Politik

The Human Connectome Project, kan amerikanska forskare lösa hjärnans fundamentala gåtor?

Det finns egentligen bara två intressanta frågor i universum. Den ena är hur universum kom att bli som det blev, den stora smällen, universums struktur och sammanhängande filosofiska och kosmologiska frågor om var universum egentligen är, om det finns flera universum i universum, s.a.s, osv.

Den andra frågan handlar om den mänskliga hjärnan, dess struktur, hur den har utvecklats och hur det mänskliga medvetandet egentligen fungerar.

Medan de flesta människor känner till om The Human Genome Project (HGP) vars mål var att kartlägga hela den mänskliga arvsmassan, ett projekt som startade 1989 och blev klart 2003, så är The Human Connectome Project, ett femårigt projekt som sponsras av det amerikanska National Institutes of Health, mindre känt.

Projektet är uppdelat på två delprojekt, ett på fem år med Washington University i Saint Louis och University of Minnesota, och ett andra på tre år med Harvard University, Massachusetts General Hospital och University of California at Los Angeles.

Målet med Human Connectome projektet är att bygga en “nätverkskarta” som kommer att belysa de anatomiska och funktionella anslutningarna inom den friska mänskliga hjärnan, samt att producera en mängd data som kommer att underlätta forskning om hjärnans sjukdomar som autism , Alzheimers och schizofreni.

Den mänskliga hjärnan, med 100 miljarder nervceller som är hopkopplade med en miljon miljarder uppkopplingar, är den mest komplicerade strukturen som existerar i universum. I jämförelse består det globala telekomnätet enbart av fem miljarder sammankopplade mobiler.

Vintergatan är visserligen större än den mänskliga hjärnan, med 200 miljarder stjärnor, men dom är utspridda på 100 000 ljusår och inte sammanpackade i en en och en halv liter stor skalle.


I mitten av 2012 så kommer de första 1200 frivilliga att låta sig skannas och sen kommer vi för första gången att kunna börja förstå hur hjärnan fungerar.

Initiativtagaren till det här projektet är den tysk-amerikanska neurovetenskapsmannen Olaf Sporns vid Indiana University.

I det här sammanhanget kan det vara värt att påminna om The Neurosciences Institute i La Jolla här i Södra Kalifornien.

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Debatt – hem,DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, svt.se – SVT Opinion

[tags]brain, harvard, harvard university, HarvardUniversity, HCP, human brain, Human Connectome, Human Connectome Project, HumanBrain, HumanConnectome, HumanConnectomeProject, neuroscience, ucla, university of Minnesota, UniversityOfMinnesota, Washington University, WashingtonUniversity, Hjärnan [/tags]

One thought on “The Human Connectome Project, kan amerikanska forskare lösa hjärnans fundamentala gåtor?

  1. Hannu

    “I mitten av 2012 så kommer de första 1200 frivilliga att låta sig skannas och sen kommer vi för första gången att kunna börja förstå hur hjärnan fungerar.”
    Tror nog att det snarare blir samma västgötaklimax, som när den mänskliga arvsmassan hade kartlagts…

Comments are closed.