Politik

I höstmörkret, bättre än surströmming och hembrännt, kör Ubuntu på din Windowsdator!

Klicka på Ubuntu

Oman vill jobba med öppen kod och speciellt med NoSQL, Big Data, datormolnen och många av de andra teknologierna, så är Linux det operativsystem som de flesta föredrar.

Och av Linux-versioner så är Ubuntu den enklaste att börja med. Den är baserad på Debian och är helt gratis.

OK kanske ni säger, men jag kör Windows 7 och om jag ska installera Ubuntu så måste jag köpa en ny dator eller också köra dual boot på min existerande dator, och det är krångligt och kan gå snett och allt.

Men vänta, Ubuntu har ett jättebra alternativ för dom av oss som kör Windows och som inte vill köpa en ny dator, radera Windows 7 eller meka med dual boot.

Om du har en relativt stor disk med lite extra disk-utrymme du inte använder, säg 50 gig, men det går med mindre, så kan du gå till den här länken: Ubuntu Windows Installer och ladda ner en Ubuntu-fil som du sen installerar på din Windows-disk. .

Nu kommer det geniala, Ubuntu installerar dual boot på din disk, så att du nu antingen kan starta Windows dom tidigare, ELLER Ubuntu. OBS: När du har installerar Ubuntu och startar din dator så kommer Ubuntu upp och du säger oh skit, nu har jag förstört min Windows installation. Men NEJ, allt är OK. Ubuntu bara slutför installationen och när du sen startar din dator en andra gång så ser du att du nu antingen kan starta Windows 7 eller Ubuntu, det är bara att välja.

Man lär sig alltid en massa nya saker om man kör ett nytt operativsystem och Ubuntu är rent förtjusande.
Ubuntu kommer med datormolntjänsten Ubuntu One byggt in, så att man kan spara filer i datormolnen. Nu kan man göra samma sak på Windows med DropBox, men det är integrerat i Ubuntu.

Jag laddade ner och installerade XAMPP och det gick hur bra som helst, så nu kan jag blogga från Ubuntu eftersom jag kör XAMPP för att formaterar och redigera mina inlägg innan jag lägger ut dom på bloggen.

Och för den som vill jobba med den nya Internetteknologin så är Ubuntu ett mycket bra

Jag vill spara några filer från Ubuntu och det var bara att sticka in min USB-pinne och Ubuntu såg den på en gång. Inte som förr när man måste göra en mount för att Linux skulle känna igen externa diskar.

Mycket bra gjort, och eftersom datorerna idag har så stora diskar så är det alltså hur enkelt som helst att ha två operativsystem på samma dator.

Man kan faktiskt också köra Ubuntu på en minnespinne, men det är snabbare att köra den från hårddisken.

Om någon kör Ubuntu vore det intressant att höra.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
ITavisen.no, ITavisen.no

[tags]Ubuntu, Linux, Windows Ubuntu,Linus Torvalds, Mark Shuttleworth, Debian Linux, Ubuntu Debian [/tags]