Politik

Trots USA-dystopier och vapenskrammel, strålande höst i Silicon Valley med kissnödiga papperslösa i palmkronorna

Trots det kärva läget i USA, strålande höst i Cupertino i Silicon Valley.

USA-nyheterna fyller som vanligt den svenska pressen. USA tystar ett nytt överljudsvapen, precis vad som behövs inför framtiden, i hopp om att bli omvald så skjuter Obama upp en omstridd oljesatsning, amerikanska miljonärer vill betala mer skatt men hindras av republikanska extremister, Obama söker maktroll i Stilla havet, mm.

Den amerikanska pressen domineras av republikanernas försök att förhindra att USA:s rikaste också är med och betalar för att få ner USA:s budgetunderskott, och känner jag Obama rätt så kommer han att kompromissa med republikanerna.

Annie Lowrie skriver i New York Times: Deficit Panel Faces a Rift Over Who Ought to Pay

WASHINGTON — With time running out, members of the special Congressional deficit committee are stymied by a deep rift over whether affluent Americans should help reduce the deficit by paying more taxes.

Republicans hold that the committee’s plan should consist predominantly of spending cuts, not tax increases, even proposing to lower income tax rates for everyone, including the rich. Democrats argue that this is unfair, fearing tax cuts would require cutting even more from government programs that primarily aid the poor.

The dispute involves complex tax policy details and revenue projections. But at its core, the fight is over who should be shouldering the burden of deficit reduction in a time of stagnating median incomes and growing income inequality.

The politically charged notions of economic equality and fairness have come to define the Congressional negotiations, which have gone on for weeks, and the year of deficit proposals, deficit talks and deficit commissions that came before them.

Men trots den svåra ekonomiska krisen och dödläget i Washington så har hösten äntligen infunnit sig med kanadagäss som bajsar ner gräsmattorna, höstfärger på dom få ställen där man har planterat björkar och andra nordeuropeiska trädsorter, och klar och fin luft. Det senare en lyx som man inte ofta kan njuta av i det överbefolkade och bilinfesterade dalen.

Veckan som kommer kommer att bli den bästa på året. Med Thanxgiving på torsdag och fredag blir det en tredagarsvecka med halvtomma kontor, så man kan jobba med litet kul projekt utan att jämt bli avbruten av SMS eller mejl. Ingen ringer längre i Silicon Valley vad jag vet.

Höst och en lugn vecka alltså, och ett möte om datormoln i Los Altos på tisdag kväll.

Jo, en del mindre smarta människor planterar palmer framför sina villor för att markera att dom verkligen bor i Kalifornien.
Kom bara ihåg att det är det dummaste man kan göra. För palmer, precis som bebisar, bara växer och växer och sen måste dom klippas, igen som barn. Och så måste man kontakta papperslösa mexikaner som kommer i rangliga lastbilar och kutar högt upp i palmkronorna med stora knivar och sen kan dom inte komma ner igen.

Det finns inget värre än ha ett gäng papperslösa mexikaner som sitter fast i just dina palmkronor och som du inte ens kan prata med för dom talar inte engelska och du talar inte spanska. Dom ringer på sina mobiler, du ringer på din, men i ingenting händer. Efter några timmar blir dom kissnödiga, grannarna kommer ut och tittar och när dom äntligen kommer ner igen är du skyldig dom tusentals kronor. Och snart kommer tungt beväpnade poliser och ska deportera dom. Och dom hotar att stämma dig.

Då är det bättre att plantera några jordnära buskar. Dom kan man klippa själv.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Senaste nytt, SvD – Startsidan, SvD – Utrikes, Utrikesrapportering från Sverig, Utrikesrapportering från Sverig

[tags]LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft [/tags]

12 thoughts on “Trots USA-dystopier och vapenskrammel, strålande höst i Silicon Valley med kissnödiga papperslösa i palmkronorna

 1. Bosse

  Men trots den svåra ekonomiska krisen och dödläget i Washington så har hösten äntligen infunnit sig med kanadagäss som bajsar ner gräsmattorna, höstfärger på dom få ställen där man har planterat björkar och andra nordeuropeiska trädsorter, och klar och fin luft.

  Ja men då är det nästan exakt samma läge som här hemma. Kanadagässen drar förbi i stora flockar och skitar ner överallt där de tar rast. Dessutom har det varit en riktigt fin (sen)höstdag idag med just sån här klar och fin luft. Själv är jag överlycklig för varje dag som går utan att hösten övergår i vinter. Jag ser gärna att det här vädret fortsätter till någon gång i april då jag vill att försommaren ska börja komma så smått. 🙂

 2. Bossebus

  Lennart:

  Alltid trevligt med nonsenssvar.

  Men chansen att bli haffad i Norrland för illegalt pissande är försumbar jämfört med Sergels Torg.

  Eller menar du Fisbookens lada?

  😉

 3. Björn Nilsson

  “Ingen ringer längre i Silicon Valley vad jag vet.” Är inte detta sensationellt, kanske det mest sensationella avslöjandet åtminstone i det här inlägget? Betyder inte det att McLuhans tänkande om den muntliga kommunikationens återkomst i den globala byn borde modifieras åtminstone litegrann? – Det här kan vara lika betydelsefullt som upptäckten att några elementarpartiklar (kanske) kan åka iväg några nanosekunder snabbare än ljuset!

  Jag försökte puffa för epostens föregångare när jag jobbade – det var faktiskt segt trots att det var i kommunikationsbranschen på tidigt åttiotal! Många gillade det inte och höll hårt i sin gamla telefon trots att den ju måste betraktas som mer störande mitt i pågående arbete än ett meddelande på bildskärmen!

  1. Lennart

   Björn: Jo det är litet märkligt. Den här utvecklingen är intressant. För fem år sen ringde en hel del människor istället för att mejla eller SMS:a. Sen avtog telefonsamtalen successivt och idag kollar jag inte ens min telefonsvarare på flera veckor. Ingen ringer, alla antingen SMS:ar eller mejlar.

   MEN, om man har något mer komplicerat att diskutera så bestämmer sig både parter att prata i telefon.

 4. olle

  “40% säger inte heller vad en rik enskild har i verkligt skatt procentuellt sett”

  visst, men än sen? en dryg procent av befolkningen står for ofattbara 40% av fiolerna och du menar att siffran är irrelevant eftersom den inte säger något om hur stor del av sin inkomst sagda grupp skattar bort? ( f.ö. ca 35% )

  jag kan forsäkra att den rikaste svenska procenten inte är i narheten av några 40% av statsbudgeten, enär alla solidariskt betalar skatt i sverige – inte bara de välbestallda. mao, det amerikanska skattesystemet är mer progressivt än det svenska – inte for att rika betalar så stor del av sin inkomst i skatt, utan for att så många andra betalar ingenting. reflektera över det ett ögonblick: den progressiva beskattningen, fördelningspolitikens ryggrad, är avsevart mer aggressiv i usa an i sverige.

  en sak håller jag dock med er om: det kommer aldrig gå att balansera budgeten med besparingar enkom. skattehöjningar kommer att bli nödvandiga. vad sags om en höjning pa 5% for ALLA, utan undantag? de “superrika” har nog råd att ga fran 35% till 40%, men framför allt har de över 40% av hushållen som idag åker snalskjuts och inte betalar en spänn ( i federal inkomstskatt ) faktiskt råd att betala sketna 5%, och eftersom vi pratar om hundratals miljoner individer, manga med medelklassinkomster, är de potentiella intäkterna enorma.

 5. Christer W

  Olle, 40% säger ingenting om hur HELA skattetrycket fördelar sig. 40% säger inte heller vad en rik enskild har i verkligt skatt procentuellt sett, han/hon kanske bara betalar 5% i federal skatt.
  Det enda det säger är att de federal intäkterna är låga.

 6. olle

  “försök att förhindra att USA:s rikaste också är med och betalar för att få ner USA:s budgetunderskott”

  nastan 40% av den federala statens skatteintakter hamtas redan ur fickorna pa den rikaste 1% av usa befolkning. merparten av den den “fattigare” halvan av dem amerikanska befolkningen betalar a andra sidan ca 0% i federal inkomstskatt. miljoner och ater miljoner brandman, larare, it-tekniker och andra “fattiga” mm har lyckats skatteplanera sig ner till 0% federal skatt trots att de latt skulle kunna dra sitt stra till stacken om de bara nojde sig med lite mindre plasma-skarmar, en honda istallet for en harley davidson etc.

  asikter ar bra, men asikter baserade pa fakta ar battre.

  http://ntu.org/tax-basics/who-pays-income-taxes.html

  1. Lennart

   Olle: tack för att du läser bloggen! det är lättare att bli förstådd om vi skriver med svenska bokstäver . Sen med tanke på följande: Miljonärer stormade den amerikanska kongressen

   “Höj våra skatter, vi har råd!” Den uppmaningen kom från 24 dollarmiljonärer som under onsdagen besökte den amerikanska kongressen i Washington. Gruppen sällar sig därmed till allt fler rika världen över som vill hjälpa till att lösa skuldkrisen.

   så tror jag det är väldigt svårt att försvara de låga skatteskalorna för de rikaste i USA.

   Om USA ska kunna gräva sig ur det hål man befinner sig i och balansera budgeten så måste man helt enkelt höja skatterna för de rikaste, det finns inget realistiskt alternativ.

   Vi får se hur det går i budgetförhandlingarna i veckan som kommer.

 7. Bossebus

  Jawell,lite bitter och inåtvänd Lennart?

  Lugn, jag skall inte säga nått om appar eller moln eller megadata eller läkare eller fan och hans mormor!

  Bli bara inte kissnödig på fel ställe för då tar fan dig!

  😉

Comments are closed.