Politik

SuVolta och Carbon Nanotubes, nya processorer och teknologier visar vägen mot framtidens datorer

IT-industrin befinner sig som bekant i en explosionsartad utveckling just nu. Men det är en utveckling inom vissa ramar, och en av de mest obändiga ramar är Moores Lag och det faktum att alla alla datorer är baserade på integrerade kretsar som är etsade på Silikon.

Två utvecklingar visar vägen mot framtidens datorer. Den första kommer från , ett hittills helt okänt företag i Los Gatos i den södra ändan av Silicon Valley, SuVolta. Klicka på den här länken för att se en kort video om deras innovativa teknologi

Devin Coldewey skriver på TechCrunch om SuVoltas nya energisnåla chip som kan bli en farlig konkurrent för Silicon Valleys Intel och skapa nya energisnåla processorer: Transistor Tech Startup Takes On Intel With Powerful New Chip Creation Technique | TechCrunch

One of the true giants in the tech industry is Intel. Despite the ascendance of their rival, ARM, in the mobile sector, Intel is unmatched in processor and molecular-level computing R&D. They are years ahead of others in the business and likely will be for some time. But that doesn’t mean that an occasional upstart can’t stand up to them in a small but significant way. SuVolta, a new company based in Los Gatos and only in the public eye for six months, has created an alternative to a certain Intel chip-making technique that could improve the system-on-a-chip production and significantly decrease power consumption. Their partner, Fujitsu, has just demonstrated the technology in a super-low-voltage SRAM chip, showing that the technique is very far from vaporware.

Men medan SuVolta innoverar den existerande Silikon-teknologin så skriver New York Times’ John Markoff om idéer för nya material som kan komma att ersätta silikonet som grundämne för helt nya mikroprocessorer, alltså för helt nya slags datorer: Silicon’s Possible Successors Include Carbon Nanotubes – NYTimes.com

In a cluttered chip-making laboratory on Stanford’s campus, Max Shulaker is producing the world’s smallest computer circuits by hand.

Mr. Shulaker, a graduate student in electrical engineering, is helping to pioneer an extraordinary custom manufacturing process: making prototypes of a new kind of semiconductor circuit that may one day be the basis for the world’s fastest supercomputers — not to mention the smallest and lowest-powered consumer gadgets.

If the new technology proves workable, it will avert a crisis that threatens to halt more than five decades of progress by chip makers, who now routinely etch circuits smaller than a wavelength of light to make ever more powerful computers.

Det har vuxit fram en växande konsensus att silikonets dagar är räknade. Det blir dyrare och dyrare att fortsätta på den utstakade vägen med Silikon som grundämne och hur innovativ man än är så närmar man sig snart Silikon-åldern vägs ände.

På horisonten skymtar nanoelektroniken med en teknologi som kallas Carbon Nanotubes, som kommer att göra det möjligt att bygga integrerade kretsar, dvs datorprocessorns grundkomponenter nere på en pytteliten molekylär nivå.

Nu befinner man sig bara i början av en utdragen process, men klart är att silikon-åldern nu är på väg mot sitt oundvikliga slut. Lika klart är att Silikondatorerna med stor säkerhet kommer att följas av helt nya slags datorer som kommer att bli oändligt mycket starkare än dagens allra starkaste superdatorer.

Vi befinner oss bara i den allra första början av dataåldern, på dataålderns stenålder om vi så vill. Det är helt omöjligt att ens föreställa sig hur den datordrivna världen kommer att se ut om hundra år.

När teknologin utvecklas så här rent ofattbart snabbt så får vi ställa in oss på stora sociala omvälvningar som inte enbart kommer att vara positiva. Som vi alla bör vara medvetna om, som idag är massavlyssnade på ett sätt som de gamla diktatoriska kommunistregimerna inte ens hade kunnat drömma om.

Axplock från den nordiska pressen:

News

[tags] Datorer, computers, Carbon Nanotubes, Moores Lag, SuVolta, Silicon Valley[/tags]

5 thoughts on “SuVolta och Carbon Nanotubes, nya processorer och teknologier visar vägen mot framtidens datorer

 1. Avinor

  Ja, silikonimplantat kan man säga. Men det är ju silicone och inte silicon på engelska.

  Kisel är i högsta grad i bruk på svenska.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kisel

  Några nyhetslänkar från de senaste dagarna:

  http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/article3362545.ece
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/solenergi/article3361334.ece
  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/linkopings_universitet/pressrelease/view/billigare-och-renare-kiselkarbid-712175

  Man ser då och då folk som kallar grundämnet för silikon på svenska, men det anses inte som korrekt i standardspråket. Jag har en känsla av att det handlar om folk som sov på kemilektionerna och senare i livet börjat läsa facktexter på engelska (långvariga utlandssvenskar som du är naturligtvis ursäktade). Samma fenomen med att kalla volfram för “tungsten” (som ju paradoxalt nog är svenska från början, men kommit ur bruk i Sverige) och titan för “titanium”.

  1. Lennart

   Avinor: Tack kände till Kisel men inte till fogmassa. Men säger man inte silikon-implantat även på svenska? Används ordet “kisel” verkligen på svenska?

 2. Daniel

  http://www.futuretimeline.net/subject/computers-internet.htm

  Well before the end of this decade, it is likely that micro-SD cards (such as that pictured above) will exceed the storage capacity of the human brain.

  By 2030, a micro-SD card (or equivalent device) will have the storage capacity of 20,000 human brains.

  By 2043, a micro-SD card (or equivalent device) will have a storage capacity of more than 500 billion gigabytes – equal to the entire contents of the Internet in 2009.*

  By 2050 – if trends continue – a device the size of a micro-SD card will have storage equivalent to three times the brain capacity of the entire human race.

Comments are closed.