Politik

Oväntat samtal med underättelseexpert: Hur CIA:s och FRA:s avancerade datorer jagar terrorister

En social graf som visar relationer mellan olika människor.

Jag minglar rätt mycket, ok, väldigt mycket, i det nätverks-fokuserade Silicon Valley och ibland träffar jag intressanta människor.

Som på ett s.k. Meetup om NoSQL-databaser igår där jag helt oförhappandes träffade en man som får förbli anonym men som visade sig vara expert på s.k. Graph Databases. Alltså en helt annan typ av databaser än de gängse relationsdatabaserna som används på banker, flygbolag och försäkringsbolag, för att bara nämna några användningsområden.

Graf-databaser är baserade på grafteori. En graf är en mängd punkter, kallade noder eller hörn, sammanbundna med linjer, kallade bågar eller kanter. Och grafer används för att beskriva sociala nätverk, dvs relationer mellan människor. aha, det vet vi vad det är. Termen Social Graph, alltså social graf, har populariserats av Facebook.

Så på det här mötet träffade jag alltså en man som var expert just på graf-databaser och som dessutom jobbade på projekt åt olika amerikanska underrättelsetjänster, med tre bokstäver, alltså NSA, CIA och FBI, fast han givetvis var försiktig nog att inte nämna dom vid namn.

Vad han däremot gjorde var att diskutera hur dessa underrättelsetjänster använder graf-databaser istället för vanliga relationsdatabaser för att kartlägga terrornätverk. Och enligt min talesman så är just kartläggning av terrornätverk vad amerikanska underrättelsetjänster till övervägande del sysslar med idag.

Allt handlar om relationerna mellan personerna som man spanar på och dessa relationer kan vara mycket komplicerade. Jag nämnde begreppet bukis, dvs buksvåger tidigare i veckan och det är ett bra exempel. Alltså två män som har en relation via den kvinna de vid olika tidpunkter, har haft ett förhållande med. Och det finns givetvis betydligt mer komplicerade relationer än så.

Och graf-databaser är alltså de verktyg man använder för att beskriva sådana komplicerade relationer.

Och den här killens företag förser alltså underrättelsetjänster i USA med grafdatabaser och verkar också hjälpa dom att designa komplicerade relationer, eller i varje fall visa dom hur dom själva kan designa komplicerade relationer.

Inom parentes är det ironiskt att de traditionella SQL-databaserna kallas relationsdatabaser trots att dom inte är bra på att beskriva komplicerade relationer. Även om det i princip kanske skulle gå så skulle det enligt min sagesman ta alldeles för lång tid för att göra de avancerade sökningar som behövs för att hitta terroristerna. Och grafdatabaserna är betydligt snabbare än relationsdatabaser.

Och det är alltså grafdatabaser som även FRA använder när de massavlyssnar oss i jakt på terrorister, fildelade och gud vet vad.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Expressen: Nyheter, digi.no

[tags] Graph databases, Grafdatabaser, CIA FRA, NSA FRA, massavlyssning, War on Terror graph databases, Databaser, Silicon Valley CIA[/tags]