Politik

Du skämtar, East End i London som IT-stad? Nya IT-städer springer upp som svampar ur jorden

Helt plötsligt så satsar nu städer över hela jorden på IT och startupföretag. Orsakerna är enkla. Datormolnen och den mobila webben, parad med Öppen Kod-produkter har plötsligt gjort det busbilligt för små grupper av entreprenörer och IT-ingenjörer att starta eget och utveckla produkter som kan ge nya arbetstillfällen och en chans för en stad och ett land att bryta sig in i det globaliserade IT-samhället.

Det här är en historisk utveckling som kanske mest kan liknas vid när stambanan kom till orden

Mark Scott skriver i New York Timess DealBook om hur East London av alla platser nu kan vara på väg att bli IT-stad: With Government Aid, London’s East End Embraces Tech Industry – NYTimes.com

The local industry is getting a helping hand from the British government. Last year, Prime Minister David Cameron announced a $23 million investment fund to attract technology entrepreneurs to East London, which the government calls Tech City. Officials also created an entrepreneurial visa to fast-track immigration approval for non-Europeans interested in starting businesses in Britain, and announced $312 million of equity finance for fast-growing homegrown technology companies. “Our role is to make sure the right infrastructure is in place to help the tech cluster grow,” said Eric Van Der Kleij, the British government’s “entrepreneur in residence,” who oversees the state-backed Tech City Investment Organization. “My target is to set a date to close our organization because the private sector is doing so well.”

Däremot verkar inte Stockholms Stad har insett hur viktigt den här utvecklingen är. Vad jag vet satsar man ännu inte på den nya IT-industrin. Är det någon som vet om man har något liknande initiativ på väg i Stockholm eller någon annan svensk stad?

Den här utvecklingen, baserad på Öppen Kod, Datormolnen och den mobila webben är idag världsomspännande. Den kommer också att få enorma konsekvenser för världspolitiken. Den arabiska Våren är ett direkt resultat av IT-industrin och det är svårt att se hur stater som Iran och Saudi Arabien, för att inte tala om Nord Korea och även Kina, på sikt kan förbli diktaturer i ett globaliserat IT-samhälle.

Axplock från den nordiska pressen:

NyTeknik – Senaste nytt,NyTeknik – Senaste nytt

[tags]IT-städer , Berlin IT-stad, Wien IT-stad, IT-städer [/tags]