Politik

Julklappsbloggen:kan ASUS nya surfplatta Eee Pad Transformer Prime tävla med Apples iPad?

Trots att Apples iPad fortfarande är den i särklass bästa surfplattan på marknaden så börjar seriösa konkurrenter nu anlända. Den senaste, Asus Eee Pad Transformer Prime är den första som ges en riktig chans mot Apple och som faktiskt ligger en bra bit föra på hårdvarufronten.

Jag vill själv helst köpa en Android-platta, mest för att jag är van vid Android, och den här är den första som verkligen lockar mig.

Joanna Stern recenserar Asus Eee Pad Transformer Prime i Washington Post: Is the Asus Eee Pad Transformer Prime ready to take on iPad? – The Washington Post

Eee Pad Transformer Prime. It’s the world’s first quad-core Tegra 3 tablet, and not only does it have double the power of today’s dual-core ARM processors, but like the original Transformer, it’s available with a keyboard dock that transforms the tablet into a more traditional laptop. On top of that, the $499 device (with 32GB of storage) has been slimmed down from its predecessor and given both an 8-megapixel camera and a brand new SuperIPS+ display.

Recensionen fortsätter i stor detalj på den här länken och så här summerar Washington Post ASUS nya surfplatta Eee Pad Transformer Primes plus och minussidor:

“Hårdvaran är rent otrolig, den har en fantastisk skärm, formfaktor, den bästa kameran på någon surfplatta hittills, och det är nya fyrkärniga processorn sätter mer grafik i händerna på användaren än man kan utnyttja. Och till det kommer också det externa tangentbordet som ger ännu mer batteritid och verkligen förvandla surfplattan till en helt användbar traditionell bärbar dator. ”

Men problemet är att operativsystemet, dvs Android, ännu inte har optimerats för den så avancerade hårdvaran, antalet appar är väldigt begränsat och trots att Asus har producerat ett lysande stycke ingenjörskonst till ett pris som är konkurrenskraftig med iPad, så kan dess operativsystem Android ännu inte matcha Apples iOS när det gäller att frigöra all denna potential.

Först när Android 4.0, Ice Cream Sandwich, blir tillgänglig på Eee Pad Transformer Prime så kommer surfplattan att ha ett operativsystem som förhoppningsvis helt kan utnyttja alla de fantastiska hårdvarukomponenterna.

Trots det så kan jag själv mycket väl komma att köpa en Asus Eee Pad Transformer Prime till Jul och vänta på uppgraderingen till Ice Cream Sandwich.

Vad jag kommer att använde en sån här surfplatta till är främst för dokument och presentationer, när jag inte vill bära med mig en tung dator bara för att ge en presentation. Se också givetvis för att läsa på webben och kanske också, efter som den här surfplattan har ett tangentbord, att blogga.

Och det står nu helt klart att Apples ledning på surfplatteområdet håller på att krympa.

Vad Amazons billiga Kindle Fire beträffar så är den på tok för begränsad för min smak. Den är mer av ett sätt för Amazon att kunna sälja digitala produkter till sina användare. Men jag har inte testat den själv och om någon har gjort det så vore det onekligen roligt att höra vad ni tycker.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter,News,SvD – Senaste nytt,digi.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags] iPad, Kindle, Iconia Tab A100, Motorola Xoom , Android, HP Touchpad, Skärmtangentbord , ASUS nya Eee Pad Transformer Prime[/tags]