Politik

Datorprogrammering som världens nya lingua franca: CoffeeScript, Node, Rails, Heroku och Datormolnen

Klicka på CoffeScript-boken som man kan ladda ner på webben.

IT-industrin utvecklas med en hastighet som inte är av denna världen. Under mina 25 år här i Silicon Valley så har jag aldrig någonsin varit med om något liknande.

Nya datorspråk springer upp som svampar ut jorden, den öppna kodrörelsen har öppnat slussarna till en globaliseringsvåg som nu sveper över hela världen som en gigantisk tsunami. IT-städer springer upp på alla kontinenter från Europa till Nordmerika, Kina, Afrika (!) och Sydamerika.

Glöm de mänskliga språken, den som vill vara en del av den nya kunskapsekonomin och det globaliserade samhället lär sig datorspråk, som idag är oerhört mycket enklare att lära sig än deras anfäder var för ett par decennier sen. Att kunna programmera är som att kunna tala engelska, något som idag hör allmänbildningen till.

Dagens datorspråk är oftast väldigt dynamiska med Ruby on Rails, Python, PHP, Java, Objective C, C# och intressant nog, det mest dynamiska av alla, Javascript. Ja just Javascript, som är det som ofta gör websidorna dynamiska, dom när vi rullar runt på Google Maps t.ex..

Då körs JavaScript direkt i webbläsaren, men man kan också köra den på servern och jag har redan skrivit om Node.js som har tagit IT-världen med storm, i alla fall här i Silicon Valley.

En annan populär Javascript-produkt är CoffeScript som är en förenklad version av Javascript som kompileras till Javascript och gör det mycket enklare än tidigare att skriva Javascript.

IT-marknadens snabba tillväxt har också uppmärksammats av riskkapitalet här i Silicon Valley och Wall Street Journals Jessica E. Vascellaro skriver om hur riskkapitalet har börjat satsa på sajter som lär ut programmering, som Code Academy ,som jag har skrivit om tidigare: Teaching Ventures Catch the Programming Wave – WSJ.com

With computer programmers in demand, new start-ups that aim to train people in coding skills are also becoming hot properties. Treehouse Island Inc. launched last month with $600,000 from West Coast investors including Greylock Partners and Social+Capital Partnership. The service, which starts at $25 a month, teaches online classes in subjects like Web development and building mobile apps. Users rack up virtual badges for completing quizzes and code challenges.

Tech Europe Irish Team Kick-Starts Coding for Children in U.K. Competitor Codecademy raised $2.5 million from Union Square Ventures, SV Angel and others in October. The site’s free online exercises have been accessed nearly 30 million times since its August launch, says co-founder Zach Sims.

Physical schools are sprouting up, too. General Assembly, which teaches Web development and design classes in New York City, raised $4.25 million in September from venture firm Maveron LLC, Amazon.com Inc. Chief Executive Jeff Bezos and others.

Code Academys gratiskurs på webben är just baserad på Javascript.

Den som har barn som tycker om dataspel bör absolut uppmuntra dom. Datorspelare för snart upp ögonen för programmering och jag skulle gissa att de flesta av Sveriges programmerare har kommit fram den vägen. Dom har i vilket fall inte kommit upp genom skolorna som verkar ha en i det närmaste medeltida syn på hur viktig programmering är för barn.

Programmering handlar om att manipulera abstrakta symboler, vilket är precis vad vi gör när vi tänker. Man behöver inte vara bra på matte för att lära sig programmera, det är en missuppfattning. Programmering handlar om logiskt och kreativt tänkande, inte om matematik. Däremot handlar matematik också om att manipulera abstrakta symboler så barn som är bra på matte är ofta också bra på att programmera. Men matte är absolut inte ett krav för att bli en bra programmerare.

Så det är utomordentligt viktigt att unga barn får lära sig programmera. Men data-illitterata lärare verkar tro att programmering enbart har något med affärsvärlden att göra, vilket alltså är en ren och skär missuppfattning.

Programmering är inte heller något grabbyrke, och de första programmerarna var alla kvinnor och den som inte är renodlad kvinnohatare inser omedelbart att kvinnor givetvis är precis lika bra på att manipulera symboler som män.

Om mina barn var yngre och lyssnade på mig och inte i tjugoårsåldern, så skulle jag uppmuntra dom att börja programmera mobila appar. Eftersom alla ungdomar i dag har mobiler så är det en logisk inkörsport och jakten på approgrammerare är intensiv idag

Och dataspråk som Lingua Franca är ingen överdrift. Idag talar miljoner programmerare världen samma datorspråk, något som hjälper till att sprida den öppna kodkulturen, bl.a. till Mellanöstern, där den har sparkat igång den arabiska våren.

Axplock från den nordiska pressen:

News,News, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, CoffeScript, Node, Rails, Heroku[/tags]