Politik

Inte bara Hollywood, utan Kaliforniens hjärnor så stannar hela USA

Stanfords “Quad”

U SA består egentligen mest av ett förvånansvärt litet antal kärnområden på väst och östkusten och sen ett antal olika s.k. överflygningsområden, fly over zones på engelska, alltså områden som man flyger över men som inte innehåller något som helst av betydelsen.

Som Norrland ungefär Därmed inget ont sagt om Norrland. Det finns jättemycket fint i Norrland, men i jämförelse med all granskog så är det rätt sparsamt med pärlorna. .

I USA dras man med sitt och västvärldens eviga problembarn sydstaterna. Med vissa undantag som i delar av Austin och Houston i Texas och i Research Triangle Park i North Carolina, så är Sydstaterna till bredden fyllda av lågutbildade bibelbärande vapenfanatiker som alla av någon outgrundlig anledning verkar heta Bubba, Billy Bobb, Beau eller Betty Sue, gillar att fiska med sina bara händer och äta grits. 🙂

Sen har vi Mellanvästern som är ungefär som Västernorrland eller Småland fast oändligt mycket större, och till bredden fylld med ungefär samma slags människor som vi finner nere i sydstaterna, det är bara det att de pratar litet bättre engelska.

Ingen ont sagt om den amerikanska östkusten, med vilket vi menar den smalka remsa från Washington D.C. upp till den kanadensiska gränsen. Speciellt i Nya England finns det som bekant rätt skärpa människor på universitet som Harvard, MIT, Yale och litet längre ner. Princeton.

Men det är i Kalifornien som den verkliga hjärntrusten finns. Vilket faktiskt vad jag vet är så gott som helt okänt i Sverige.

Var ska vi börja? Varför inte med det legendariska CalTech, USA:s motsvarighet till KTH, eller Kaliforniens motsvarighet till MIT för den delen, i Pasadena, i Los Angelestrakten. University of Southern California är ett annat privat toppuniversitet i södra Kalifornien, och heller inte att förglömma, Salk Institute, världsledande på biomedicisn forskning i La Jolla vägg i vägg med University of California at San Diego, ett annat toppuniversitet, där min dotter har gått. Och i Los Angeles, det magnifika UCLA.

Här i Silicoin Valley-trakten har vi ´rymdforskningscentrumet: Nasa Ames,
Stanford-universitetet, Berkeley-universitetet som tillsammans står för många av Silicon Valleys data-hjärnor. Och inte att förglömma University of California at San Francisco och University of Californa at Santa Cru, där min äldste son har gått.

Sen inte heller att förglömma, Lawrence Livermore laboratoriet, med högenergi och atomvapenforskning

Plus några världsledande tankesmedjor, Hoover Institution i Palo Alto, Rand Corporation i Santa Monica i södra Kalifornien och Stanford Research Institute i Menlo Park här i Silicon Valley.

Så som vi kan se, Kalifornien är inte bara Hollywood, Kalifornien är vad som håller hela USA igång och vad som har gjort landet stort och inflytelserikt, med litet hjälp från Nya England.

Resten skulle jag personligen skänka bort till Mexiko och Kanada. Jag kan inte se att USA får annat än problem med de bisarra människorna nere i Sydstaterna, som vi nu senast har fått se en hel radda med pinsamma exempel på i presidentkampanjen i år.

Och Mellanvästern, en massa råg och vetefält och ett gigantiskt rostbälte, t.o.m bönderna har tagit slut tack vare mekaniseringen.

Så att om ni skulle råka bo på den amerikanska östkusten eller endast vara där på besök så vet ni nu att det är hög tid att kasta er på nästa plan för att flyga till Kalifornien, som faktiskt är vad som håller USA flytande. Utan Kaliforniens hjärnor så skulle hela USA stanna. 🙂

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, Dagen.se – Stora nyheter, Ekot, mobil.gp.se – NYHETER

[tags] Kalifornien, California, Jerry Brown, San Francisco, Los Angeles, Hollywood, Silicon ValleyKaliforniens Universitet, Forskning i Kalifornien [/tags]

4 thoughts on “Inte bara Hollywood, utan Kaliforniens hjärnor så stannar hela USA

  1. Bosse

    Absolut Lennart, jag känner till San Joaquin-dalen, men är inte det också ett sånt här överflygningsområde med enbart oändliga odlingar och en befolkning som består av lågutbildade bondtölpar? 😀

  2. Bosse

    Nja för att få lite balans och kanske få igång lite debatt så skulle jag vilja fokusera på hur Kaliforniens alla skarpa hjärnor skulle klara sin matförsörjning och behålla sin skärpa utan mellanvästerns alla sädesfält. Det mesta hänger ihop och de flesta är beroende av varandra. Ajsing vad farligt det är att underskatta andra människor, helt plötsligt kan det visa sig att de har kunskaper som man själv inte kommer i närheten av. De flesta är kungar på sin egen gata. 😉

  3. Mikael

    Det låter ju hoppingivande, med tanke på att Kalifornien (världens femte största ekonomi eller vad det nu är) är nära bankrutt just nu… 😉 Vi får väl se hur det går med det stora landet. Just nu är ju allt fokus på Europa, men problemen där borta finns ju kvar.

Comments are closed.