Politik

Le Web 11 i Paris, dramatiskt uppsving för Europas IT och startupindustri förändrar maktbalansen USA-EU

Klicka på LeWeb

Maktbalansen mellan USA och Europa förändrades i grunden under Andra Världskriget när Europa för andra gången på 25 år begick självmord inför öppen ridå. Den amerikanska hjälpen parad med de sovjetiska uppoffringarna fick Europa på fötter igen, men den amerikanska politiska, ekonomiska och inte minst militära dominansen har fortsatt ända fram till idag.

“USA ställer krav”, som DN så ofta och gärna skriver och Europa lyssnar. Det går aldrig åt andra hållet.

IT-området är ett paradexempel på hur amerikanska startupföretag länge har invaderat Europa medan Europa har tackat, bockat tagit emot, och på sin höjd imiterat med ofta rätt pinsamma kopior av amerikanska IT-produkter.

USA och speciellt Silicon Valley har varit som det stora framtidslandet mot den lilla Europeiska ankdammen. Men nu, som Nick Bilton skriver i New York Times, så håller maktbalansen på att förändras i och med att den Europeiska IT-marknaden har skjutit fart och Europeiska startupföretag för första gången på allvar börjat invadera USA.

Despite Economic Slump, Europe Gets More Tech Start-Ups – NYTimes.com

While Europe as a whole continues to suffer major economic troubles with slow fiscal growth and abnormally high unemployment rates, one industry continues to grow steadily: tech. This is apparent at the annual LeWeb conference, a gathering of more than 3,500 — up from 2,800 last year — entrepreneurs, programmers and journalists gathering in Paris this week to meet with hundreds European start-ups, and a few American ones, too.

It’s also illustrated throughout Europe with the dozens of start-ups that are successfully becoming part of the wider cultural fabric. For example, Angry Birds, Spotify, SoundCloud, Last.fm and Cut the Rope are all incredibly successful start-ups that began in Europe and are dominating in the United States.

Tills nyligen fanns det ytterst få IT-produkter som tog sig över Atlanten från EU till USA, innovationen flöt enbart i motsatt riktning. Men som Loïc Le Meur, som var med och grundade LeWeb-konferensen säger, så har det skett en dramatisk förändring under de senaste åren med europeiska startupföretag som inte längre enbart försöker kopiera amerikanska produkter utan som faktiskt skapa något helt nytt, även för den amerikanska marknaden. Och det är ofta produkter som ofta har en helt ny infallsvinkel, som t.ex. finländska Angry Birds, som just a den anledningen har chansen att snabbt erövra den glatt överraskade marknaden.

Det här var något som förr eller senare måste ske och slutet på den amerikanska världs-dominansen inom IT är enbart positivt, inte minst för den amerikanska IT-industrin och Silicon Valley som nu kan få litet välbehövlig konkurrens, som den säkert enbart kommer att må bra av.

För amerikanska företag skapar för det mesta lösningar med en amerikansk prägel, ungefär som de Hollywood-filmer vi alla har vuxit upp med, och som tyvärr ofta är rätt ensidiga. Mångfald är alltid bra, så även i det här fallet.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
Dagen.se – kultur, News,ITavisen.no,
ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags] Le Web 2011, Video, Leweb, Karl Lagerfeld, Karl Lagerfeld Gadgets, Style News, Loïc Le Meur, Paris IT, EU IT-indistri [/tags]