Politik

Vaddå innovera? Egensinnigt USA med huvudet i sanden totalvägrar lära av omvärlden

USA:s snabba fall från toppositionen som världens enda supermakt förbryllar onekligen. Hur kan en så mäktig supermakt falla så långt så snabbt? Och hur kan ett samhälle som låg så långt före det svenska så sent som i början på 1970-talet, idag ligga så långt efter? Det här sista är något som Edward i Orlando har beskrivit i ett par mycket insiktsfulla kommentarer här på bloggen och som jag aldrig har sett någon fullgod förklaring till.

Bara en sån sak att Sverige för länge sedan har avkristnats medan USA fortfarande befinner sig i greppet av en militant bokstavstrogen kristen rörelse som helt dominerar landet är helt oförklarligt för den som ser USA som ett framtidsland.

Men USA:s vägran att modernisera och lära från omvärlden genomsyrar hela det amerikanska samhället, och mycket av av det här är okänt för omvärlden. Ett exempel från den amerikanska sjukvården som jag själv är insatt i är att USA först nu har börjat övergå till WHO:s ICD 10-system från det med ålderdomliga ICD-9 systemet, alltså The International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, något som i sanning är anmärkningsvärt.

Metersystemet, Celciusskalan, glöm dom, det är ingenting för USA.

C.W Nevius skriver i San Francisco Chronicle om ett paradexempel om hur egensinniga amerikanska företag helvägrar att innovera och lära från utlandet: An easy way to curb smart-phone thieves

Randal Markey of the Australian Mobile Telecommunications Association explained that not only is it possible for carriers to block the use of stolen phones, Australian phone carriers have done it for nearly 10 years. “What it means is stealing a phone is a complete waste of time,” Markey said. …But American phone companies aren’t doing that. … When American carriers are asked why they don’t do the same, there is a lot of huffing and puffing and hand waving, but none of it is very convincing. Frankly, the carriers don’t gain anything from putting in this service, and actually add customers if someone signs up a stolen phone with them. As for the phone companies, every stolen phone is a potential new sale. Companies would never want to admit that stolen phones are good for their bottom line. And they don’t have a good excuse for why they can’t implement something that has been successful in Australia.

Men så här är det över hela linjen, om något inte har uppfunnits i USA så är det suspekt och passar inte in i det USA som de flesta amerikaner fortfarande tror är guds benådade land som ligger så mycket före resten av världen att man inte behöver bry sig.

Så är det och så kommer det att förbli. Inte så att USA aldrig innoverar, men man gör det på egna villkor och om något har uppfunnits utanför USA så väntar man i det allra längsta att anamma det och då endast om det inte finns några alternativ. Som att man ännu krampaktigt håller fast vid sina postkontor och sina helt otidsenliga måttsystem.

Hur förklarar man en sån här egensinnig hybris, som ju skadar USA in i märgen.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter,News, digi.no, digi.no

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Windows Phone,Long Form Journalism,Inside Apple, Swype, ICD10[/tags]

7 thoughts on “Vaddå innovera? Egensinnigt USA med huvudet i sanden totalvägrar lära av omvärlden

 1. San

  Lennart

  Jag ska ge dig ett ännu vidare matexempel 🙂 All populär utländsk mat i Sverige (och Europa) är matinfluenser amerikanska immigrant communities har tagit till USA, t.o.m. tacos. Somaliska restauranger, baltiska restauranger, Syrianska restauranger lyser med sin frånvaro.

  Vad det gäller mjuka och hårda värden så ber jag om att få återkomma 🙂

 2. San

  Lennart

  När Yoga slog igenom i USA kom det från Indien, när Yoga slog igenom i Europa kom det från USA.

  Det där kan man ge hur många exempel på som helst. Europeer är alldeles för låsta och inskränkta för att ta influenser från länder som inte är västerländska.

  USA är naturligtvis ett mycket öppnare samhälle som tar emot influenser från hela världen. EU är närmast att likna vid Kina när de stängde gränserna mot omvärlden.

  1. Lennart

   San: Det här är en mycket intressant diskussion, och som för det mesta, jag vill inte säga alltid :-), så tvingar du mig att tänka efter.
   Jag har faktiskt ett ännu bättre exempel på hur USA har lånat utifrån, japansk Sushi, om vilket det har skrivits en hel del böcker som jag även har refererat här på bloggen.

   USA har även importerat europeisk eller ska vi säga latinamerikansk fotboll. Men det är trots allt en viktig skillnad mellan såna ska vi säga mjuka fenomen och fenomen och mer praktiska saker som ICD10-koden, metersystemet, automatik kring incheckning på flygplatser med fingeravtryck, det kontaktlösa samhället, mm. Där har USA betydligt svårare att anamma innovationer från utlandet.

   Precis varför det är så är svårt att riktigt förklara. Men det är en tydlig trend.

 3. Daniel Stintzing

  Ja vi använder ju varken Mac eller Google för att inte tala om Iphone eftersom det inte är svenska produkter. Vi är helt immuna för impulser utifrån och därför håller vi oss bara till svenska pizzor och svenska Mac Donalds.
  Detsamma gäller hela EU 😉
  Nej sanningen är att vi är för små för att kunna stå emot och att det är bra med impulser och idéer utifrån. Det innebär inte att vi tar emot allt men tillräckligt mycket för att kunna utveckla vår egen variant av det nya och använda det på vårat eget sätt.
  Det vill säga kanske en Big Mac men inte GMO majs på bordet.
  Det är sorgligt att USA är så låst just nu för att tiden håller på att rinna iväg för det stora landet i väster. Impulser utifrån behövs hela tiden för att ett land skall hålla sig vitalt.

  1. Lennart

   Daniel: “Nej sanningen är att vi är för små för att kunna stå emot och att det är bra med impulser och idéer utifrån”, precis, mycket bra uttryckt.
   Jag tänker speciellt på Halloween, som plötsligt blev helsvenskt för några år sen.

 4. San

  Det här får mig att tänka på EU-projektet Quaero, där främst tyskar och fransman skulle skapa en europeisk konkurrent till Google. Hela projektet havererade naturligtvis, med det är bara ett av tusentals exempel på Europas ångest över att inte längre vara den dominerande kontinenten. Naturligtvis tycker europeer det är långt mer suspekt med icke-europeiska innovationer än vad en amerikan gör. Fråga en Europe vad de tycker om GMO, trots att det har räddat miljontals från svält i Asien. Dansk Folkeparti, Vlaams Bloc, Sverigedemokraterna, Front National uppstår inte
  ur ingenting.

  I jämförelse med USA är Europa en mycket primitiv kontinent.

Comments are closed.