Politik

Psiphon och Silicon Valleys NetApp och Blue Coat, Cyberkrig i Syrien och mot Occupy Wall Street

Det ska synas en CNN-video här, om den inte syns så finns den på den här länken.

Att fildelning är illegalt, förkastligt och kriminellt och kan ge långa fängelsestraff vet alla vid det här laget, liksom att FRA massavlyssnar svenska folket.

Att demokratirörelsen i Syrien använder fildelningsteknologi för att kringgå den brutala Assad-regimen vet också de insatta. Och även att amerikanska State Department och svenska UD ger den syriska demokratirörelsen teknisk hjälp för att kringgå den massavlyssning som man själv sätter in mot den egna befolkningen, som te.x. den amerikanska demokratirörelsen Occupy Wall Street som själva har tvingats skapa sina egna IT-produkter för att kunna kommunicera utan att polis och myndigheter kan lyssna in, se IT-revolutionen i skuggan av Occupy Wall Street.

Men vänta, det är inte slut än. Den Syriska regeringen använder avancerad avlyssningsteknologi från Silicon Valley. Stick i stäv med amerikansk lagstiftning som säger att sådan teknologi endast kan sättas in mot den inhemska befolkningen, och givetvis mot allierade organisationer som svenska FRA.

CNN:s Ivan Watson skriver om cyberkriget i Syrien Cyberwar explodes in Syria

“The Syrian electronic army is basically a group of hackers built around the Syrian computer club which at one time was under the patronage of Bashar al-Assad. Its IP addresses indicate that it is collocated in facilities which belong to the Syrian government,” said Rohozinski of SecDev, who has worked closely with the University of Toronto’s Citizen Lab program documenting the Syrian conflict in cyberspace.

“They have been responsible for a number of high-level hacking attacks against a variety of targets including Syrian opposition movements,” he added.

Assad-regimen använder även svensk teknologi för att massavlyssna demokratiaktivisterna: Ericssons mobilteknik kan hjälpa Syriens regim

Syriens regim får omfattande kritik för sitt brutala sätt att försöka slå ner oppositionen i landet. Medan dödstalen stiger diskuterar omvärlden sanktioner mot landet. Men det hindrar inte svenska Ericsson att förse Syrien med teknik för att följa oppositionen via mobiltelefoner.
– Det är katastrof, säger Jaber Zain till SVT, som står i daglig kontakt med oppositionsrörelsen i Syrien

Om det är någon som tycker att det är rätt ironiskt att State Department och UD förser aktivister i vissa delar av världen med teknologi som man inte vill att ens egna medborgare ska kunna använda, så är det tyvärr så som dagens IT-samhälle fungerar.

Jag misstänker också att både svenska UD och amerikanska State Department har byggt in en s.k. bakväg in i de här systemen så att FRA och amerikanska NSA ska kunna lyssna, även om Assad-regimen inte kan.

Men det har jag inget belägg för. Och Psiphon är dessutom Öppen Kod och bör därför vara säkert.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Senaste nytt

[tags]Cyberkrig, Syrien, Occupy Wall Street, Massavlyssning, FRA, Fildelning, Syrian Cyber Army , Psiphon, NetApp[/tags]