Politik

PaaS, Heroku, EngineYard och AppFog, möt några av globaliseringens nyckelteknologier

För den som vill starta eget i IT-branschen har det aldrig varit enklare än idag. Det enda man behöver är en bärbar dator, några öppen kod-produkter med en LAMP-stack en bredbandsuppkoppling och ett billigt konto på ett webbhotell och sen är det bara att tuta och köra.

Problemen hopar sig dock snabbt om man mot all förmodan blir framgångsrik och folk börjar flocka till ens webbsajt. Det är faktiskt något som jag själv har upplevt med den här lilla leksaksbloggen. Det första webbhotellet klarade inte av alla läsare så jag fick byta.

Och för seriösa webbsajter blir problemet givetvis mångdubbelt värre. Det räcker snart inte längre med en server, man måste ha flera, och hur fixar man det?

Klicka på EngineYard.

Nu har en rad företag med namn som Heroku, EngineYard och AppFog vuxit upp med sömlösa s.k. Platform as a Service – lösningar som alla är baserade i datormolnen. Det här gör produktutvecklingen mångdubbelt enklare, vilket i sin tur betyder att utvecklingsteamen kan hållas mindre.

EngineYard ligger i SoMa-distriktet i San Francisco och är baserat på dataspråket Ruby, AppFog är baserat i Portland i Oregon och startade inom PHP-världen.

Klicka på AppFog.

Heroku, nu en del av Salesforce.com ligger också den i San Francisco är är grundad på Ruby även om man nu har stöd för andra språk.

Det är tack vare såna här utvecklingsmiljöer som små grupper av IT-ingenjörer nu kan snickra ihop helt användbara produkter på några månader, produkter som då redan ligger ute i datormolnen och snabbt kan växa för att, om man har tur nog, möta en anstormning av användare.

Klicka på Heroku

Utvecklingen nu är på väg bort från den traditionella LAMP-stacken till en liknande stack som även omfattar NoSQL-databaser som MongoDB och CouchDB.

Det är svårt att se hur utvecklingen skulle kunna gå snabbare än den reda gör men det kommer den sannolikt att göra.

Jag tar för givet att de här miljöerna redan används i Sverige och om någon vet något om det så hör gärna av er. Liksom om det skulle finnas några Europeiska konkurrenter till Heroku, Appfog eller EngineYard.

Inte att förglömma i det här sammanhanget är givetvis Google AppEngine.

Den som händelsevis skulle undra vad det här har med globaliseringen att göra bör vara medveten om att de här utvecklingsmiljöerna alla ligger i datormolnen och därför är tillgängliga från hela världen. Dvs plötsligt har IT-ingenjörer på platser som vi inte ens har hört talas om, som Campus Tecnológico i Guatemala City tillgång till toppmoderna utvecklingsverktyg och chansen att nå kunder i hela världen.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,News, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no,NyTeknik – Senaste nytt

[tags] Heroku, Appfog, EngineYard, Google App Engine , PaaS, Datormoln, Ruby on Rails[/tags]