Politik

USA och Kina: superdatorer, Silicon Valley, Chinatown och Bette Midler

En Columbia-superdator hos NASA’s Advanced Supercomputing Facility på Ames Research Center här i Silicon Valley.

Silicon Valley är inte bara Google, Apple och Facebook, det är också Lawrence Livermore Nationan Laboratory i Livermore här i Silicon Valley.

Lawrence Livermore sysslar inte bara med forskning och framställning av atomvapen, man bygger även superdatorer, som egentligen är det bästa sättet att jämföra supermakter sinsemellan. Den som har den största superdatorn vinner.

Och det är synnerligen enkelt att se vem som är störst för det har länge funnits en mycket bra webbsajt just för det ändamålet: Top500.org.

I den allmänna paranoian över USA:s förlorade supermaktsställning så är det inget som svider riktigt lika mycket som att inte längre ha den största superdatorn.

Dan Lyons skriver i Newsweek om tävlingen om vem som kan bygga världens snabbaste superdator: In Race for Fastest Supercomputer, China Outpaces U.S. – The Daily Beast

When China flipped the switch on the Tianhe-1A, also called the “Milky Way” supercomputer, last fall, it placed itself at the top of the technology world with a stunning demonstration of its newfound engineering prowess. The Chinese grip on the top spot turned out to be short-lived, since six months later, a team in Japan announced an even bigger supercomputer that bumped Tianhe-1A into second place. Nevertheless, the Chinese had made their point, demonstrating to the world that when it comes to developing the newest, biggest, fastest machines, the inconvenient truth is that China, our No. 1 military and political rival, now runs neck and neck with the U.S. in a field that for decades the U.S. dominated. Experts predict China will soon leapfrog Japan again. Already, it has 74 of the 500 biggest supercomputers in the world, up from zero a decade ago and second only to the U.S., which has 263. And while the U.S. struggles to fund new development, China seems to have limitless resources to pursue its ambitious goals. ‘We’re scared,” says Dona Crawford, who runs computing at Livermore. “This technology is fundamental for our national security, and for our economic competitiveness. Are we really going to let this slip away? Yeah, we’re scared.”

För den som undrar så används superdatorer för simuleringar inom atomvapenforskningen, bioteknologin, gentekniken, osv, och den stormakt som kan koppla upp de största superdatorerna kommer också att kunna lösa de mest komplicerade problemen inom dessa nyckelområden.

Men något helt nytt håller nu på att inträffa på superdatorområdet. Amazon, den webbaserade bokhandeln ni vet har byggt en superdator som i Amazons EC2, dvs datormoln, som ligger på en häpnadsväckande 42:a plats i den internationella superdatorligan! Och den kan vem som helst hyra för omkring tusen dollar i timmen.

På sikt kan molnbaserade superdatorer därför komma att utgöra ett allt större hot mot de traditionella superdatorerna. Och på datormolnområdet har USA fortfarande en förkrossande ledning.

På tal om USA och Kina så skriver Bonnie Tsu i Atlantic om hur allt fler USA-kineser nu emigrerar tillbaks till Kina: The End of Chinatown. Does China’s rise mean the end of one of America’s most storied ethnic enclaves?

Recent years have seen stories of Chinese “sea turtles”—those who are educated overseas and migrate back to China—lured by Chinese-government incentives that include financial aid, cash bonuses, tax breaks, and housing assistance. In 2008, Shi Yigong, a molecular biologist at Princeton, turned down a prestigious $10 million research grant to return to China and become the dean of life sciences at Beijing’s Tsinghua University. “My postdocs are getting great offers,” says Robert H. Austin, a physics professor at Princeton.

But unskilled laborers are going back, too. Labor shortages in China have led to both higher wages and more options in where they can work.

Det är dock viktigt att komma ihåg att de kineser och koreaner som jag känner och som har återvänt till sina respektive länder har behållit en villa här i Silicon Valley. Bara utifall…

Kina och USA är lika som bär när det kommer till den för svenskar helt okända glödheta nationalismen som frodas i de båda länderna. Och att en kinesisk biolog på Princeton skulle föredra att en hög position på Tsinghua-universitetet i Beijing mot en motsvarande position i USA förvånar mig inte alls.

Men i det långa loppet tror jag inte att varken USA eller Kina kommer att vinna. De behöver varandra alltför mycket för att någon av dom ska “vinna”. Och att Obama nu försöker bygga upp en militärbas i Australien är i det närmaste skrattretande.

500 Top Supercomputers

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,GT: Nyheter, Dagbladet.no – nyheter

[tags] USA, Kina, Superdatorer, TSUBAME 2 , Fastest Supercomputers , Jaguar , K Computer , Nebulae , Supercomputer , Supercomputers , Tianhe 1a , Top 5 Supercomputers , Top 500 Fastest Supercomputers , Worlds Fastest Supercomputer , Worlds Fastest Supercomputers , Technology News, Chinatown i San Francisco[/tags]