Politik

Facebooks makalösa planerade börsintroduktion kommer att möblerar om i den amerikanska företagsvärlden

Facebook, det sociala nätverksföretaget som på några korta år har blivit ett av världens mest inflytelserika företag planerar nu sin börsintroduktion. Och som det ser ut nu så kommer det kommer att bli en historisk börsintroduktion som kan ge Facebook ett börsvärde på 100 miljarder dollar och dess grundare Mark Zuckerberg en personlig förmögenhet på över 40 miljarder dollar!

Shayindi Raice skriver i Wall Street Journal om planerna för Facebooks börsintroduktion nästa år: Facebook Targeting IPO For Between April and June 2012 – WSJ.com

A Facebook offering of $10 billion would be the largest IPO by any technology or Internet company. The largest U.S. Internet IPO, the $1.9 billion sale in 2004 by Google Inc. which valued Google at $23 billion, ranks No. 3 among global Internet IPOs.

Facebook’s revenue is driven by its online advertising business, as big brands rush to the site to interact with consumers through display ads and fan pages.

Facebook’s world-wide ad revenue is expected to hit $3.8 billion this year, up from $1.86 billion a year earlier, according to data compiled by eMarketer.

Facebook’s share of display ad revenue in the US is expected to grow to 16.3% in 2011 and 19.5% in 2012, eMarketer found.

Trots Facebooks stora användarbas så är en börsintroduktion inte helt riskfri. Groupons börsintroduktion den 3 november har rasat 42% i pris de senaste fem handelsdagarna och Silicon Valley- företaget LinkedIn Corp, vars aktier mer än fördubblades på sin introduktionsdagen den 19 maj har sedan dess fallit med 36%, men ligger fortfarande 33% över sin introduktionsvärde.

Allteftersom USA genomgår en historisk förvandling från sin traditionella ekonomiska modell till e-handel så förflyttas den ekonomiska tyngdpunkten från östkusten hit till Silicon Valley.

Ett exempel på hur USA håller på att förändras är hur den klassiska Black Friday-dagen vid Thanksgiving när miljoner köpgalna amerikaner strömmar till affärerna för att tillfredsställa sina habegär nu iställer handlar på webben. Se videon ovan.

Och allt tyder på att den här makalösa utvecklingen kommer att fortsätta i accelererad takt. Något som den ännu blott 27:årige Mark Zuckerberg, som nästa år kommer att bli en av världens rikaste män, knappast har några orsaker att klaga på.

Länkar:Facebooks Hemsida

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,NyTeknik – Senaste nytt

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Facebook börsintroduktion, Facebook API, Zuckerbern IPO Zuckerberg börsintroduktion[/tags]