Politik

Fjärilseffekten: John Pike och Christina’s World, sociala medier ger det mediasmarta USA en helt ny image

Andrew Wyeths ikoniska målning Christina’s World, nu mer pepparsprej.

På många sätt har amerikanska medier definierat den bild vi har av oss själva och världen ända sedan slutet av Andra Världskriget. Hollywoodfilmer, teve, musik, böcker, reklam; USA har varit ledstjärnan och den amerikanska samhällsmodellen är den vi alla har eftertraktat.

Men under de senaste två månader har Occupy Wall Street -rörelsen och sociala medier spridit en helt ny bild av det amerikanska samhället, en bild som har fått ett växande genomslag världen över. Bilder av fredliga demonstranter som har angripits, slagits, misshandlats, arresterats och pepparspejats – i världens friaste land!

Bilderna på det brutala polisvåldet mot en grupp fredliga studenter på University of California at Davis kommer med all säkerhet att för alltid leva kvar i det amerikanska medvetandet.

Det finns en viktig poäng här. Den nya mediavärlden kontrolleras inte längre av Hollywood eller de stora medieföretagen och i kölvattnet av övergreppet mot studenterna på Davis så har flinka Photoshop-användare skapat en ny viral s.k. meme som som på bara några timmar har spritt sig över världen och fått ett oerhört genomslag.

Andrew Wyeths ikoniska målning Christina’s World från 1948 , om den poliosjuka svenskättlingen Christina Olson som släpar sig fram på gräsmattan, är en av USA:s mest ikoniska i den amerikanska konstvärlden.

Christinas World är en 1948 målning av amerikanske konstnären Andrew Wyeth, och en av de mest kända amerikanska målningar av mitten 20-talet. Den skildrar en kvinna som ligger på marken i ett trädlöst dystert fält, hon tittar upp och verkar kryp mot ett grått hus vid horisonten, en ladugård och flera andra små uthus ligger i anslutning till huset

Christina Olson kunde inte gå eftersom hon var poliosjuk och med en enkel redigering i Photoshop så får vi alltså den pepparsprejande Davis-polisen John Pike nu plats i Andrew Wyeths tavla, en rätt bra kontrast mellan det gamla och det nya USA som nu håller på att växa fram.

Om man till det lägger dagens republikanska presidentkandidater med dess löften om abortförbud, mer utlandskrig, krig mot Iran, krig mot USA:s papperslösa, vägran att acceptera den globala uppvärmningen osv, så är det lätt att se att vad som tidigare kunde gömmas undan bakom den massiva Hollywood-fasaden nu alltmer kommer ut i det öppna. Och det kommer utan tvekan att skada USA:s anseende runt om i världen.

Fjärilseffekten är en del av Kaosteorin om hur små förskjutningar i komplexa system kan få oanade effekter. En fjäril som fladdar på Hawaii kan efter några dagar skapa en storm över Atlanten.

Och en polis som pepparsprejar fredliga studenter på University of California at Davis kan få tiotusentals kinesiska och Europeiska studenter att välja bort USA som ett land de skulle vilja studera i.

Sociala medier kommer att få ett allt större genomslag under de närmaste decenniet när antalet uppkopplade människor kommer att gå från två till sex miljarder. Och det är inte nödvändigtvis så att alla människor i framtiden passivt kommer att sitta framför teven och titta på tvåloperor från Hollywood.

Fjärilseffekten kan mycket väl komma att få förödande verkningar i det uppkopplade globaliserade mediasamhället.

Något som svenska lärare nu har fått erfara nu när elever har börjat smygfilma deras lektioner för att sen lägga ut filmerna på Youtube.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Utrikesrapportering från Sverig

[tags]Sociala Medier, Pepparsprej, Occupy Wall Street, Sociala medier i USA [/tags]

5 thoughts on “Fjärilseffekten: John Pike och Christina’s World, sociala medier ger det mediasmarta USA en helt ny image

 1. Bosse

  Roger: Jag har inte tänkt på det tidigare men jovisst lite oväntat är det allt att Lennart kör med ett ©-märke, jag trodde att han körde med copyfree som en vän av det “fria nätet”, vad säger du Lennart. 🙂

  1. Lennart

   Bosse, Roger: Kul, jag har faktiskt inte tänkt på det heller, bra påpekat. Jag ska ändra det till GPL. Ska bara kolla hur man anger GPL. Alla mina egna bilder är f.ö. fritt tillgängliga mot att man anger mitt URL. En del har mejlat hit och frågat och dom får alltid använda dom.

   Ändringen kommer att ta någon dag men den kommer.

   1. Lennart

    Bosse, Roger, OK, nu är det fixat! Tack för att ni hittade det, det är sånt här som gör det så kul att blogga!

 2. roger

  Bosse: Hollywood och de stora medieföretagen gör i alla fall vad de kan för att återta kontrollen
  Jo, men det har de ju försökt med sedan Internets begynnelse så det är knappast något nytt. Jag är inte orolig.

  (Ps. är det inte lite oväntat att Lennart med “© 2008 Det Progressiva USA” längst ned på denna sidan valt att inte gå samma väg som PP “- No copyright, Piratpartiet, 1983 -“.)

 3. Bosse

  Den nya mediavärlden kontrolleras inte längre av Hollywood eller de stora medieföretagen

  Nåväl Hollywood och de stora medieföretagen gör i alla fall vad de kan för att återta kontrollen:
  Lagen som hotar spränga sönder internet
  Lyckas de så kan vi tacka farväl till det internet vi känner idag. Skiv- och filmbranschen, TV-bolag och etablissemang, de vill alla få massorna tillbaka in i fållan som lydiga och lättledda konsumenter.

Comments are closed.