Politik

Hur Öppen Kod, datormolnen och sociala nätverk vänder upp och ner på IT-utbildningen

Fsådär en 20-30 år sen så fick man vackert gå i skolan och ta kurser om man ville lära sig programmera. Visst, många hade “hemdatorer” men dom var långt ifrån så starka som de datorer man hade på jobbet. Den Öppna Kodrörelsen befann sig i sin linda, dataredskap som kompilatorer och programmeringsspråk var betydligt mer primitiva än idag, utbudet av programmeringsredskap var mindre, Webben var inte påtänkt än och sociala nätverk var små och det var svårt att hålla kontakt med större mängder människor..

Idag är situationen helt annorlunda, men det är inte många som riktigt inser hur radikalt situationen har förändrats.

För idag behöver man inte gå i skolan för att lära sig programmera. Det skulle vara som om den matlagningsintresserade skulle behöva gå på hushållsskola för att lära sig laga mat. Som kvinnor faktiskt gjorde en gång i tiden.

Visst, det är fortfarande bra att studera datavetenskap på universitetet, men då gör man inte det för att lära sig programmera. Då gäller det mer avancerade ämnen som algoritmer, osv.

Idag lär sig de allra flesta att programmera i tonåren och man lär sig av sina kompisar. Man kör Ubuntu Linux på oerhört kraftiga datorer som man har fått fasran och morsan att betala för, och sen laddar man ner programmeringsspråk som Ruby on Rails och andra Öppen Kod-produkter. Man laddar ner öppen kod från GitHub och kan vara med och följa och delta i utvecklingen av de mest avancerade IT-projekt.

När man är uppe i 17-18-års är många redan veteraner. Och de gigantiska datorböckerna som jag köpte för bara några år sen håller på att försvinna. Idag läggs allt mer information ut på nätet.

När jag började programmera så läste man manualer för att hitta felmeddelanden. Idag googlar man felmeddelandena.

Har man frågor så ställer man dom på olika programmerings-inriktade sociala nätverkssajter som ofta spänner hela världen. Min son började plötsligt få jättebra betyg i franska. Vi undrade varför och han berättade att han hjälpte en kille uppe i franska Quebeck med hans programmeringsuppgifter mot att denne hjälpte min son med hans franska, på webben.

Det finns ett nära nog oändligt antal sociala nätverkssajter kring den Öppna Kodrörelsen. Ålder eller kön eller annat spelar ingen roll och den som kommer in de de här nätverken skaffar sig snart kontakter över hela världen.

Det här är en helt ny värld som de som inte själva är med inte har någon insyn in.

Men resultatet är alltså att tusentals och åter tusentals knattar av båda könen lär sig avancerad programmering vid allt yngre ålder helt utanför skolan.

Och det är dom sociala nätverken som håller på att få allt större inflytande. Inte bara inom Sverige och USA utan över hela världen.

Och år för år, månad för månad, vecka för vecka, så blir den öppna kodverktygen allt mer avancerade, och vetgiriga ungdomar får chansen att sätta sig in i den senaste teknologin på ett sätt som deras föräldrar aldrig hade.

När jag lärde mig programmera för 30 år sen så var det just genom att gå igenom öppen kod och sen pröva mig fram. Jag hade då aldrig varit med om något så spännande.

Så är det idag och om man till detta lägger till de världsomspännande datormolnen ochsom gör det möjligt för vem som helst med ett kreditkort att leasa riktiga serverdatorer i datorhallar i datormolnen för en spottstyver, i alla fall för kortare perioder. Och sen den mobila webben och givetvis de allt större sociala nätverken så får man en nära nog explosionsartad utveckling.

Något som välden aldrig tidigare har skådat.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,digi.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no
Debatt – Debatt – hem,Debatt – Debatt – hem

[tags] Programmering förr och nu, Programming today, Sociala Nätverk och Öppen Kod, Datautbildning, Programmering i USA, IT i USA[/tags]

One thought on “Hur Öppen Kod, datormolnen och sociala nätverk vänder upp och ner på IT-utbildningen

  1. Bosse

    Hm jo det har ju hänt en del på området de senaste 20-30 åren. Jag började med Basic (och senare med QBasic) någon gång 1986-87. Det blev oftast en rörig spagettikod full av “GOTO”-kommandon och i slutändan hade man stora problem med på en given rad veta var i flödet man befann sig. Men lyckan var ändå total när allt funkade som man tänkt. 🙂

Comments are closed.