Politik

Farligare än Usama bin Ladin? Möt Grover Norquist, USA:s i särklass farligaste man

Grover Norquist, USA:s farligaste man

Det är svårt att hitta några analogier till den störtdykning som det republikanska partier, Lincolns parti, har gjort under de senaste decennierna. Goldwater, Nixon, Reagan, Bush och Bush, McCain, Sarah Palin och nu i presidentvalet en bunt rena galningar som helst bör omhändertas och få professionell hjälp av sexualterapeuter och kvalificerade psykiater.

Men bakom årets parad av rent skrattretande republikanska medelmåttor döljer sig betydligt farligare krafter och den främste av dem är enligt mångas utsago den 55-årige skattelobbyisten Grover Norquist. Norquist har på ett helt ofattbart sätt lyckats ta stryptag på det republikanska partiet och fått alla republikaner i kongressen att skriva under en ed att aldrig höja utan endast sänka, skatterna, oavsett vilka konsekvenser det kommer att få för det amerikanska samhället och USA:s ställning i världen.

Det var Norquist som tvingade fram krisen om USA:s utlandsskuld tidigare i år, en kris som ledde till att USA:s kreditvärdighet sänktes. Något som nihilisten Norquist vill se betydligt mer av.

CBS News skriver så här om om USA:s svengali: Grover Norquist’s sway over the GOP – CBS News

Norquist has headed up Americans for Tax Reform, an anti-tax lobbying and conservative activist organization, since 1985, waging a war on big government by trying to sap it of the taxes it needs to grow. In getting so many party members to sign his anti-tax pact, some GOP dissenters believe he has hijacked the Republican Party. He calls it brand building, giving the voter a clear message. “I vote for the Republican. He or she will not raise my taxes,” he says. “You could…go into the voting booth dead drunk, vote for the “R” – he or she will not raise your taxes.” Former Republican Sen. Alan Simpson from Wyoming says Norquist may be the most powerful man in America today – a dangerous prospect, he says. “He’s [a] megalomaniac, egomaniac, whatever you want to call him…He ought to run for president, because that will be his platform, ‘No new taxes even if your country goes to hell.'”

Det finns inga tecken på att fanatikern Norquists inflytande över republikanerna håller på att minska, snarare tvärt om. Och om republikanerna skulle vinna nästa års kongress och presidentval så kommer han att bli mannen som kan komma att orsaka USA och världen betydligt mer skada än Usama bin Laden.

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Debatt – hem,
SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes

[tags] Republikanerna, Republican Party, Michael Steele, George Bush,Glenn Beck, Tepåserepublikanerna,Grover Norquist,Herman Cain , Jon Huntsman , Michele Bachmann , Mitt Romney , New York Times , China , Gop , Libya , Newt Gingrich , Republicans , Rick Perry , Ron Paul , U.S. , America , Americans , Bloomberg News , Politics News [/tags]

2 thoughts on “Farligare än Usama bin Ladin? Möt Grover Norquist, USA:s i särklass farligaste man

 1. San

  Kollar man på hur Rep kandidaterna står sig mot Obama så hamnar Fox-favoriterna längst ner på listan. Samtliga ligger dock under mot Obama

  1. Mitt Romney
  2. Ron Paul
  3. Jon Huntsman
  4. Newt Ginrich
  5. Herman Cain
  6. Rick Perry
  7. Michelle Bachmann
  8. Rick Santorum

  Problemet är att ingen av de tre översta (egentligen fyra) kommer att göra bra underhållning för Fox, därför kommer de att synas mycket lite i förhållande till deras popularitet.

 2. San

  Du glömde lägga till att han har ett förflutet som standup komiker. Den främsta anledningen till Republikanernas störtdykning är nog ändå Fox News och deras vridning av konservatism till nöjesindustri. För att en republikan ska slå sig fram nu så måste personen vara underhållande, annars försvinner de i Fox News bruset. Donald Trump var egentligen den perfekte kandidaten ur Fox News perspektiv, han säljer betydligt fler reklamspotar än Mitt Romney. Problemet är väl dock att Republikanerna därmed frånsagt sig möjligheterna att vinna valet.

Comments are closed.