Politik

Julklappsboken, Joshua Foers bestseller Moonwalking with Einstein : The Art and Science of Remembering Everything

Klicka på boken

Även om det har blivit mer och mer elektroniska prylar till julen så är julen, i min familj i alla fall, traditionellt en tid för böcker och läsande. Så var det när jag var liten och så är det fortfarande för mina barn är jag glad att säga.

Själv kommer jag att läsa Tomas Tranströmers samlade dikter och CajsaStina Åkerströms Du och jag, farsan, som jag kommer att få av min dotter. Till det kommer Mungo Melvins Manstein: Hitler’s Greatest General, för att återknyta bekantskapen med en mycket intressant och samtidigt, som vi nu inser, begränsad general.

Den som vill läsa något underhållande, läsvärt och dessutom informativt kan knappast göra bättre än att köpa Joshua Foers uppmärksammade bästsäljare Moonwalking With Einstein om hur han försöker skärpa sitt minne och hamnar i 2005 års minnestävling och om minnet i allmänhet och de människor han träffar på resans gång.

New York Times legendariska bokrecensent Michiko Kakutani beskriver Foers bok bl.a. så här: Moonwalking With Einstein, by Joshua Foer – Book Review – NYTimes.com

As Mr. Foer works on improving his memory, he learns a lot about how the brain operates, and in doing so he gives us some intriguing asides about things like “The Magical Number Seven, Plus or Minus Two” (“we can only think about roughly seven things at a time”);

the “O.K. plateau”(by which people improve at a skill until they achieve an acceptable level of competence, then hit a seemingly insurmountable wall); “Ribot’s Law” (which suggests that older memories are more stable because the more a memory is revisited in our minds, the more it is consolidated and integrated into a web of other connections); and the “curve of forgetting,” quantified by a German psychologist who found that in the first hour after learning a set of nonsense syllables, more than half of them would be forgotten; after a day, another 10 percent would disappear; and after a month, another 14 percent.

Michiko Kakutani skriver vidare att Foer efter ett år av minnesträning inte bara börjar tävla mot USA:s bästa mentala idrottare men också oväntat befinner sig i finalen i USA Memory Championships. Hans berättelse visar, säger han, att “våra minnen går att förbättra och att det finns etablerade metoder – från de gamla grekerna och romarna – för att hjälpa till att träna hjärnan.

En mycket bra julklappsbok m.a.o. som jag kommer att ge till min yngste son, som verkligen är en storläsare.

Att inte glömma har f.ö. förorsakat mängder med massmord och blodiga internationella konflikter, inte minst i Mellanöstern, på Balkan och i Nordirland.

Människor med mycket gott minne är också ofta oförmögna att leva normala liv.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, Nyheter, Dagen.se – kultur

[tags] Julklappsbok, Joshua Foer, Moonwalking with Einstein, Julklappsböcker[/tags]