Politik

Arbetskraftsinvandring och den globaliserade Silicon Valley, modell för Sverige?

Foto Det Progressiva USA. Suveränt framträdande på Yahoo i veckan.

När man går på datormässor och IT-konferenser här i Silicon Valley så är en mycket stor del av deltagarna från Indien, Pakistan eller Kina. Man träffar också en hel del ryssar, israeler, medan de infödda amerikanerna vanligtvis är i klar minoritet.

Och de inflyttade IT-ingenjörernas engelska är inte alltid den bästa. Men det går bra ändå. Alla verkar förstå alla och vad som förenar hela den här brokiga skaran är så mycket mer än vad som skiljer dom åt, nämligen en passion för IT, att det aldrig blir problem.

Som den här unge mannen, teknisk ledare för det viktiga Oozie-projektet på Yahoo med det klingande namnet Mohammad Islam. Han gjorde en suverän presentation och hanterade sedan de mycket tekniska frågorna som den rutinerade föredragshållare han säkert är. Och med tanke på hans brytning är han helt tydligt relativt nyinflyttad.

Jag är långt ifrån säker på att man skulle se en liknande situation på en svensk IT-konferens.

Ett intressant fenomen är att de inflyttade IT-ingenjörerna efter några, eller många år ofta flyttar tillbaks till sina hemländer för att starta eget, eller mer eller mindre pendlar mellan Silicon Valley och sina hemländer.

Sånt är det i det globaliserade kunskapssamhället. Vi känner t.ex. ett par där mannen jobbade på Intel i över 20 år men nu har flyttat tillbaks till Taiwan medan deras barn, liksom villan som vi ser efter åt dom, är kvar här i USA. Ett annat par, Koreaner, samma sak.

Det kan också vara intressant att notera klädseln, helt typisk för IT-möten här i Silicon Valley. För 30 år sen hade han varit klädd i kostym och slips.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Startsidan,
Sydsvenskan – Nyhetsdygnet,SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, News, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags]LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Yahoo, Oozie[/tags]

25 thoughts on “Arbetskraftsinvandring och den globaliserade Silicon Valley, modell för Sverige?

 1. Johnny

  Bosse: Tack för krya på dig hälsningen. Marknadspriset på kvicksilver lär
  stiga i takt med att kineserna behöver fler termometrar och då blir du också värdefull, 🙂

 2. Bosse

  äntligen har man blivit värd någonting. Får se upp för åskan bara,

  Inte illa Johnny, till skillnad från mig som pga alla amalgamfyllningar bara kommer att ses som ett miljöproblem när jag tar ner skylten. Jag lämnas väl lämpligen in på närmaste återvinningscentral som kvicksilverhaltigt avfall. 🙂

  Krya på dig!

 3. Johnny

  Lennart: Det vore inte kul om man skulle behöva skära upp ett nytt djupt sår för att skruva ut skruvarna och göra om samma sak en gång till. Tydligen har läkarna funnit god användning för de gamla häftapparaterna som fanns på kontoren förr i världen, de används idag för att “sy” ihop såren. Det ca 1 dm långa snittet på underarmen har nitats ihop med ett 50-tal stålklamrar som jag skall ta bort i veckan som kommer.

 4. Christer W

  Johnny, det vi kan konstatera är att skrotvärde på dig har höjts och att du bör akta dig åska. 😉

 5. Johnny

  Lennart: “Det värsta med ett höftbrott är att man måste opereras två ggr.”

  Jag är inte säker på att så är fallet längre. Mitt språkförbistrade intryck är att de bara skruvar ihop benen med titanskruvar och sedan får de sitta resten av livet. När det gäller handleden så stoppade de in en bottenplatta som skruvades fast med tre skruvar och den/de behövde jag bara ta bort om de blev till besvär senare. Det skall bli spännande att passera metalldetektorerna på flygplatserna i framtiden, man får väl klä av sig naken med händerna över huvudet och skrika “I am not a terrorist!”

  1. Lennart

   Johnny: OK, på mig så tog dom bort spiken efter ett halvår och det var nästan värre än när dom satte in den. Bra om du inte behöver göra det. Det bör inte bli några problem i säkerhetskontrollen eftersom dom ju alltid röntgar en. Du blir kanske steril som vi alla men det får man väl acceptera i kriget mot terrorismen. Som sagt, bra att du är tillbaks.

 6. Bossebus

  Ja,jag hoppas inte alla råkar ut för skador…speciellt inte oförsäkrade.

  Faktum kvarstår…södra Spanien/Portugal drivs av legala/illegala invandrare på gott och ont.

  Det är lite symptomatiskt att en svensk fastnar i ett område där man pratar engelska…hmm varför inte lära sig spanska?

  Man skall även veta att de “infödingar” som är i närheten föraktar herrementaliteten hos dom nya “invandrarna”. Men pengar luktar som sagt inte.

  Personligen reste jag runt i bergsbyarna i Portugal i tio års tid…..innan dom blev förstörda av EU,civilisationen.

 7. Johnny

  Bossebus: Försäkringskassan tillhandahåller gratis ett “European Health Insurance Card” som gäller i tre år som betalar alla sjukhus/medecin kostnader. Jag spelade boll med en 13-årig spanjor och efter 10 sekunder trillade jag på stensatt torg och fick dubbla benbrott.

  Det är intressant att jämföra svenska och spanska invandrargetton, de svenska är orsakade av statssubvensioner och politiken “släng ditt pass och bli livstidsförsörjd av lokalbefolkningen” medan Spanien kört politiken “behåll ditt pass, investera, arbeta och försörj lokalbefolkningen”. Det är imponerade vad privat kapital och företagsamhet har lyckats med i Spanien de senaste 60 åren. Speciellt att det resulterat i engelskspråkiga enklaver där man inte behöver kunna ett ord spanska för att klara sig. Sedan ett gigantiskt utbud av restauranger, hotell, fastigheter, stränder bara inom 60 min från Malagas flygplats. Lätt, enkelt och billigt bara 4 timmar från Stockholm.

 8. Bossebus

  Johnny:

  Det gläder mig att du besökt den mest ickespanska kusten som finns,överträffat möjligen av Algarve i Portugal.(Ickeportugisiskt-bara säsongsarbetare)

  Självklart finns det pengar att tjäna på försäkrade gäster.

  Köpte du även lokala svenska köttbullar?Hoppas skadorna läkt sig.Var det möjligen en sån där “nöjesskada?)
  😉

  1. Lennart

   Bossebus: Det värsta med ett höftbrott är att man måste opereras två ggr. Först för att sätta in en spik och sen för att ta ut den. Det är kort sagt för dj-vligt. Ungefär som att bli bjuden på middag hos Jan Björklund två gånger i sträck.

 9. Johnny

  Well, tillbaka i Stockholm efter två veckor i södra Spanien. Lyckades bryta både högra handleden och högra höften redan första kvällen, så det blev mest ambulans, röntgen, operationer, sjukhus, etc de första 10 dagarna. Sjukhuset i Cadiz fungerade bra, förutom vidrigt “flygplanskäk”, även om ingen i personalen talade engelska, förutom högsta läkaren som talade dålig engelska. Helt sanslöst att spanjorerna är så dåliga på engelska. Tack vare iphone 4 lyckades en ung sköterska med några viktiga översättningar från spanska till svenska. Läkare verkar vara ett ganska enkelt, välbetalt och statusfyllt yrke. Man läser 4 meter böcker på fyra år och praktiserar 3 år och sedan en lön på 50-60K i månaden. Massor av specialiseringsmöjligheter, mycket ny teknik och piller, sedan en god marknad med alla gamla européer som skall vårdas in i döden de närmaste 20-30 åren.

  Cadiz vid södra Atlantkusten var en fin spansk stad med få invandrare (ingen bland sjukhuspersonalen), lika välstädad som Geneve i Schweiz. Kuststräckan från Gibraltar upp till Malaga är antagligen Europas om inte världens mest multikulturella område med inom europeiska invandrare och med flest caféer, barer, restauranger och hotell i världen. Ex Fuengirola är nästan allt på engelska, vi åt frukost på en bar som inte hade ett enda spanskt ord någonstans, toppkvalitet till låga priser, antar att den bar/restaurang som inte levererar kvalitet konkurreras blixsnabbt ut av 1000-tals andra restauranger som slåss om kunderna. Nu var det lågsäsong och 10% beläggning. Området är drabbat av lågkonjunktur, överkapacitet och prisfall på fastigheter. De flesta resenärer var medelålders golfare. Med en flygtid på drygt 4 timmar mellan Stockholm och Malaga samt dagliga billiga flighter, så är det sannolikt den enklaste och billigaste resan till subtropiskt klimat från Sverige.

  Well, förutom alla benbrott, operationer och läkemedel så var det en trevlig tur i södra Spanien på 37:e breddgraden, samma som Silicon Valley, Stockholm på 60:e.

  1. Lennart

   Johhny: Välkommen tillbaks, har saknat dina kommentarer. Om du bröt höften så är det verkligen inget roligt. Det har jag också gjort och något värre har jag aldrig varit med om. Intressant att höra om Cadiz och att man pratar så mycket engelska där och att det är så modernt, synd bara att dom inte har några invandrare. Cadiz var ju en del av det moriska Spanien.

   Och precis Malaga bör ha nästan precis samma klimat som Silicon Valley. Den enda skillnaden verkar vara att här talar ett snabbt växande antal människor spanska.

 10. San

  En politik som inte tar hänsyn till att det alltid kommer att finnas papperslösa lär förbli inhuman. Se där, inte så svårt. Lite så fungerar den svenska narkotika politiken där man inbillar sig att en värld utan narkomaner ska uppenbara sig.

 11. Bossebus

  San: Jag antar du kommenterar mina drapor.

  Men jag fattar inte vad du menar,allvarligt. Inte ens meningsuppbyggnaden blir tolkbar.

  Sorry

 12. San

  Bosse

  En värld utan papperslösa är lite som den svenska “nollvisionen” gällande narkotika, om låtsas som att de inte finns så kommer de man inbillar sig inte finns att leva under inhumana förhållanden.

 13. Bossebus

  San: Papperslösa är en annan sak,jag bubblar om officiella asylsökande.

  Roger: Jag vet inte.
  Det jag vet är att man inte klarar av att utbilda icke svenskkunniga läkare adekvat nog osv. “Läkare” är fö ett väldigt vitt begrepp och skall användas med försiktighet. Det finns dessutom en massa EU och andra regler map legitimering. Rätt eller fel.(Sverige). Inte vet jag.

  Möjligen kan en app lösa detta? 😉

 14. roger

  Hur många % av sveriges läkarkår är svenskfödd? Tror inte det är en helt omedveten strategi att vi varje år utbildar långt färre läkare än vi behöver.

 15. San

  Hade jag valt mellan att vistas papperslöst i USA eller i Sverige så hade jag garanterat valt USA. Amerikaner kan för all del komma med självkritik, men i jämförelse med Europa är det ett betydligt humanare land. Kan du tänka dig vad europeiska fackföreningar hade sagt om DREAM-act?

 16. Bossebus

  Det är naturligtvis enkelt att plocka ur russinen ur kakan…och sedan kalla det för en human och bra fungerande politik.

  Man begriper inte i Sverige att man måste ta tillvara på kunskaperna som finns istället för att tvinga asylsökande till årsvisa väntetider på beslut.
  Under tiden får man varken språkundervisning eller tillåts jobba.(Svart går bra).

  Möjligen kan man få läkarvård hos tex Röda Korset men bara akut.

  Det sägs att Sverige drivs av en “arbetslinje”…måhända, men det gäller inte invandrare/flyktingar.

  Men som vanligt har välutbildade med pengar och släkt i landet inga problem att etablera sig.

  Eller som någon skrev: “Alla har samma rätt att sova under Paris broar”.

Comments are closed.