonstrera.

New York Times skriver om New York-polisens allt hårdare tag mot USA:s nya demokratirörelse: Clashes and More Than 240 Arrests Mark Protest’s ‘Day of Action’

Two months after it began in New York, Occupy Wall Street carried out a “Day of Action” on Thursday featuring an attempt to delay the opening of the New York Stock Exchange, demonstrations on the subways, a sit-in in the roadway at the base of the Brooklyn Bridge and unscheduled clashes with the police in Zuccotti Park that left a protester with a bloodied face and an officer with a lacerated hand.

More than 240 people were arrested, five protesters were charged with felony assault, and seven officers and 10 protesters were injured, the police said.

Nu är det viktigt att inse att den som blir arresterad i USA får det svårt att hitta jobb, vilket givetvis är orsaken till att polisen arresterar så många som möjligt från OWS-rörelsen. Jag vet inte hur länge som polisen behåller arresteringsinformation i sina databaser, men det är säkert i många år. Kanske någon vet.

Hur som helst så står det redan klart att myndigheterna på många platser i världens friaste land är fly förbannade på de amerikanska medborgare som är dumma nog att anse att de verkligen har rätt att demonstrera. Och om de egyptiska myndigheterna bara hade lärt sig av New York så hade man snabbt krossat Jasminrevolutionen genom att hänvisa till osanitära förhållanden på Tahrirtorget.

Jag tror inte att Occupy Wall Street-rörelsen kommer att ge sig, men jag tror samtidigt att myndigheterna på många håll i USA kommer att ta till allt hårdare metoder för att krossa rörelsen. Det kan komma att bli en mycket het vinter framöver här i USA.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,SvD – Senaste nytt, Dagen.se – Stora nyheter, DN ledare

[tags] Wall Street Protest , Movement Occupy Wall Street , Occupation Wall Street , Occupy New York , Occupy Wall St , Occupy Wall Street , Occupy Wallstreet , Protest Manhattan , Protest New York , Protest Wall Street , Protests Banks , Protests Usa , Protests Wall Street , Radiohead Wall Street , Slideadbigshot , Wall Street Protests , Business News, Zucotti Park[/tags]

3 thoughts on “Allt hårdare tag mot Occupy Wall Street, USA:s nya demokratirörelse

Comments are closed.