Politik

USA, chockvideon: brutalt polisvåld mot fredliga studenter på University of California at Davis!

Myndigheterna på en rad platser här i USA är nu fast beslutna att trappa upp våldet mot Occupy Wall Street-rörelsen och dess supportrar i ett försök att slutligen och för alltid krossa USA:s nya demokratirörelse.

Der senaste våldet inträffade på University of California at Davis där min yngste spn har gått och där polisen som vi kan se på videona ovan helt utan provokation attackerar studenter som sitter på marken på campus. Ett område där universitetet bär ansvar för studenternas säkerhet. Istället skickar alltså kanslern Linda Katehi beväpnad polis mot studenterna.

New York Times Brian Stelter skriver om det senaste våldet mot Occupy Wall Street rörelsen: Video of Police Pepper-Spraying U.C. Davis Students Provokes Outrage

The pepper spray incident took place at the end of a week of peaceful demonstrations on the U.C. Davis campus. According to Ms. Katehi’s statement, a group of protesters set up about 25 tents on the campus quad on Thursday in violation of university policy. Such encampments have been part of the strategy of Occupy-aligned protesters in cities and towns across the country.

The campers were told on Thursday and Friday that they had to remove the tents. Ms. Spicuzza said she decided “not to allow encampments on the quad during the weekend, when the general campus facilities are locked and the university staff is not widely available to provide support.”

Some of the protesters removed their tents, but others did not. When the police took the tents down, some of the remaining protesters locked arms and refused to move, leading to the pepper spray use.

Snart kommer demonstranter att dö om våldet trappas upp så här. De flesta minns säkert hur soldater sköt ihjäl fyra studenter på Kent State University under Vietnamkriget.

Det här är för fan inte klokt. Och samtidigt planerat nu San Francisco en aktion mot Occupy Wall Street inte långt från Davis. (Som ligger mellan San Francisco och Kaliforniens huvudstad Sacramento.

Det senaste ikväll lokal tid är att kanslern på Davis inte har några planer på att avgå och polisen säger att dom enbart agerade i självförsvar eftersom studenterna hotade dom. Så är det vanligtvis.

SvD – Senaste nytt,
SvD – Senaste nytt, Utrikesrapportering från Sverig, Utrikesrapportering från Sverig

[tags] Video , Linda P.B. Katehi , Pepper Spray , UC Davis , University Of California , University Of California Davis , Occupy Davis , Occupy Wall Street , Occupy Wall Street Protest , Police , Police Brutality , Protests , Uc Davis Pepper Spray , Business News, Davis, Polis mot studenter i USA[/tags]

6 thoughts on “USA, chockvideon: brutalt polisvåld mot fredliga studenter på University of California at Davis!

 1. gurra

  Intressant att detta inte alls visas i svenska medier. Här skriver de bara om sammandrabbningar på Tahrirtorget och upploppen i mellanöstern… Undrar vad det mer är som vi inte får veta?

 2. Björn Nilsson

  En polischef ansåg att det är att utöva våld att stå i armkrok i en mänsklig kedja. Polisen försvarade sig alltså! Varpå omedelbart bilder av sextiotalets medborgarrättskämpar just i armkrok plockades fram. Martin Luther King skulle alltså ha varit våldsam?

  Skillnaden mellan det tidiga sextiotalet och idag kan vara att tillvänjningen vad det gäller våld har gått så långt att sådant här slinker igenom. Tillgången till icke-dödliga vapen kan dessutom innebära att spärren just för att tillgripa våld sjunker. Om det i den tidiga TV-åldern var en chock att se sydstatspoliser uppträda som de gjorde mot medborgarrättsrörelsen så kanske chocken inte är lika stor idag? Ingen blev ju dödad, och som vi vet reagerar man knappast ens på massmord i USA längre. Det som kan driva fram en opinion är kanske om en del studenter av överklassbakgrund och med inflytelserika släktingar drabbas?

  1. Lennart

   Björn: Skillnaden mellan idag och 60-talets medborgarättskamp i sydstaterna, när många aktivister som du säkert vet sköts ihjäl, är givetvis att vi idag har tillgång till mobilkameror. Hade demonstranterna på Davis inte haft det så hade vi aldrig hört ett pip om polisens agerande där. Universitetet hade lagt locket på.

Comments are closed.