Politik

Dagen Efter-pillret tillgängligt utan recept för alla kvinnor i USA?

Den kvinna som vill köpa p-piller på apotek här i USA kan utan orsak vägras, speciellt i Sydstaterna och Mellanvästern. Orsaken är att den Kristna Högern sedan länge har infiltrerat apoteken med sympatisörer som helt enkelt vägrar att sälja varje form av preventivmedel.

Ett av de mest kontroversiella p-pillren är Dagen Efter-Pillret som först godkändes efter sex års styvnackat motstånd från Den Kristna Högern .

Meredith Melnick skriver i om Time Magazine om att den amerikanska Food and Drug Administration nu kan komma att slätta dagen-efter-pillret helt fritt för alla kvinnor, oberoende av ålder. Vad det betyder är att pillren inte längre hålls bakom disken och det betyder i sin tur att apotekare inte som idag kan vägra att länga ut pillren till äldre kvinnor: FDA May Remove Age Restrictions From Morning-After Pill Plan B TIME Healthland

The Food and Drug Administration (FDA) may move to eliminate age restrictions for the morning-after emergency contraception pill, Plan B One-Step, according to several people involved with the deliberations who spoke with TIME Healthland.

The morning-after pill is currently available without a prescription to users aged 17 or older. Younger teens still require a prescription. If the FDA does away with that restriction, it could bring the emergency contraception pill from behind the pharmacist’s counter to store shelves, alongside more familiar over-the-counter medications like antacids and painkillers.

In February, Plan B’s manufacturer, Teva Pharmaceuticals, filed an application with the FDA to move the pill from “dual label” status, which requires it to be sold under hybrid over-the-counter and prescription-drug regulations, to full over-the-counter status, which would remove the age restriction.

Det här är alltså mer än att kvinnor under 17 år får tillgång till Plan B, det är också att pillret blir fritt tillgängligt för alla kvinnor och att oetiska apotekare nu inte längre som idag kan vägra kvinnor 17 år och äldre tillgång till pillret.

I typiska amerikanska s.k. Drugstores, där apoteken alltså är inhysta som en avdelning, så kan man betala icke-receptbelagd medicin direkt vid utcheckningsdisken , något som apotekaren alltså inte har kontroll över.

Kvinnohatet här i USA har stigit till ett crescendo de senaste åren allteftersom den Kristna Högern har befäst sina positioner, nu senast genom nära samverkan med Tepåserepunlikanerna, som alla redan verkar vara medlemmar av den Kristna Högern, och nu försöker införa abortförbud i olika individuella delstater. Det är långt ifrån otroligt att USA förr eller senare kommer att få allmänt abortförbud vilket senare skulle kunna följas av ett allmänt förbud mot preventivmedel av alla slag.

Men det beror på vem som vinner det kommande presidentvalet och säkert också ett par presidentval efter det. Men om Obama skulle förlora nästa års presidentval, vilket inte alls är otroligt, så kommer USA:s nye presidenten, om det nu blir Newt Gingrich eller Mitt Romney, med stor säkerhet att få chansen att utse två nya domare till Högsta Domstolen, som då skulle bli den mest konservative i mannaminne.

Och då skulle ett allmänt abortförbud antagligen komma inom ett par år. Så även om allt de allra flesta jobb nu är öppna för kvinnor, inklusive soldatyrket, så håller kvinnans frihet samtidigt att undergrävas av den all mer militanta högern med galjonsfigurer som Sarah Palin och Kristi Brud, The Queen of Rage, Tepårerepublikanernas ledare, Michele Bachmann. Som även om hon inte har den minsta chans att vinna presidentvalet kan komma på tapeten som vice-president om Mitt Romney lyckas besegra Newt Gingrich.

Axplock från den nordiska pressen:

Sydsvenskan – Nyhetsdygnet,Politiken.dk Seneste nyt, svt.se – SVT Opinion, svt.se – SVT Opinion, svt.se – SVT Opinion

[tags]Frederick Douglass , Susan B. Anthony , African American Abortion , Black Abortion , Sex Selective Abortion , Trent-Franks-Abortion , Politics News ,Healthy Living Health News , Birth Control Label Blood Clot , Birth Control Warning , Birth Control Warning Labels , Newer Birth Control Blood Clot , Newer Birth Control Warning Labels , Yaz Blood Clot , Yaz Warning Label , Healthy Living News, Dagen-efter pillret i USA, Plan B-pillret i USA [/tags]