Politik

iPad och Independence at Home Organizations, sjukvård i hemmet blir möjligt i USA

Det är egentligen märkligt hur en så relativt liten förändring som att slänga datormusen och det gamla tangentbordet från datorn, skulle leda till så många helt oväntade innovationer, bl.a. inom den amerikanska sjukvården.

Robert McMillen skriver i Wired om hur Apples surfplatta iPad håller på att förändra hur läkarna här i USA arbetar med sjukjournaler och medicinsk data: Apple’s Secret Plan to Steal Your Doctor’s Heart

Men det är bara början, får som Jack Resnick, som själv är läkare, skriver i New York Times så är det idag möjligt för läkare beväpnade med iPaddar och liknande utrustning att hjälpa patienter i hemmet.
Äldre patienter, de kroniskt sjuka och småbarn t.ex.

Allt som allt så är det billigare att titta till patienter i hemmet än att dom ska behöva köra in till sjukhuset: Bring Health Care Home – NYTimes.com

All too often, ambulances take people to the nearest hospital, not to the one where their doctor is on staff. State laws make it difficult to administer simple treatments in the home. Emergency rooms want to admit patients, and hospitals want to discharge them to nursing homes, rather than send them home. The good news is that last year’s health care reform act included provisions for the creation of Independence at Home Organizations — groups of doctors and nurses who treat patients in their homes — and incentives to make that work appealing. We have the technology. Electronic medical records can give a doctor with an iPad as much information as any institution.

With hand-held machines and a few drops of blood, doctors can get test results in seconds at a patient’s bedside. Portable X-ray and ultrasound equipment can be wheeled into homes. Monitors can alert doctors to any change in a patient’s heart rate. The fact that this care is possible at home means that the role of hospitals must change.

Idag byggs det allt mer avancerade monitorer som gör det möjligt för sjukvårdspersonal att hålla kontinuerlig koll på patienter i hemmet, betydligt mer avancerade än dagens larm.

Om vi till det nu lägger forna tiders hembesök så kan vi både spara stora summor pengar och samtidigt förbättra sjukvården för miljoner amerikanska, och europeiska patienter.

Det här är en mycket positiv utveckling som ännu bara befinner sig i sin linda, men som är på väg.

Finns det något liknande i Sverige, är det någon som vet?

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, GT: Nyheter, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, svt.se – SVT Opinion

Länkar:US. Department of Health and Human Services, California Department of Public Health, California Department of Healthcare Services, Patient Protection and Affordable Care Act

[tags] Health Care Bill, Sjukvård i USA, Sjukförsäkring i USA, Amerikanska sjukhus, Sjukhus i USA, Mayo Clinic,Massachusetts General Hospital, Johns Hopkins Hospital,Kaiser Permanente, Cleveland Clinic, Stanford Bio-X, Stanford, Hospital, Health 2.0,Patient Protection and Affordable Care Act,Independence at Home, [/tags]