Politik

Politisk storskräll i Washington, Obama och den Kristna Högern mot kvinnans rätt till dagen-efter pillret!

Jag skrev igår om att amerikanska FDA hade beslutat att ta bort receptkravet på dagen-efter-pillret för alla kvinnor i USA. Jag skrev också om hur kvinnor idag aldrig kan vara säkra på att få tillgång till dagen-efter-pillret på amerikanska apotek därför att den Kristna Högern har infiltrerat apoteken, speciellt i sydstaterna och Mellanvästern och att apotekare idag helt enkelt kan vägra att lämna ut p-piller oberoende av vad lagen säger.

Nu, som Rob Stein skriver i Washington Post, så kommer chocknyheten att president Obama nu gör gemensam sak med Den Kristna Högern och går emot FDA och av helt politiska skäl vägrar att ta bort receptbeläggningen av dagen-efter-pillret: Obama administration refuses to relax Plan B restrictions – The Washington Post

The surprising decision is a stunning blow to some doctors, health advocates, family-planning activists, members of Congress and others who backed relaxing the restrictions to help women prevent unwanted pregnancies. “We are outraged that this administration has let politics trump science,” said Kirsten Moore of the Reproductive Health Technologies Project, a Washington-based advocacy group. “There is no rationale for this move. This is unprecedented as evidenced by the commissioner’s own letter. Unbelievable.”

Det här är ett rent groteskt tecken på hur långt åt höger USA nu har drivit när en demokratisk president går till val på att vägra kvinnor tillgång till p-piller!

Det här är rent avskyvärt och visar att Obama kommer att göra allt han överhuvudtaget kan för att försöka vinna över den Kristna Högern. Det finns inte ord för hur omoraliskt det här är.

Det här kommer att försvåra det för alla kvinnor att få tillgång till dagen efter pillret, eftersom det idag hålls bakom disken och endast kan tas ut med apotekarens samtycke.

Här är mer från AP om Obamas helt sanslösa publikfrieri till republikanerna, på kvinnornas bekostnad.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, Politiken.dk Seneste nyt, VG RSS

[tags] African American Abortion, Birth Control Label Blood Clot, Birth Control Warning, Birth Control Warning Labels, Black Abortion, Frederick Douglass, Healthy Living Health News, Healthy Living News, Newer Birth Control Blood Clot, Newer Birth Control Warning Labels, Politics News, Sex Selective Abortion, Susan B. Anthony, Trent-Franks-Abortion, Yaz Blood Clot, Yaz Warning Label [/tags]

26 thoughts on “Politisk storskräll i Washington, Obama och den Kristna Högern mot kvinnans rätt till dagen-efter pillret!

 1. silfwer

  cmo: Systembolaget är skyldiga att ta hem det du vill ha, oavsett om det finns på systembolagets lista eller inte. Kostar väl en slant iofs. http://www.systembolaget.se/Tjanster/Privatimport/

  Sortimentet är väl egentligen inte knäckfrågan. Utan om staten skall omyndigförklara alla för att rädda några få.
  Jag är av den uppfattningen att det finns bättre sätt att hjälpa dem med problem än att idiotförklara ett helt folk.

 2. Edward i Orlando

  Spritförsäljningen i USA är väldigt olika reglerad beroende på var man bor.
  Pennsylvania och Utah har bara försäljning i delstatsreglerade butiker, mao typ Systembolag.
  I vissa delstater finns det counties som inte har någon spritförsäljning alls (dry counties).
  I vissa delstater/counties är all spritförsäljning stängd på Söndagar.
  Osv, osv, osv.
  Det finns MASSOR av lokala regler och lagar – lokalt självstyre är bra men här blir det ofta absurda och förvillande resultat.

 3. cmo

  Bara som ett exempel. Systembolaget listar 353 röda Bordeaux-viner, Specs listar 705 st.

  Och då är Specs bara en av många butiker “på orten”.

 4. Christer W

  För en del år sedan fick Konsum, ICA m.fl. i Värmland sälja starköl. En effekt av det var att ungdomsfylleriet ökade ganska markant. Även mellanölet hade den effekten eftersom det var åtkomligt för yngre tonåringar. Många grundlade grundlade sin alkoholism med mellanölet.
  När det gäller “hemleverans” så har systemet haft det som en servicegrej, man beställde det man ville ha och det kunde ovanliga drycker. Sedan levererades beställningen till något utskänkningsställe som kunde vara en livsmedelsbutik, kiosk, bensinmack, verkstad, vildmarkshotell eller någon annan affärsverksamhet.
  Man kunde hämta it vara även på en söndag, om det var öppet.

 5. Bosse

  Alla: Systembolaget har ett stort utbud det får räcka med det, och jag tänker inte mer diskutera hur det står sig mot eventuella andra aktörer på området. För låt oss inse att det stora problemet är inte var, hur och när vi kan köpa alkohol med minsta möjliga besvär. Det stora problemet är att alltför många människor dricker alltför mycket alkohol, och alltför mycket av våra sjukvårdsresurser går åt till att behandla alkoholrelaterade sjukdomar. Eftersom det är ännu mycket värre i många andra länder tror jag ändå, eller rättare jag är säker på, att Sveriges något mer restriktiva alkoholpolitik, med bl.a. då Systembolag, har bidragit till att vi inte är fullt lika illa ute som vi skulle kunnat vara med ohämmad tillgång till alkohol överallt och alltid.

  Jag kan utan problem stå ut med omaket att jag måste gå till systemet och handla när jag tänkt mig handla starköl, whiskey eller annat, om jag vet att “problemet” med att planera inköpen och att det inte alltid är tillgängligt kan göra att någon enda människa som är i farozonen att halka in i alkoholberoende klarar sig undan. Det är ett väldigt litet offer som jag ser det, man behöver inte alltid sätta sina egna behov och önskningar i centrum i varje stund och situation. Man behöver inte alltid sitta där och tycka synd om sig själv för att man lever i ett “tråkland” där man inte är fri att alltid göra precis som man själv vill alldeles utan tanke på samhället i övrigt.

 6. Johnny

  För mig har Systembolaget eller “Bolaget” som det heter i folkmun, blivit en socialistisk folkhems symbol, en unik kvarleva av socialdemokratisk politik som börjar få ett historiskt och traditionellt kulturvärde unikt för Sverige.

  Kanske får ICA sälja öl och vin i framtiden, med den nya alkoholpolitiken inom EU så har direktimporten ökat mycket. Många privatpersoner tar bil (med släp) och färja till Tyskland och köper så mycket de orkar för 1/3 av priset, en del låter DHL ta hand om transporten av ex 100 flak öl från Tyskland. På båtklubbarna öppnar de nya entreprenörerna försäljningsverksamhet från containrar, även om utbudet är mindre än på bolaget så säljer det slut snabbt för ca 1/2 priset. Sedan har snus och cigarett smuggling ökat med högre skatter och priser, men det är ju olagligt om man inte köper på Ålandsbåten förstås.

  Politiska beslut av nya lagar öppnar ibland upp nya affärsmöjligheter och priset är ett vasst konkurrensmedel. Själv tycker jag det vore trevligt om några Systembolag överlevde och att även ICA får sälja en del öl och vin samt att den anarkistiska direktimporten blomstrar, 🙂

 7. H2

  cmo, det är inte så ofta jag kan hålla med dig men nu gör jag det. Att Systembolaget har störst sortiment är en myt. Det finns mängder av privata säljställen som har större. exempelvis handlar jag gärna hos http://www.totalwine.com som tyvärr inte visar sirt sortiment på webben, men deras konkurrent http://www.bevmo.com gör det och har lika stort urval. Deras ölsortiment omfattar över 1700 artiklar.
  När det gäller vin förpackade i kartonger tror jag däremot att systembolaget är ledande

 8. Bosse

  Jag bor visserligen i en storstad i USA men min lokala och privatägda Vin & Spritkedja http://www.specsonline.com/ har så vitt jag kan bedömma betydligt bättre urval än Systembolaget.

  Ursäkta mig men jag tvivlar, jag tror du bedömer fel i det här fallet.

 9. cmo

  Bosse.

  Jag bor visserligen i en storstad i USA men min lokala och privatägda Vin & Spritkedja http://www.specsonline.com/ har så vitt jag kan bedömma betydligt bättre urval än Systembolaget. (undantaget exotiska skandinaviska produkter som punsch, glögg och akvavit då). Dessutom har de trevlig och kunnig personal som kan rekommendera prisvärda alternativ ibland arrangerar de även provsmakning.

  Jag har aldrig upplevt utbudet (sortimentet) av alkoholhaltiga drycker som ett problem i mindre städer heller. Dessutom finns ju Internet.

  Att försvara alkoholmonopolets existens med att deras stora sortiment är lite krystat (minst sagt)eftersom det inte är därför det är inrättat. Om det vore så kunde vi ju ha ostmonopol också. Tänk vilket sortiment av ostar från jordens alla hörn vi finsmakare då skulle kunna ha tillgång till istället för ICA’s och Konsums påbra sortiment.

 10. roger

  Bosse: “Jag har väldigt svårt att tycka synd om folk som gnäller över att de inte alltid och överallt……..Sådana människor vet inte vad verkliga bekymmer vill säga”

  Med det tankesättet kan vi lägga ned allt utvecklingsarbete och alla planer på att förbättra vår liv på alla plan i hundra år, för det finns ju alltid de som har det värre.

  Om du lika gärna kan ta en 3,5:a som ett glas rödvin fattar jag inte vad du skall med systembolagets breda sortiment till? Rödvin fungerar alldeles utmärkt till grillat kött. Jag tycker att var och skall få ta vad man själv gillar till grillat, inte att staten gör det.

  Det är inte livsviktigt på något sätt för mig, men jag tycker definitivt att systembolagsmonopolet är omodernt och att det är ett av de extremaste exemplen i Sverige där politiker skall ha kontroll över den enskilda invånaren, genom att detaljstyra om, när och var jag kan köpa öl.

  Förutom det principiella så hade jag sparat tid och miljö genom att slippa ta bilen in till centrum och leta parkering varje fredag eftermiddag.

  Per A: Jag tror att vilken random Mississippitös som helst under år 2012 kan inhandla tio paket dagen-efter-piller långt mycket snabbare än vilken random värmlandsbrud kunde i (S)verige 2005.
  Finns säkert några enstaka apotekare som nekar köp i USA, men antalet inköpsställen per individ är så långt mycket större där att det ändå är lätttillgängligare för dem, i synnerhet om vi återskapar apotek(s)monopolet. Vi måste väl haft de mest svåråtkomliga dagen-efter-pillren i världen 2005?

  “Man behöver inte ha abortförbud om man kan utöva utomparlamentariska påtryckningar så att det inte öppnas abortkliniker. En av sydstaterna, jag tror det var Mississippi, har en abortklinik som vänder sig till fattiga. Då behövs inget formellt förbud…”

  Jag är väldigt trög ibland 🙂 förlåt, men vad menar du?

  Vill du förbjuda “utomparlamentariska påtryckningar”?
  Ger mig f på att det även utövas “utomparlamentariska påtryckningar” på att det skall öppnas kliniker också. “Utomparlamentariska påtryckningar” är en del av demokratier, där staten inte måste detaljstyra precis allt.

  Förstår inte, är det dåligt att Mississippi har en abortklinik som vänder sig till fattiga?

 11. Per A.

  Man behöver inte ha abortförbud om man kan utöva utomparlamentariska påtryckningar så att det inte öppnas abortkliniker. En av sydstaterna, jag tror det var Mississippi, har en abortklinik som vänder sig till fattiga. Då behövs inget formellt förbud…

 12. San

  Mig veterligen kunde apotekare i Storbritannien neka att sälja P-piller förr, vet inte hur det är nu. Min gissning är dock att detta är betydligt vanligare i det konservativa Europa än i det progressiva och liberala USA.

 13. San

  Totalt förbud till abort finns inte i någon amerikansk delstat. Däremot har Irland, Polen, Malta, Luxemburg och en handfull miniatyrländer i EU förbud eller begränsningar för abort vid våldäkt eller vid fara för kvinnans hälsa.

 14. Per A.

  Att apotekare kommer att vägra att sälja ‘dagen-efter’ piller får vi nog förutsätta, då det redan finns en rasande massa fall där amerikanska apotekare vägrat sälja andra former av preventivmedel.

 15. Bosse

  Roger: Din fransos kunde ha köpt vanlig 3,5 % öl i vilken affär som helst. Funkar mycket bättre än vin till grillade rätter. Frankrike har f.ö. bland det högsta antalet alkoholrelaterade sjukdomsfall i Europa så det kanske t.o.m. gjorde fransosen gott att dricka läsk istället för det vanliga vinet. Jag har väldigt svårt att tycka synd om folk som gnäller över att de inte alltid och överallt kan köpa alkohol var- och närsomhelst och dessutom ser denna inskränkning som ett av de största brotten mot deras demokratiska fri- och rättigheter. Sådana människor vet inte vad verkliga bekymmer vill säga.

 16. roger

  Bosse: Mötte f.ö. en turist (fransk) i “min” ica-butik förrförra sommaren. Han frågade mig var vinet stod. Jag förklarade för honom att i Sverige kan man bara köpa vin på två ställen i den här staden (med ca100 000 invånare) och inget av de här ställena har öppet nu (fredag 19:00).
  Han blev också besviken över att få dricka läsk till det de grillade på campingen.

  Welcome to sweden, a free modern country, å revoir franscoia! Sade jag, (nä men jag kunde gjort :O)

 17. roger

  Daniel: Jo, visst är det stor skillnad på 15 och 18 år, jätteskillnad, har aldrig påstått annat.

  “Skillnaden mellan USA och Sverige känns inte så stor som du vill få det till på denna punkt.”

  Lennart fick det ju till att vara 15år i Sverige vs TOTALFÖRBUD för alla kvinnor USA. Och SÅ stor är väl ändå inte skillnaden?

  Jag är 34 btw. Hur gammal är du?

 18. roger

  Bosse: Jag tycker också att systembolaget med dess utbud och kunniga personal är helt fantastisk. Jag är säker på att de skulle överleva även om ica-handlare fick sälja öl & vin. Vad talar emot att en butik som har bra sortiment och duktig personal och extremt gott renommé bland sina kunder inte skulle överleva konkurrens? Deras omsättning skulle givetvis sjunka, men de skulle absolut finnas kvar som en spelare.
  ALLA andra varor i samhället klarar ju sig utan att ha en egen nischbutik, det har inte lett till någon extrem enfald av dessa varor. Mha Internet så har nu bredden på antalet tillgängliga varor oavsett kategori breddats något enormt.
  Igår skulle jag till en vän för att se på Champions Leauge, dricker gärna två öl till det. Men det kan jag inte köpa eftersom staten har bestämt att svenska vuxna människor inte är myndiga nog att bestämma över sig själva.
  Systembolaget leder sannolikt till lägre drickande, det kan jag ge dem, dock av fel anledning. Det finns många andra länder som inte har “systembolag” och deras folk har inte supit ihjäl sig.
  Personligen behöver jag inte tillgång till ett så enormt utbud systembolaget har, jag köper några okey öl och något okey vin till helgen. Den servicen är jag säker på att den lokala icahandlaren kan tillhandahålla. För dem som prompt behöver expertis eller har ett intresse av nya spännande viner, kommer sustembolaget att finna kvar, kanske lite mindre på butikshyllan men ändå med ett fantastiskt beställningssortiment. Vi skulle sannolikt få ett antal nischbutiker där det kommer finnas än större expertis att tillgå, renodlade ölbutiker.. Butiker specialiserade på sydafrikanska viner etc. Detta finns redan på nätet.
  Systembolagsmonopolet är på alla plan omodernt!

  Lennart: Finns det någon välsorterad vinbutik i SF? Ölbutik? Går det att beställa över nätet? Eller är alla mer eller mindre tvingade att dricka Bud?
  Tog mig en sekund att googla fram denna http://www.newstarell.com/ verkar ha ett fantastiskt ölsortiment, hur det nu är möjligt utan att vara statligt ägt!?

  Per A: Att Lennart skriver att Apotekare kommer vägra sälja pillren tar jag med en nypa salt. Han tenderar överdriva en del 🙂 eller vad sägs om:
  ” en demokratisk president går till val på att vägra kvinnor tillgång till p-piller!”.. Trots att de över 18år inte behöver recept och Sverige har en gräns på 15. Det USA förordar är ju exakt det samma som du förresten står för, göra läkemedel svårtillgängligt, de vill inte att dagen-efter-piller hänger bredvid rakblad och kondomer i kassan på statoil. Du vill inte bara begränsa antalet ställen, du vill ju dessutom göra det helt otillgängligt under många av dygnets timmar.
  Jag tycker liksom Lennart att USA går åt fel håll men jag tycker inte man behöver överdriva, eller skall man säga ljuga.

  Den stad jag bor i klassas knappast som storstad, nr12 tror jag. Här har antalet apotek fyrfaldigats. Den ökade tillgängligheten spar enormt mycket tid för mig. Tidigare var man efter att ha handlat mat tvungen att ta bilen, åka iväg igen, leta parkering, stoppa i pengar, kööa, gå till bilen. Jag har lätt vunnit 1-2h/månaden på Apoteksreformen. Dessutom kan man nu köpa nicorette och alvedon på varenda statoilmack, även på landsbygden.
  Internet kommer ge glesbygden snabbare och bättre tillgång till läkemedel än de någonsin haft, så det finns ingen anledning att vara orolig så tillvida man inte är framstegsfientlig.

 19. Daniel

  roger says: “Skillnaden mellan USA och Sverige känns inte så stor som du vill få det till på denna punkt.
  I USA behöver man vara 18 fyllda för att få köpa “dagen-efter” utan recept och i Sverige måste man vara 15.”

  Hahahaha! Inte så stor skillnad? Hur gammal är du egentligen?
  Skillnaden är milsvid och spelar en enorm roll.

 20. Per A.

  Roger, här i Sverige är beslutet om att sälja eller inte baserat på något mer än den enskilda butiksinnehavarens politiska preferenser och fördomar.

  Och apotekstäckningen har inte blivit märkbart bättre efter utförsäljningen. De nya apoteken öppnar i storstäderna som även tidigare hade god täckning, det enda 24-timmars apoteket ligger där det alltid legat, och snart så slutar det avtal som tvingade de nya aktörerna att driva glesbygdsapotek att gälla. Då först får vi se hur det egentligen blev med avregleringen… Personligen så är jag glad att jag inte bor i glesbygd.

 21. Bosse

  Roger: Jag måste försvara det svenska Systembolaget. Där finns ett sortiment som jag inte råkat på i något av de spritliberala länder jag besökt. Jag struntar totalt i om jag köper öl, vin eller sprit på systemet eller i en vanlig affär men jag är helt säker på att om “marknaden” fick bestämma utbudet så var systemets stora sortiment snart ett minne blott och det som återstod var Vino Tinto, Mavro Daphne, Explorer och liknande storsäljande alkisdrycker. Det här tänker inte alla extrema marknadsliberaler på, de orerar bara om hur ofria de känner sig när de måste gå in på systemet, snacka om i-landsproblem.

 22. roger

  Skillnaden mellan USA och Sverige känns inte så stor som du vill få det till på denna punkt.

  I USA behöver man vara 18 fyllda för att få köpa “dagen-efter” utan recept och i Sverige måste man vara 15.

  Är ju först nu de finns på hyllan i Sverige. Fram tills nyligen var de helt oåtkomliga eftersom vi knappt hade några apotek, än mindre med rimliga öppettider… Unga tjejer utan körkort fick i bästa fall cykla över 72h non stop för att nå ett jouröppet apotek. Men nu är det Svenska apoteksdilemmat löst till vissa människors förtret!

  Borde förresten inte det svenska “systembolaget” passa den moraliserande tokhögern? De vill väl inte att folk dricker gissar jag?
  Finns det något motsvarande överförmynderi någon annanstans i västvärlden?

  1. Lennart

   Roger: Den Kristna Högern dricker som svampar, dom är inte alls emot alkohol. Vore det inte för alkoholen skulle hela rörelsen antagligen kollapsa.

 23. Björn Nilsson

  Intressant och sorgligt fall. Obama verkade smart och gjorde det mesta rätt under primärvals- och presidentvalskampanjerna, men väl innanför The Beltway trädde en mycket annorlunda kille fram. Utveckling från smart opportunist till dum opportunist kanske, eller fallet med mannen som kastade masken och blev sig själv så fort han blev vald?

  1. Lennart

   Björn: Jag tror att Obama alltid har varit en opportunist, och det har gjort honom väldigt framgångsrik. Nu kommer med ganska stor säkerhet ett statsbesök till Israel under vårren och en mängd andra åtgärder för att nå ut till Den Kristna Högern och tepåserepublikanerna. Säga vad man vill om Obama men han är beredd att gå över lik för att bli återvald.

Comments are closed.