Politik

Binjamin Netanyahus nye allierade, Carl Bildts allt mer oresonliga hållning mot palestinierna

President Obama har på mindre än tre år gått från att ha talat sig varm för en palestinsk stat till ett öppet stöd för fortsatt Israelisk ockupation av västbanken och ett flera gången uttalat hot att lägga in sitt veto mot varje form av palestinsk närvaro i FN.

Att Carl Bildt nu, efter (vad vi vet från amerikanska källor är) starka påtryckningar från USA:s ambassad i Sverige och amerikanska UD, nu också han har slutit upp bakom Netanyahu-regeringens ockupationspolitik är rätt uppseendeväckande, speciellt när man läser följande artikel i dagens New York Times om hur palestinierna som är bosatta inne i själva Israel och därför de facto israeliska medborgare, nu även dom utsätts för växande trakasserier.

Gershom Gorenberg skriver i New York Times om vardagslivet för Israels palestinska befolkning: Israel’s Other Occupation – NYTimes.com

For several years, extremist West Bank settlers have conducted a campaign of low-level violence against their Palestinian neighbors — destroying property, vandalizing mosques and occasionally injuring people. Such “price tag” attacks, intended to intimidate Palestinians and make Israeli leaders pay a price for enforcing the law against settlers, have become part of the routine of conflict in occupied territory. Now that conflict is coming home. The words “price tag” spray-painted in Hebrew on the wall of a burned mosque inside Israel’s pre-1967 borders transformed Israel’s Arab citizens into targets and tore at the all-too-delicate fabric of a shared democracy.

Indeed, the mosque burning represented the violent, visible edge of a larger change: the ethnic conflict in the West Bank is metastasizing into Israel, threatening its democracy and unraveling its society. The agents of this change include veterans of West Bank settlements seeking to establish a presence in shared Jewish-Arab cities in Israel and politicians backing a wave of legislation intended to reduce the rights of Arab citizens.

Palestiniernas enda möjlighet att överleva är att få FN:s skydd, och det är alltså det som Carl Bildt nu till varje pris vill förhindra, som han

Anna Skarin skriver i Expressen om Carl Bilds helt oresonliga hållning mot de ockuperade palestinierna:Bildt: Det finns inget löfte – Nyheter – Senaste nytt | Expressen

Sverige sa nyligen nej till palestinskt medlemskap i FN-organet Unesco. Sveriges ställning i frågan beskrevs av palestinska källor som “en chock”. Men efteråt sa en av presidentens närmsta män, Nabil Shaath, att Sverige lovat att ändå stödja palestiniernas sak i FN – om frågan kommer upp i säkerhetsrådet eller FN:s generalförsamling, enligt ett TT-telegram på fredagen. Ingen tvekan – Det fanns ingen tvekan, sa Nabil Shaath till palestinska medier, enligt TT, efter ett möte med en tjänsteman på svenska UD. Men enligt Carl Bildt finns inget sådant löfte. I lördagsintervjun i P1 förnekar han att det gjorts en överenskommelse.

Med tanke på den arabiska våren är det tragiskt se hur Carl Bildt och den svenska regeringen nu har slutit upp bakom Netanyahu-regeringen i ett alltmer desperat försök att till varje pris förhindra att även palestinierna får chansen till ett liv i frihet och demokrati.

Men Carl Bildt har aldrig varit någon visionär, aldrig vad jag vet haft några som helst skrupler, aldrig ens haft några egna tankar om vilken utrikespolitik som Sveriges bör före. Får han bara flyga i regeringsplanet och mingla med världens storpolitiker så behövs det tydligen inte mer än ett samtal från amerikanska ambassaden eller State Department för att få honom att rätta in sig i leden.

Och om det betyder att palestinierna får finna sig i fortsatt ockupation tror jag inte att Carl Bildt överhuvudtaget bryr sig.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,Sydsvenskan – Nyhetsdygnet, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, VG RSS, VG RSS
Länkar:

[tags] Israel, Västbanken, Palestina, Gaza, Benjamin Netanyahu, Budrus , Israeli-Palestinian Conflict , Nonviolence , Palestine , West Bank , World News, Salam Fayyad, Mahmoud Abbas, Palestinamuren, Israelmuren, Israels barriär på Västbanken, Avigdor Lieberman, Tzipi Livni , Obama Mellanöstern, Fred Mellanöstern,Carl Bildt Israel, Carl Bildt Palestina, Carl Bildt Netanyahu [/tags]