Politik

Vad ingen vill tala om, efter Julhandeln i New York, välkommen till Tullen på Arlanda!

Robert Sean Leonard sjunger den nostalgiska visan The Sidewalks of New York.

Min mamma var utbildad sköterska och som sådan alltid jordnära. Jag minns hur vi satt och tittade på en påveinvigning och mamma frågade min pappa, som var läkare “ja men hur klarar han det, påven, han sitter ju där på sin tron i timmar och han är ju en gammal man. Har han blöjor eller en potta där under alla kjolarna?”

“Tyst nu, inte framför barnen” svarade pappa, så jag fick aldrig reda på svaret. Men precis som min mamma så har jag alltid undrat över självklara frågor som ingen ställer, som alla de tiotusentals svenskar som sticker över till New York för att shoppa.

Med tanke på de alltmer restriktiva bagagereglerna, hur sjutton mycket kan de shoppa och vad handlar man egentligen i New York som man inte lika gärna kan köpa på Biblioteksgatan i Stockholm? Vi får ju komma ihåg att en New York-biljett kostar några kronor och till det får vi lägga hotellrum.

Så hur fungerar det egentligen?

Bagage-reglerna först. Här är SAS regler

Economy 1 baggage x 23 kg
Economy Extra 2 baggage x 23 kg
Flex/Full Flex/Business 2 baggage x 32 kg

Till det kommer bagage du kan ha med dig i kabinen
Och till sist kan du ta med dig en extraväska på 23 kg om du reser i turistklass eller en extraväska på 32 kg om du tillhör socialgrupp ett och flyger första klass.

Nu inser jag att de flesta av dom som flyger över på en långhelg för att shoppa i New York tillhör socialgrupp ett och för dom är pengar inget man behöver oroa sig för. De finns där för att användas.

Men även om du kommer från Social Grupp Ett så kan du som allra mest ha med dig 3 väskor med plats för 100 Kg. Där är det stopp, där går gränsen hur du än beter dig. Och du måste ju ha åtminstone underkläder och en tandborste med dig på resan över.

Sanningen är, om man får tro den enda medlem av Social Grupp Ett i Sverige som vill tala med mig, så handlar man för det allra mesta märkeskläder och elektronik, och då helst iPad, bärbara datorer, digitalkameror och andra elektroniska komponenter. Prisskillnaderna är stora att om man även handlar presenter så betalar det för hela resan. Till det, för de modemedvetna damerna, kommer alltså märkeskläder från de ledande amerikanska modehusen för några tiotusentals kronor. Och sen när man kommer hem så visar man vad man fyndat för tjejkompisarna och säger “du kan inte ana vad jag hitta på Fifth Avenue, titta på den här jumpern, bara 35 000 kronor, det är ju inte klokt så billigt”.

Men vänta, det är inte hela historien, för måste man inte betala skatt på det när man kommer till Sverige?

Tullreglerna på Arlanda säger att man måste tulla på allt över 4 300 kronor, och den som tror att New York-shopparna nöjer sig med att shoppa för 4 300 kronor, den vet inte hur socialgrupp ett shoppar.

Enligt min sagesman så smugglar man helt sonika in hela smeten. Klär man sig bara på rätt sätt, dvs rikt, så är det tydligen inga problem.

Och man kan alltid säga att det är ens egen iPad som man hade med sig ut från Sverige. Och hur skicklig tullen än är på att hitta knark och annat, så märkeskläder förstår dom sig garanterat inte på.

Riskerna är tydligen minimala. Tullen är ute efter betydligt mer allvarliga saker än New York-resenärernas elektronik och märkeskläder.

Inom parentes bör det nämnas att jag aldrig under alla mina år här i New York har träffat någon amerikan som har rest till New York för att handla. Det verkar vara en utpräglad svensk grej.

Så är det om man tillhör livets gräddfil.

Om någon har några egna erfarenheter av Julhandel i New York så vore det intressant att höra.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,SvD – Senaste nytt, Nyheter, Nyheter, Nyheter

[tags]Julhandel i New York, Shoppa i New York, Shopping New York Tullen på Arlanda [/tags]

21 thoughts on “Vad ingen vill tala om, efter Julhandeln i New York, välkommen till Tullen på Arlanda!

  1. Lennart

   Christer: Jag borde erkänna att jag även har fobi mot familjen Bernadotte. Så Edward har lyckats skrämma livet ur mig genom att dra upp alla de fobier som jag överhuvudtaget har. Och han som verkade så trevlig när vi träffades förra året. 🙂

 1. Edward i Orlando

  Lennart:

  Sluta hetsa mot NYC!! Omedelbart! Annars startar jag ryktet att du heter Bernadotte i efternamn och är avis på CXVIJ!
  Plus att du bär slips på fritiden – helst designade av Rush Limbaugh!

  De du!

  1. Lennart

   Edward: Herregud, vilket hot! 🙂 Mitt hets mot New York, som jag öppet erkänner, handlar mer om att göra reklam för San Francisco än att pracka ner på New York. 🙂
   Jag har fobi mot två saker i livet, förutom den Kristna Högern, råttor och slipsar. Så slipsklädda råttor klarar jag helt enkelt inte av. 🙂

 2. San

  Lennart,

  Jag ville inte på något sätt antyda att ett bristande intresse för mode skulle vara ett problem, men att om man har ett bristande intresse för mode så kanske man har missat någon anledning till varför en stockholmare skulle vilja shoppa i NY.

  Erkänner dock att jag med yrke och ålder gjorde en fördomsprofil, och ber hemskt mycket om ursäkt för det. Fridens!

 3. Edward i Orlando

  Lennart:

  Det är på gränsen till omöjligt att hitta lediga hotellrum i NYC under Dec. Och inte pga svenskar eller europeer. Massor av amerikaner åker till NYC i December som en del av julfirandet. Troligen mest från the Eastern Seaboard. Många bekanta här i Florida som gjort/gör det.

  1. Lennart

   Edward: Där ser man vad man får lära sig, hade ingen aning om det. Jo jag visste givetvis att man tar bussen in från New Jersey, men inte att man reser in och bor på hotell. Som alltid, det är sånt här som gör det så kul att blogga, att man får lära sig när man har fel!

 4. roger

  “Så är det om man tillhör livets gräddfil.”

  Jag gissar att du i alla fall tillhör de topp 5% som har det bäst i världen. I väldigt många miljoner människors ögon lever du i en gräddfil som de aldrig någonsin kommer kunna uppleva. Njut av den positionen istället för att kasta stenar genom att vara avundsjuk och nedlåtande mot den lilla skara som råkar det bättre än dig.

 5. San

  Nej det skulle vara konstigt om en amerikan åkte till NY för att shoppa, de åker väl hellre till en outlet-butik i skattebefriade New Jersey. Men det kan man väl kanske förstå att en svensk inte åker över Atlanten för att åka till en outlet galleria, eftersom som så många påpekat shoppingen kanske inte är det primära skälet till att folk åker till NY.

  Dessutom vore kanske lite ödmjukhet på plats hos en IT-ingenjör i övre medelåldern vad det gäller mode. För det kan ju vara så att man inte nödvändigtvis köper en Hugo Boss kostym på 5th Avenue. För tro mig, det finns gott om mindre butiker på andra ställen i NY som har ett sortiment du inte skulle hitta på Biblioteksgatan.

  1. Lennart

   San: Nu har jag litet svårt att inse vad ålder har med modekunskaper att göra, men jag erkänner mer än gärna att mode är något jag överhuvudtaget inte känner nått som helst om. Jag äger omkring fem par jeans, ett femtontal polotröjor som jag har fått på olika IT-mässor, en del strumpor, kängor, tre jackor osv och viktigast av allt, jag vägra totalt att bära slips. Detta sedan jag vara nära att strypas av en.

   Men det har aldrig lett till några som helst problem, inte ens när jag gör presentationer litet här och är i Silicon Valley.

   Och som Edward just har påpekat, folk utefter Atlantkusten reser faktiskt till New York för att fira Jul, dom stackarna :-).

 6. roger

  Vet många som inte tillhör socialgrupp 1 som åkt till New York för att “julshoppa”. För denna lägre klass, ligger inte fokus i själva shoppingen utan upplevelsen, staden och julskyltningen. Några behov till extra bagage har inte några av dem jag känner haft iallafall.

  Var föreslår du att man åker för att julhandla och uppleva något nytt och spännande med svenneögon sett?

  Övriga amerikanska storstäder är relativt “svåråtkomliga” jämfört med NY, ja, faktum är att alla(?) utomeuropeiska storstäder dyrare/färreavgångar/längrebort än NY.
  Så, det lämnar oss till London och övriga europa. London 1st, dit åker vi som galningar! Andra europeiska storstäder har vi redan besökt 1000ggr då dollarn stod högre och under det otaliga bilsemestrar vi gör varje sommar.

  Så, nja, jag är inte lika förundrad som dig över att Svensken väljer NY så här års.

  Tycker f.ö. det är bra och är glad att tullen lägger sina resurser på narkotika, vapen, trafficking, människosmuggling och grov organiserad smuggling, framför att stoppa turister som enligt reglerna borde pynta extra för dyra jeans.

  Har givetvis inte heller ett skit med hur man klär sig att göra heller utan enbart om sunda prioriteringar från tullens sida. Om de avund(s)juka som genom ett under någon gång återtar makten kanske det blir ändring, för det sticker bevisligen i minst en människas öga.

  Ofarliga “smugglingen” är än mer utbredd i de lägre samhällsklasserna, vi som hyr liten lastbil smugglar bärs från Tyskland eller som beställer linser, parfym, smink och hudkrämer från Hong Kong.

  1. Lennart

   Roger: Tack, bra och intressant information, just om att växelkursen spelar en stor roll vart man reser. Vilket ju i och för sig själv pekar på att man gärna just vill handla. Mest intressant dock att de flesta svenskar verkligen reser som ett jehu och faktiskt har besökt de flesta europeiska storstäder.

 7. Peter Andersson

  Som erfaren häckare (inte hackare) på diverse löparforum kan jag berätta att socialgrupp 2 har en motsvarande fascination för New York Marathon, skall man åka utomlands tur och retur för att springa 42195 meter någonstans i världen så är det helt enkelt New York som gäller.

  Varför är för mig fullständigt obegripligt, överbefolkade stadslopp ser i princip alltid likadana ut, ett naturskönt traillopp någonstans på västkusten, i södern eller varför inte Alaska/Hawaii vore mycket roligare.

  Men det är som sagt New York Marathon som gäller på forum och i fikarum, fan vet om inte det loppet snart kommer att räknas i den s.k En Svensk Klassiker (Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet ifall du undrar).

 8. Christoffer

  Nej, jag har väl flugit ut från Kph i snart en tio årsperiod och alltid bara stigit av tåget och gått direkt upp till terminalerna.
  Samma ska när jag kommit hem igen, kliver på tåget och åker direkt 1.40h upp i Sverige utan att man gå igenom någon tull av ngt slag.

  Men visst, man undrar ju lite, när min flickvän som är mexikanska berättar att de måste tulla varje gång de korsar gränsen mellan USA och Mexico.

  Men visst svenskens godtrohet innebär väl att det är mitt ansvar att skriva i och fylla i blanketter för allt jag shoppat hit ^^

  1. Lennart

   Christoffer: Ja och sen går man bara gröna utgången. Men ska det inte vara åker direkt 1.40t upp i Sverige? 🙂 Inte sjutton säger man hours på svenska idag inte?

 9. Christoffer

  Jag vet inte om det är speciellt just för NYC och dess julhandel. Det är ju baggageregler för alla gånger man reser fram och tillbaka från USA.

  Som en svensk sydstatsbo (småland) om man så säger, flyger jag alltid ut och in från Kastrup Köpenhamn. och tror väl inte då att jag ska tulla mina inköp i det danska landet, och det finns ingen tull på tåget som tar mig hem igen.

  Senast jag gjorde en shoppingresa över till USA, flög jag med Birtish Airways som vanlig simpel turistklass, fick en väska som vanligt på 23kg. sedan kunde jag lägga till upp till 10 väskor al á 23kg för 500-700kr väskan. Sedan om man är flera så kan man dela upp väskor för att kunna få det billigare. Jag tycker ju tillexempel att SAS är dyra helt över lag.

  1. Lennart

   Christoffer: Ja det var en sak jag skulle fråga om, om man inte måste tulla i Danmark om man ska till Sverige. Jag antar att nan måste göra det?

Comments are closed.