Politik

Facebook och IT-staden New York, vad Stockholm kan lära av The Big Apple

New York är inte bara Femte Avenyn och Julshoppande svenskar, det är också kultur, underhållning och inte minst New York-polisen som slår ner Occupy Wall Street-rörelsen.

Men den stad som svenskarna verkar älska mer än någon annan så pågår nu en synnerligen intressant utveckling, New York håller nämligen långsamt på att bli en IT-stad. Och det är en utomordentligt viktig utveckling för hela den amerikanska östkusten.

Matt Flegenheimer skriver i New York Times om hur Facebook från Silicin Valley nu öppnar ett stort utvecklingskontor, alltså inte enbart marknadsföring, i New York:Facebook Plans Engineering Hub in New York, Its First Outside West Coast – NYTimes.com

Facebook announced on Friday that it planned to open an engineering office in New York City in early 2012, establishing the company’s first such outpost beyond the West Coast. At a gathering in Facebook’s sales office on Madison Avenue, Mayor Michael R. Bloomberg and Senator Charles E. Schumer joined Facebook’s chief operating officer, Sheryl Sandberg, in hailing the move as a testament to the city’s growing technological profile. “We want the next Facebook to start here,” Mr. Bloomberg said. High-tech jobs in the city have grown by more than a third over the past five years, the mayor added, noting his goal to make New York “the world’s No. 1 hub for information technology and social media.” Several companies in Silicon Valley have established a presence in Manhattan in recent years, and this year, Twitter and Yelp opened local offices.

Det kan förvåna att New York faktiskt inte har varit en IT-stad, men det blev aldrig så. Trots att Boston har haft en viss IT-industri, mer tidigare än idag faktiskt, så var det Silicon Valley som kom att helt dominera den amerikanska IT-industrin.

Det verkar inte riktigt som om Stockholm lägger manken till beträffande att satsa på IT-industrin på samma intensiva sätt som man gör i New York. Man verkat tro att Kista räcker, men det gör det inte. Framtidens IT-företag kommer att ligga i storstäderna och inte i stora industriområden utanför stadskärnan.

Orsaken är att dagens IT-företag är mindre och att dagens IT-ingenjörer vill bo i städerna. Den gamla tidens IT-företag byggdes som jättelika stålverk mest för att man för trettio till fyrtio år sen ofta hade gigantiska datorhallar i själva byggnaden, precis som bönderna för hundra år sen ofta hade ladugård och stall sammanbyggt med stugan.

Idag ligger datan i datormolnen och ett framgångsrikt IT-företag består ofta av 4-5 personer mitt i det dynamiska SoMa-distriktet i San Francisco.

Mycket viktigt för Stockholm, Malmö och Göteborg, och även mindre svenska städer, att hänga på den här trenden.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, Dagen.se – Stora nyheter, Dagen.se – kultur, Dagen.se – kultur, News, News, News

[tags]Sheryl Sandberg, New York Facebook, Facebook New York City, Mike Bloomberg, Facebook, Facebook New York, Facebook New York Engineering Office, Technology News, New York IT-Stad[/tags]

18 thoughts on “Facebook och IT-staden New York, vad Stockholm kan lära av The Big Apple

 1. marx

  Lennart: har inte varit i SF eller NY sedan jag var 12 (vilket var ett tag sedan), däremot jobbar jag i Sthlm sedan 20 år och här finns i mitt tycke väl så bra förutsättningar för IT-startups, i alla fall mindre sådana. Tror dock att söder får nöja sig med stieg larsson vandringar och några mediabyråer som vill vara rebell. Det verkar mer vara Kungsholmens västra, tungt trafikerade stadsdelar som inhyser dagens it-företag.
  Jag undrar om du har koll på de senaste svenska it-satsningarna som fått riskkapital (izettle, wrapp) och hur synen är överlag på svenska it-betonade startups i sf/silicon valley i nuläget? Är it- och vc-industrin lika ignoranta i synen på sverige och våra företag som amerikaner i allmänhet eller har vi någon cred?

  1. Lennart

   Marx: Intressant om Kungsholmen, kände inte till det. Och nej, jag har ingen koll på IT-marknaden i Stockholm eller Sverige i övrrigt heller. Utom att jag känner till en del av det mest kända företagen. Och den amerikanska riskkapitalindustrin är mycket kunnig om startupföretag utanför USA:s gränser. Man kör regelbundet startup-evenemang från Paris till Berlin till Beijing. Så på den punkten finns det ingenting att anmärka på.

   Problemet är snarare det omvända. Amerikanska riskkapitalister snyltar företag från EU men det omvända sker inte.

 2. San

  Nja, jag satte inte likhet mellan SF och Bay Area, däremot försökte jag säga att med ett närområde på 7,5 miljoner invånare så kanske detta präglade SF som stad i större utsträckning än säg Stockholms närområde som mest består av skog&mark.

  Själv bor jag i Zurich, vilket är oändligt mycket fjantigare än Stockholm. Jag har en del negativt att säga om USA, men det säger jag till min flickväns familj eller för all del om jag träffar en överentusiastisk folkpartist. I det här sällskapet kan det dock vara på sin plats med en del motbilder.

  Storbritannien har jag inte så mycket emot, en ljuspunkt i ett kvavt Europa! Om det ens kan kallas Europa 🙂

 3. Bosse

  San: Nej jag bor faktiskt inte i San Francisco utan i “fjantlandet” Sverige även om jag förstår att detta faktum fyller dig med vämjelse. Nåväl jag har iaf varit i San Francisco och nog känner man att stan har rätt tydliga gränser så jag har svårt att se hur man kan sätta likhetstecken mellan SF och Bay Area. Är Oakland på andra sidan Bay Bridge lika med SF? Nej inte i mina ögon iaf. Är Städerna söderut och storstaden San Jose i södra änden av Silicon Valley lika med SF, nej absolut inte, allt är annorlunda där jämfört med SF. Då kan man i så fall lika gärna kalla det området för San Jose som ju ändå är områdets klart största stad.

  Men jag har förstått att om verkligheten inte passar in i din hemsnickrade världsbild så är det din världsbild som gäller. Som jag ser det har USA sina fördelar och nackdelar liksom Europa har detsamma, allt är inte svart eller vitt. Att du skriver om Boston är lite intressant, jag har visserligen aldrig varit där men den sägs vara USA:s mest brittiska stad och eftersom Storbritannien ligger i Europa måste Boston vara i alla fall en “halvfjantstad” men det är klart att så lågt som till “helfjantstaden” Stockholm kan den självklart inte sjunka och blir på så vis i praktiken per automatik lite större, coolare och mer betydelsefull. God Kväll! 😉

 4. San

  Jag får naturligtvis böja mig för två SF-bor. Brukar fö säga detsamma om Boston. Att även om Boston proper är lika stort som Stockholm formellt så är det en mycket större stad i praktiken.

 5. San

  Bosse/Lennart

  Har förvisso aldrig bott i SF, men jag har varit där. Har mycket svårt att tro att Bay Area och Kalifornien som omgivning inte påverkar San Franciscos möjligheter, precis som Stockholms dito gör det.

  Att bara räkna SF och Stockholms stadskärna känns inte speciellt relevant, det räcker med att gå runt i båda städerna för att förstå att den ena är en internationell storstad och den andra är en stad som det finns ett dussin eller fler av i Europa.

  1. Lennart

   San: I det här fallet har du faktiskt fel och det har att göra med geografin. San Francisco är en liten stad eftersom den inte kan bli mycket större, den är klart avgränsad av vattnet norrut, västerut givetvis, och österut. Det är endast söderut den har en kort kort landgräns mot South San Francisco och Silicon Valley. Men till skillnad från Manhattan så har San Francisco en egen klart definierad kultur som t.ex. klart skiljer sig från den i Silicon Valley och inte minst i Oakland på andra sidan bukten. För att inte tala om San Jose i södra ändan av Silicon Valley, som är något helt annat.

   Det är som SoCal och NorCal, södra och norra Kalifornien, eller de olika stadsdelarna i Stockholm, eller Uppsala öster och väster om ån. Skillnaderna kanske inte verkar så stora för en utböling men för dom infödda är dom gigantiska. Som Owe Thornqwist sjöng om i Norra Station Blues: När vintern bet genom pälsen
   – hördes toner i rälsen
   från en värld bortom Norra Station
   I alla tågen som rusa åstad
   lyste kupéfönster i långan rad
   där åkte hemliga gäster
   bort till glittrande fester
   I en värld bortom Norra Station
   Vi fick inte åka me’ dom
   men vi fick stå i snön där och se dom
   för det var dyra biljetter
   det var slutna banketter
   I en värld bortom Norra Station

 6. Bosse

  San: Bay Area är inte detsamma som San Francisco. Centrala San Francisco har inte fler innevånare än centrala Stockholm, så är det!

 7. San

  SF Bay Area har ungefär 7,5 miljoner invånare, Stockholms Län har 1,8 miljoner. Så nog är SF betydligt större än Stockholm även om Stockholms Stad och SF Stad formellt är runt en miljon.

  1. Lennart

   San: Som Bosse redan kommenterade, San Francisco är klart avskiljt och inte alls detsamma som hela området kring San Franciscobukten. Det har att göra med geografin här, eftersom San Francisco på tre sidor är omgivet av vatten.

 8. Christer W

  När jag kom till Kista första gången var det en åker, och det är bara ca 35 år sedan.
  Mellan Uppsala och Haga Norra var det ju nästan bara ödemark och knappt någon bebyggelse.
  Nu är det hur mycket som helst fram till Arlanda, nog har det hänt något både från 1975 och 1959.
  Nu väntar jag bara på att stan växer ut söderut till Skavsta.

 9. Bosse

  Per A: Stockholm är inte mindre än SF, tippar på att de är ungefär lika stora.

  Lennart: På Tripbirds blogg finns en sammanfattande karta över den Stockholmska Startup-scenen.

 10. Per A.

  Och första raden jag citerar skulle vara:

  “Men trenden jag ser här i Silicon Valley är bort från industrilokaler och mot små kontors i innerstan i San Franciscos SoMa-distrikt.”

  Copy-paste fummel. Sorry.

 11. Per A.

  “Det var en sån trend jag också hade väntat mig i Stockholm, kanske speciellt på Söder. Det var en sån trend jag också hade väntat mig i Stockholm, kanske speciellt på Söder.”

  Om man skall försöka sig på en förklaring, så är Stockholm är en såpass mycket mindre stad jämfört med NY och SF att det inte lönar sig att betala innerstadshyror om man kan hitta lokaler med mycket lägre hyra en kvart bort med lokaltrafiken. Gissningsvis så skulle motsvarande flytt i NY eller SF innebära en mycket större ökning av restiden för de anställda.

  En andra orsak kan vara att lokalerna i centralaste Stockholm inte är väl anpassade för modern verksamhet vad gäller elledningar, handikappanpassning, varuintag och annat.

  1. Lennart

   Per A: Ja det är intressant att försöka hitta orsaken till att Stockholm inte verkar ha en liknande IT-trend som den i San Francisco och New York. Faktum är dock att San Francisco är mindre än Stockholm. Men klart är att hyrorna i Stockholm lär ska vara mycket höga. Vilket ska vara orsaken till att svenska startupföretag etablerar sig i Berlin!

   Nu är hyrorna också höga i San Francisco och givetvis i New York, men jag vet att i San Francisco så får man skatteförmåner av staden. Och det tror jag saknas i Stockholm.

 12. Björn Nilsson

  Kista-borna kan nog prata för sig själva, men att det skulle vara ett “industriområde utanför stadskärnan” verkar att ta i. Dels bor det en jäkla massa folk därute, dels tar det om jag minns rätt tjugo minuter med tunnelbanan om man vill ner till centrala Stockholm. För att resonera vidare: i översiktsplaneringen för länet pratar man om “flerkärnighet”, med andra ord att allt behöver inte vara på ett ställe. Kompletta samhällen skall finnas på flera ställen. Det verkar klokt ur överlevnadssynpunkt. Skulle tro att risken för jätteöversvämningar är betydligt mindre i Kista eller Haninge än i centrala Stockholm exempelvis.

  1. Lennart

   Björn: När jag var i Kista i somras såg det ut ungefär som det gjorde för tio år sen. Större och modernare givetvis, men ändå i stort en kopia av Silicon Valley, dvs stora och inte minst dyra lokaler för relativt stora företag. Men trenden jag ser här i Silicon Valley är bort från industrilokaler och mot små kontors i innerstan i San Franciscos SoMa-distrikt. Det var en sån trend jag också hade väntat mig i Stockholm, kanske speciellt på Söder. Men tydligen är det inte så i Stockholm. Den här trenden mot innerstan syns också kring Union Square på Manhattan i New York.

Comments are closed.