Politik

Kontantekonomin i New York visar hur svårt det är för USA att modernisera

Times Square i New York

Det var på Malmå flygplats förra året som jag plötsligt insåg att jag befann mig i en helt ny värld. Jag var på väg till min dotter inne stan och skulle ta flygbussen när jag fick reda på att “nej vi tar inte kontanter”. Däremot tog dom kreditkort så allt gick väl. MEN, och det här är ett stort men, för oss som har utländska kreditkort så är det alltid förknippat med osäkerhet om det amerikanska kreditkortsbolaget plötsligt kommer att stoppa kortet. Det har hänt tre gånger i Sverige, vilket är orsaken till att jag alltid har tre olika kreditkort med mig.

Men som Jenny Nordberg skriver i Svenska Dagbladet så har New York fortfarande en kontaktekonomi: Vuxen blir man först med kreditkort i USA | Inrikes | SvD

New York är, likt länder i tredje världen, fortfarande en kontantekonomi. En liten bunt sedlar löser det mesta. Det kan tyckas omodernt att hålla på och kladda med papperspengar, och reformer har tvingats fram de senaste åren. Taxichaufförer tar numera kort. Att lämna dricks på kortet hos frisören eller på de flesta restauranger är också möjligt, även om det anses otrevligt. De enda som fortfarande helt vägrar att ta kort är gatumusikanter och hemlösa.

På ett nationellt plan har främst kreditkort också förlorat lite av sin charm på senare år. Sedan 2008, närmare bestämt, när ekonomin kollapsade. Tre fjärdedelar av alla vuxna amerikaner har kreditkort – i snitt sju vardera – men nya siffror visar att de som kan nu betalar av sina skulder i högre takt. Antalet öppna kreditkonton har också sjunkit med nästan en fjärdedel på tre år, vilket delvis beror på att företagen sagt upp kunder som inte kan betala.

Nu måste jag erkänna att jag föredrar en kontantekonomi eftersom den är säkrare än kreditkort och mobilbetalningar. Än så länge i alla fall.

Men det är en intressant datapunkt som man säger på IT-språk att New York faktiskt fortfarande har en kontaktekonomi. Det passar liksom inte helt in på den image som staden har i Sverige.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Startsidan, Politiken.dk Seneste nyt

[tags] Kontantekonomin i USA, Kontokort eller kontakter, USA och Sverige, New York kontanter [/tags]

9 thoughts on “Kontantekonomin i New York visar hur svårt det är för USA att modernisera

 1. Christer W

  Roger, parkeringsavgift, glöm det, det är fri parkering. Det går mycket väl att kontrollera vilket kortnummer det var i efterhand och därmed ta fram ägaren och adressen, det är ju vitsen med kontrollen. En metod som också används för att spåra människor som har “försvunnit”, t.ex. såna som har dragit från ett taskigt äktenskap.

  Du kanske skulle tala om för min fru och barn att det “Låter ännu tveksammare att någon skulle bemöda sig med det arbetet och sedan ringa upp vederbörande mitt natten.” De blev också väckta av telefonerna (2 linjer). Men du ska veta det mest intressanta, numren var hemliga.
  För övrigt så har jag under senare år haft en låg nivå av skyddsklassning och direktivet att ringa polisen omgående vid behov. Nu är den avvecklad eftersom jag har bytt verksamhet. Något jag har gjort ofta sedan 61, bytt verksamhet.

  Roger, du kanske tillhör de som har sina samlade besparingar och intäkter på ett enda konto, då är du illa ute om någon tömter ditt konto och banken kan hävda att du har varit ovarsam med ditt kort. Det förekommer.
  Skimning är något banken måste stå för än så länge i och med att det är deras säkerhetssystem som inte håller måttet.
  Jag kan mycket väl ta förlusten av några ett par tusen på kort och lång tid och ha kortet spärrat ett tag.
  Men att inte komma åt något kapital alls är ju ingen höjdare, det är vad som ofta händer den enskilde när kortet bli kapat och kontot tömt.
  Det är ett av skälen till att jag har flera konton och inte så mycket på kontot för kortet. Ett konto för kortet, ett för intäkter, och ett för utgifter, ungefär som det ser ut med dubbel italiensk bokföring

  Angående Elvis, nä inte alls, men i samma bransch några år.

 2. roger

  CW, eller är du kanske Elvis!?
  Om du sticker in kortet i parkeringsautomaten, är det någon som kollar upp dig då? När du tankar och sticker in kortet i bensinautomaten?
  Numera är det ju väldigt sällan som man lämnar ifrån sig kortet, utan du sticker in den i en dosa och knappar din kod. Gäller överallt från pizzerian till frisören.
  Vet inte om de av detta kan se kortkoden och kan kolla upp vem som är ägare, låter tveksamt. Låter ännu tveksammare att någon skulle bemöda sig med det arbetet och sedan ringa upp vederbörande mitt natten.
  Finns väl alltid enstaka idioter iofs, även om jag inte tror de kollat upp dig via ditt “dataspår” 🙂 utan de har letat upp numret till dig och ringt dig eftersom de trodde de kände igen dig.

  Om du är rädd för att bli skimmad så borde du undvikit bankomater ;)… Men eftersom du alltid har småbelopp på kontot, (ett dagsbehov! Håhåjaja =), trots att du knappt använder kortet) så gissar jag att det var ett jäkla rännande dit. Fast jag gissar att du går in på banken och tar ut pengarna? Fast då kanske de känner igen dig :), moment 22.

  Rätta mig om jag har fel, men de som utsatts för skimmning har väl alltid blivit ersatta med förlorat belopp från sin bank/visa/mastercard/försäkringsbolag/whatever.

  Råder absolut ingen tvekan om att du är en aning nojjig CW 🙂

 3. Christer W

  Ja du Roger, det finns ganska många som av personliga skäl som inte kan använda kort annat än att ta ut kontanter. Ett och kanske det främsta skälet, att få vara i fred. T.ex. har någon skyddat boende eller identitet så är alla transaktioner med kort en osäkerhet, eftersom korten går att kartlägga. Det betyder också att postorderköp och liknande inte heller är att rekommendera.
  Ett annat skäl till att använda kontanter för en del är att då har de en överblick på hur mycket de får använda, de måste se sedlar och mynten i sin hand allt annat är abstrakt.
  För min del var det två saker som gjorde att jag slutade använda kortet övergick till kontanter, telefonsamtal vilken tid på dygnet som helst och att inte kunna gå ut och få vara i fred t.ex. när jag köpte kläder, var på ett fik eller en krog m.m. Med hjälp av kortnumret gick det ta reda på om jag var den de trodde.
  Nu är min ena son på väg in i den världen, han har fått reda på att hans namn öppnar dörrar överallt och han är illa berörd av det eftersom han vet att det kommer bli svårare att röra sig fritt och ostört.

  För övrigt, dessutom sätter jag bara in små belopp (dagsbehovet) på kontot som gäller för korten, så om det blir skimmat så är det bara småpengar de kan hämta.

 4. Barbro

  På Sri Lanka var det svårt med kort, men guldbutiken på hotellet tog kort. Ett par månader efter det att vi kommit hem fick vi veta att någon i USA hade försökt att använda vårt kortnummer för att handla, men inte klarat av det.
  Den som kontaktade oss för att tala om detta sa att det var det första och enda försöket efter det att vi använt kortet i Sri Lanka. Kortet var ett sånt som vi använde mycket sällan. Vi fick ett nytt kort med nytt nummer. Vi hade tur.

 5. roger

  10 snabba varför kontanter är värdelöst:

  1. Du måste kontinuerligt besöka en bankomat.
  2. Du riskerar stå där med för lite kontanter och måste därför återgå till punkt ett.
  3. Du kan inte spärra dem om du tappar bort dem, utan då är de verkligen förlorade.
  4. Kontanter är utrymmeskrävande.
  5. Med kontanter hjälper du de inom t.ex. restaurang och handel som vill skattefuska.
  6. Skall man t.ex. parkera med kontanter måste man springa in i en butik för att växla till sig småmynt.
  7. Kort minskar risken för rån i butiker.
  8. Kort är bättre för miljön.
  9. Minskad kontanthantering sparar pengar för handeln.
  10. Kontanter i hemmet är mumma för inbrottstjuvar.

  Finns iofs en del nackdelar med kort, ffa säkerheten, men fördelarna överväger. Utomlands använder jag mig övervägande av kontanter.

  Att jag lämnar dataspår efter mig bekommer mig dock inte det minsta. De som inte är grovt kriminella men ändå bekymrar sig över detta bör rannsaka sig själva och inse att man antingen är korkat framstegsfientlig eller sjukligt paranoid.

 6. Christer W

  Kontanter är det absolut bästa betalningsmedel eftersom det är så anonymt. Efter dag på stan så finns det inte ett enda dataspår som visar hur jag har rört mig och vilka jag eventuellt kan ha träffat.
  Kortet använder jag bara i livsmedelsaffärerna(3 st).

 7. San

  Med sin blandning av svart och vit ekonomi, papperslösa invandrare, korruption å dyl, så är ju NY precis så, en blandning av första och tredjevärlden. En plats där hela världen möts. NY kommer aldrig att vara en homogen plats där allt är rakt igenom modernt.

  Då får man åka hit till Zurich och leva bakom höga murar.

  1. Lennart

   San: Intressant nog så upptäckte jag så sent som förra året att många taxi i Zürich, alldeles utanför centralstationen, vägrade att acceptera kreditkort.

 8. San

  Har också reagerat på detta när jag var i NY, när jag frågade hävdade de att det blev så efter krisen. Att folk slutade använda kreditkort.

Comments are closed.