Politik

USA-valet: applåder för Gingrichs avlegalisering av Palestinerna

Presidentvalen i USA brukar alltid ha ett underhållningsvärde som står i motsatt proportion till de frågor som debatteras. Som att Newt Gingrich, som nu har tagit över ledningen från Mitt Romney på den republikanska sidan, kritiseras för att ha varit gift mer än en gång. Något som inte går hem inom den Kristna Högern där skilsmässor är minst lika vanliga som i resten av befolkningen här i USA.

För att förstå Gingrich så måste man förstå att han 1) är den ende intellektuelle bland de pinsamt okunniga och anti-intellektuella republikanska presidentkandidaterna, 2) är en utpräglad extremist, precis som Kristi Brud Michele Bachmann, Texasguvernören Rick Perry och den nu avhoppade kandidaten Herman Cain.

Gingricj är t.ex. den enda som ens vet att det fanns ett Osmanskt rike i Mellanöstern fram till 1923..

Gingrich älskar att prata och han älskar att briljera med sina kunskaper, och allra mest, han är i starkt behov av politiska donationer.

Så när han för ett par dagar sen gick ut och pratade om det osmanska riket och att det palestinska folket är påhittat och alltså inte har någon rätt att bo kvar på Västbanken och i Gazaremsan, och att alla palestinier är terrorister, så var det ett försök att 1) visa hur lärd han är och 2) ett försök att få Israel-vänliga amerikaner att skicka honom kampanjdonationer.

Thomas Beaumont och Daniel Estrin skriver Boston Globe om Gingrichs utspel och den amerikanska kristna högerns försök att avlegalisera Palestinierna och bädda för ett nytt folkmord: Gingrich: Palestinians ‘invented’ people is truth – Boston.com

Republican presidential hopeful Newt Gingrich on Saturday defended his statement that the Palestinians are an “invented” people, brushing aside criticism that he had unnecessarily made the Mideast peace process more difficult. “Is what I said factually correct? Yes. Is it historically true? Yes,” Gingrich said during a candidate debate in which he drew applause for asserting that it was time someone spoke the truth about the nature of Israel’s struggle with the Palestinians. “Somebody ought to have the courage to tell the truth. These people are terrorists,” he said. “It’s fundamentally time for somebody to have the guts to stand up and say, `Enough lying about the Middle East.'”

Men som Mellanösternexperten Juan Cole skriver på sin blogg Informed Comment så är det inga egentliga skillnader mellan vad Gingrich förespråkar och den politik som president Obama idag för i Mellanöstern, dvs Obama ser mellan fingrarna på fortsatta israeliska bosättningar på Västbanken så att Palestinierna steg för steg tvingas retirera från de områden de ännu har kvar, tills de deras position slutligen blir ohållbar och de tvingas fly och Västbanken blir Israelisk. Se bl.a. Palestine Solidarity Project och här.

Washington Actions on Palestine don’t Differ from Gingrich’s Words

… Aside from pressing for negotiations, and sometimes snubbing Netanyahu, Obama has been a helpless giant in the face of the settler-industrial complex, and in recent months he has allowed it to occupy his rhetoric.

How many tens of thousands of further Israeli squatters are now residing on Palestinian territory compared to January of 2009? How many Palestinian civilians (including children) have Israeli forces killed out of disregard for the lives of non-combatants? How many Palestinian mosques and other properties have been attacked or burned by violent Israeli squatters

Gingrichs misstag är att han bröt mot den den regel i Washington som säger att man ska låtsas som om man stöder en “tvåstatslösning” men sen inte lyfta ett finger mot att Netanyahu-regeringen fortsätter kolonisationen av Västbanken tills Palestiniernas situation där blir helt ohållbar och de tvingas fly.

Eftersom Gingrich fick applåder under debatten för sina åsikter och eftersom Mitt Romney har gått ut och sagt att hans första statsbesök kommer att bli till Israel, och eftersom Obama har gjort det klart att han kommer att lägga in sitt veto mot att Palestinierna kommer in i FN och på så sätt kan skydda sig mot fortsatt kolonisation, så är Palestiniernas situation redan idag ohållbar.

Tidigare var det mest Folkpartiet som stödde fortsatta bosättningar. Idag har även Carl Bildt och den svenska regeringen slutit upp bakom Gingrichs linje genom att till varje pris förhindra att Palestinierna kan finna skydd från fortsatt kolonisation genom medlemskap i FN.

Det är bara det att man precis som Obama vet att det är något man inte öppet talar om.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, Dagen.se – Stora nyheter,Debatt

[tags] Israel, Västbanken, Palestina, Gaza, Benjamin Netanyahu, Budrus , Israeli-Palestinian Conflict , Nonviolence , Palestine , West Bank , World News, Salam Fayyad, Mahmoud Abbas, Palestinamuren, Israelmuren, Israels barriär på Västbanken, Avigdor Lieberman, Tzipi Livni , Obama Mellanöstern, Fred Mellanöstern,Carl Bildt Palestina, [/tags]