Politik

USA, västvärldens ofriaste land: fem års fängelse för abort!

Saran dras åt steg för steg och inom tjugo är kan USA mycket väl komma att ha drakoniska abort och p-piller lagar. Något som president Obama redan har gett oss en fingervisning om när han vägrade att göra dagen-efter-pillret recept-fritt för alla USA:s kvinnor.

För kvinnor som beslutar sig för att ha abort har situationen dramatiskt förvärrats de senaste åren, så till den grad att delstaten Iowa har en lag från 1972 som ger en kvinna som tar ett abortpiller fem års fängelse!

Nancy Hass skriver i Newsweek om hur Jennie McCormack i Iowa fängslades och med nöd och näppe slapp fängelse för att hon tog abortpillret RU-486: The Next Roe v. Wade?: Jennie McCormack’s Abortion Battle – The Daily Beast

Although RU-486 is legal and the fetus was not yet “viable” (that is, old enough to live outside the uterus), Idaho has a 1972 law—never before enforced—making it a crime punishable by five years in prison for a woman to induce her own abortion. The day after police arrested McCormack, her mug shot appeared above the fold in the local newspaper. “It’s hard to imagine the humiliation and fear,” says her lawyer, Richard Hearn, who is also a physician.

Med den socialkonservative Obama i Vita Huset har abortmotståndarna och vapengalningarna grönt ljus och kvinnans frihet till att bestämma över sin egen kropp naggas hela tiden i kanterna.

Tills USA förr eller senare kommer att se ut som Iran. Vilket givetvis är varför den Kristna Högern nu vill bomba Iran. Tala om regelrätta galningar.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – SVT Opinion

Länkar:US. Department of Health and Human Services, California Department of Public Health, California Department of Healthcare Services, Patient Protection and Affordable Care Act

[tags] Health Care Bill, Sjukvård i USA, Sjukförsäkring i USA, Amerikanska sjukhus, Sjukhus i USA, Mayo Clinic,Massachusetts General Hospital, Johns Hopkins Hospital,Kaiser Permanente, Cleveland Clinic, Stanford Bio-X, Stanford, Hospital, Health 2.0,Patient Protection and Affordable Care Act,Abort i USA, Abortion, RU-486 [/tags]

23 thoughts on “USA, västvärldens ofriaste land: fem års fängelse för abort!

 1. Juristen

  Roger:

  Ditt inlägg:

  “Kvinnan i ditt exempel var någonstans mellan 18-21 och skulle enligt svensk abortlag tilldömts böter eller fängelse eller fängelse i högst ett år.”

  är helt fel!!

  Du har rätt i att det finns något som kan kallas för “illegal abort” och att detta är straffsanktionerat med böter eller fängelse enligt abortlagen (upp till ett år eller två…?! Det har jag inte full koll på.), men detta gäller ENDAST den som UTFÖR ABORT PÅ ANNAN. Den som utför abort (provocerar fram missfall) på sig själv begår INGET brott. Det är (i Sverige) absolut fritt fram att göra precis vad du vill med din egen kropp, oavsett det finns ett foster därinne eller inte. Du får ta i stort sett vilka mediciner och vilka preparat som helst – begränsningarna däri ligger inom narkotika- inte abortlagstiftningen. Att ta mediciner som du fått tag utanför sjukvårdens regi (i det här fallet RU-486) är inte ett brott om dessa preparat inte är narkotikaklassade, vilket inga fosterfördrivande preparat för närvarande är (här kan jag dock ha fel – jag är jurist inte farmakolog). Din kropp är din och fostret tillhör juridiskt samma enhet fram tills dess att det är helt framfött.

  INGEN kan i Sverige hållas sträffrättsligt ansvarig för att ha gjort abort på SIG SJÄLV – även om detta skulle ske i månad 9.

 2. cmo

  Dry counties, i praktiken, verkar mest förekomma i relativt väbärgade (och mer religiösa) counties för att invånarna vill slippa syndens nästen som barer och strippklubbar. Det är ju bara försäjning och inte förtäring som är förbjudet. Barerna och spritbutikerna ligger vanligtvis koncentrerade precis på andra sidan “county line”.

 3. Bosse

  Roger: Jodå jag lyssnade på radioinslaget. Den för ordningslagsfrågor verksamhetsansvarige polisen verkar vara en helt fnösketorr person. Han ser ingen skillnad på en större danstillställning och på om någon enstaka person börjar digga och spontandansa lite till en låt på krogen. Det är både lite småroligt och tragiskt på samma gång.

 4. roger

  Bosse: Lyssna gärna på radioinslaget också, radiointervjuarna kan knappt tro sina öron när polisen försvarade deras rätt att ingripa vid alla dans där det saknades tillstånd. Att det bara är något enstaka par som vickar på höfterna spelar ingen roll, det är att betrakta som störande av ordning, punkt slut. Det är mycket underhållande.

  Ang Danmark så får ena partnern inte uppehållstillstånd automatiskt bara för att de gift sig med en dansk. Dansken utvisas inte men om han/hon vill fortsätta leva med sin partner måste de flytta, de får välja, Danmark eller kärleken. Malmö har fått många “kärleksflyktingar” (dansk/utomeuropeiska par) av den anledning.
  För att båda skall få bo i Danmark krävs att man är minst 24 år och har en bankgaranti på 100 000 danska kronor. Det finns också ett poängsystem som gör det möjligt för välutbildade, språkkunniga och yrkesaktiva att komma till landet.
  Att några flyktingar skulle få uppehållstillstånd tror jag är helt uteslutet.

 5. Bosse

  Total förbud mot alkohol står sig slätt mot landsförvisning vid giftermål med utlänning.
  I Danmark där rasismen kan betecknas som religiös så får man inte bokvar ifall man gifter sig med en icke Europa.

  San, påstår du att danska staten skulle utvisa en dansk medborgare om denne gifter sig med en utlänning. 😮
  Nej förmodligen har vi fattat dig fel, för att Danmark skulle kunna utvisa sina egna medborgare för “icke önskvärt giftermål” är helt uteslutet. Skulle kunna sätta min samlade “förmögenhet” i pant på att så inte är fallet.

  Roger: intressant länk. Under förutsättning att det inte är asberusade personer som raglar omkring och att de dansande inte stör andra besökare så borde inte en och annan spontandans utgöra något större problem kan man tycka. Men visst vi har svårt för spontanitet i det här landet det har vi, av någon anledning.

  “Jag vill ha calypso på gatan
  Och folk som dansar och skrattar som satan
  Men ack det går inte här, det är en dålig affär
  Att sjunga för isbjörnars avföda, rätta mig om jag har fel”

  Så sjöng Anders F Rönnblom en gång i tiden, och inte mycket har väl ändrat sig sedan dess när det gäller vår inställning till spontana glädjeyttringar.

 6. roger

  Ang. Danmark: “Enligt den skärpta danska lagen om familjeåterförening, som gäller från 1 juli 2002, måste ett utländskt-danskt par ha större “samlad anknytning” till Danmark än till något annat land för att båda ska få bo i Danmark.”

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/dansk-invandringspolitik-strider-mot-eus-regler

  Vet inte hur det tillämpas i praktiken eller om de fått mjuka upp den efter påtryckningar från EU.

  Hur är det med spontandans på krogen då? I vilka övriga västländer, utöver Sverige, riskerar krögaren fängelse om dess gäster spontant börjar dansa?
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4848392
  Det krävs inte demonstrationer där tusentals personer blockerar viktig infrastruktur för att snyten skall ingripa i Sverige 🙂

  Intressant Edward.

 7. Edward i Orlando

  San:
  Det enda jag vet är att du i Danmark som icke EU medborgare inte får gifta dig innan du fyllt 24.
  Att man skulle bli utvisad för giftermål med icke EU medborgare verkar ologiskt. Om staten nu bestämmer så varför först tillåta giftermålet bara för att i nästa ögonblick utvisa? Vore det inte enklare att bara förbjuda giftermålet? Men skicka gärna länk om jag har missförstått.

  Lennart:
  Bästa platsen att börja är faktiskt Wikipedia:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Dry_county
  Därifrån hittar du massa information och uppbackande länkar.

 8. San

  Total förbud mot alkohol står sig slätt mot landsförvisning vid giftermål med utlänning. I Danmark där rasismen kan betecknas som religiös så får man inte bokvar ifall man gifter sig med en icke Europa. Kan man tänka sig något sådant i det betydligt mer civiliserade USA. Låt oss inte glömma att denna fanatiska, religiösa rasism även är legio i svenska Skåne.

  1. Lennart

   San: Det verkar inte riktigt, har du någon länk. Att man inte får föra in sin utländska fru på många år är en sak, det får man inte här heller, men jag tvivlar på att danska regeringen kan utvisa en dansk medborgare under några som helst omständigheter.

   PS: alkokolförbud är jag faktiskt för med tanke på alla oskyldiga liv som alkoholen kräver, inte minst i Sverige.

 9. Edward i Orlando

  Ack, vår svenska alkoholfixering.
  Men även här i USA så stryper staten tillgängligheten av alkohol. Myndigheterna sätter en åldersgräns och bestämmer i vilka butiker ocu under vilka tider varan kan säljas. Samma som i Sverige.
  Plus att drygt 500 counties i USA har totalt omyndigförklarat sina medborgare och förbjuder all försäljning av alkohol. Varav 4 här i FL.

  1. Lennart

   Edward: 400 kommuner i USA totalförbjuder alkohol, det kände jag inte till. Finns det något URL för det?
   Minns att i New Jersey kunde man inte handla alkohol i livsmedelsbutikerna, vilket man kan här i Kalifornien.

 10. roger

  Lennart: Ditt inlägg handlar om att du påstår att USA är västvärldens ofriaste land, eftersom de inte får sälja dagen-efter-piller på statoil och att människor inte för göra sina egna aborter hur sent som helst.
  Jag ville bara framföra att så ser det ut i övriga världen också och att det finns relativt goda argument för det. USA liknar inte Iran för det.

  Det vore som att säga S vill göra Sverige till Nord Korea för att de vill höja arbetsgivaravgiften för dem yngre än 25.

  Om FDAs medicinska expertis inte får ifrågasättas utan slaviskt skall följas, gissar jag att du inte tycker att de skall ifrågasätta CIAs militära expertis heller?

  Jag tycker btw också att han borde följt FDAs rekommendationer. Mest dina starka ordalag jag vänder mig emot.

  Vad tycker du om det Svenska systembolagsmonopolet?
  Finns det inte ganska många likheter här, en vara riskerar hamna i fel händer så staten stryper tillgängligheten för alla.

 11. roger

  Lennart: Näro, jag rättfärdigar inte Obama, vill bara skruva ned tonläget en aning med fakta och belysa motargument.

  Obama vägrar inte USAs kvinnor några piller, han gör dem otillgängligare. USA är inte världens ofriaste västland, i detta fall tvärtom, eftersom apotekarna inte tvingas av staten göra något som strider mot deras egna övertygelse.

  Kvinnan som var nära att dömas i exemplet har begått ett brott som kan ge fängelse även enligt Svensk lagstiftning. Någon gång börjar ett liv som man inte får ha ihjäl, du kanske tycker att man skall få ha baby-kill-pill där man har rätt att ha ihjäl liv upp till 2års ålder, men i Iowa, liksom i Sverige, har de tydligen genom en demokratisk process kommit fram till att gränsen skall gå vid 18 månader. Vissa vill se en tidigare och andra en senare gräns, det får man respektera, men när brott begås mot demokratiskt stiftade lagar skall det utredas, som i detta fall. Där har du skillnaden mot Iran.

  Ang tonårsgraviditer så finns det bättre sätt att undvika dem, kondom, vilket också skyddar mot massa andra otrevligheter. Kondomanvändandet lär inte öka om småtjejer kan köpa en limpa med dagen-efter-piller på statoil och ha på nattduksbordet.
  Allt detta är en ganska komplex fråga och när man då basunerar ut att USA är världens ofriaste land och jämför det med Iran, då skall man få mothugg.

  CW: Uti vår hage- storyn är en myt.

  1. Lennart

   Roger: Det finns inga motargument, Obama hade ingen rätt att gå emot FDA, punkt och slut. FDA står för den medicinska expertisen i den här frågan, inte han. Obama är inte läkare och ska inte lägga sig i medicinska frågor som han inte förstår sig på.

   Bara för att förklara hur allvarligt Obamas ingripande är så citerar jag från dagens Politico: Does politics trump science in the Obama W.H.?

   Then Obama endorsed his health secretary’s unprecedented decision to overrule scientists at the Food and Drug Administration and block over-the-counter sales of emergency contraceptives to minors — a move that prompted 14 senators this week to send a strongly worded letter to the administration demanding to know its “specific rationale and the scientific data” for the denial.

   “I feel like I am in a time warp,” said Francesca Grifo, senior scientist and director of the Scientific Integrity Program at the Union of Concerned Scientists. “These were both issues that the previous administration wrestled with and came down largely where this one has. So what is all this stuff about scientific integrity about? When the rubber meets the road on two crucial issues, science isn’t driving these decisions.”..the letter on Plan B from 14 senators underscored this week.

   “We feel strongly that FDA regulations should be based on science,” the senators wrote. “We ask that you share with us your specific rationale and the scientific data you relied on for the decision to overrule the FDA recommendation. On behalf of the millions of women we represent, we want to be assured that this and future decisions affecting women’s health will be based on medical and scientific evidence.”

 12. Christerw

  Hur många känner till att Ute i vår hage är en abortvisa. I första raden står där växa blå bär, inte blåbär. Troligen syftar de blå bären på Enbär eftersom vid den tid då visan har sitt ursprung så sade man blå om färgen svart.
  Även texten ..kom hjärtansfröjd. Hjärtansfröjd är inget annat än citronmeliss och på 1700-talet användes den och andra örter för att hjälpa till vid mensförstoppning.
  En intressant sak är att Akviljean inte finns med i de medeltida texterna, mycket troligt för att den är harmlös. Alla de övriga har olika toxiska egenskaper som kan ha var önskvärda för sitt ändamål. Förmodligen förekom det att överdosering med allvarliga följder.
  John M Riddle har skrivit Eves Herbs som handlar om växter mot graviditet.
  Undra varför nunneklostren hade så välsorterade kryddträdgårdar.

 13. roger

  Lennart: Läkemedel säljs med åldersgräns och av hälsoskäl över disk i stora delar av världen. Du hittar inte läkemedel på butikshyllorna i Sverige heller. Det är absolut inget konstigt med det.

  Att några enstaka apotekare av religiösa skäl inte vill bidra till något som går emot deras tro är inte konstigare än att vi inte tvingar muslimska barn äta fläskkött i skolan. Jag tycker man skall respektera att folk tror, tycker och tänker olika. Att inte tro på gud är också en tro (som Johnny sade) och det finns inget som säger att vår tro är mer rätt eller viktigare än någon annans.

  Jag är övertygad om att det inte innebär att dagen-efter-piller är särskilt svåråtkomliga ändå eftersom det sällan är så långt mellan apoteken i USA som i Sverige. Jag tror inte det är jättevanligt att någon nekas, finner iallafall inte det som ett av de främsta argumenten bland förespråkarna för läkemedel på butikshyllan.

  1. Lennart

   Roger: Alltid intressant att debattera med dig. Kom dock ihåg att du inte kan rättfärdiga Obamas agerande när han går emot amerikanska FDA genom att säga att dagen-efter-pillret också är receptbelagt i Sverige. Två fel gör inte ett rätt och FDA är den instans vars åsikt gäller här i USA, inte den svenska regeringens.

   Och ditt påstående att “läkemedel säljs med åldersgräns och av hälsoskäl över disk i stora delar av världen” är helt och totalt missvisande i det här fallet när FDA har sagt att det inte föreligger några hälsoskäl att hålla pillret receptbelagt och att dagen-efter-pillret bör släppas fritt.

   Om pillret hade släppts fritt hade det kunnat hjälpa mot alla de tonårsgraviditeterna i de lägre tonåren som vi ser här i USA.

 14. H2

  Nu tillhör jag inte den kristna högern men anser att inte frågan om aborter är så enkel. Balansen mellan kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp kontra att ingen har rätt att ta någon annas liv är ett dilemma hur man än vänder och vrider på det. Hur en rimlig lagstiftning skall se ut är finns det säkert många synpunkter på.
  Eftersom jag är fullständigt emot dödstraff borde jag rimligen också vara lika bestämd motståndare till aborter, men av någon obekant anledning anser jag att aborter bör kunna utföras legalt, men exakt hur det legala skall utformas vet jag inte.

  Dagen-efter-pillret är egentligen en säkerhetsgrej OM man klantat till det och om det inte används som ett regulärt preventivmedel tycker jag det är helt acceptabelt. Någon liten spärr för att det inte används för ofta tycker jag är rimlig.

  1. Lennart

   H2: Det rättesnöre som jag har är att kvinnor ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp och hur de lever sina liv, inte jag och absolut inte myndigheterna. Jag har nog med saker att oroa mig för som det är.:-)

 15. roger

  ..när han vägrade att göra dagen-efter-pillret recept-fritt för alla USA:s kvinnor.

  Rättning: ..när han vägrade att göra dagen-efter-pillret recept-fritt för alla USA:s kvinnor över 16 år.

  I Sverige är de tillgängliga receptfritt på apoteken för alla som är fyllda 15.

  Vad jag förstår har det retat många i USA att de är för lättillgängliga när de ligger framme för vem som helst på butikshyllan. Så lättvindigt har de inte kunnats eller kan de inte handlas i Sverige heller. Det är inte hälsosamt med dagen-efter-piller och skall inte användas som alldagligt preventivmedel. Ungddomar är inte alltid så kloka tyvärr och därför finns det åldersgräns på vissa saker.
  I min lokala butik får man inte ens köpa energidrycken Red Bull om du inte fyllt 16.

  Försvarar inte Idahos abortlagar på något sätt men fyi är det inte heller i Sverige tillåtet att göra abort utan vidare.
  Fr.o.m. v18 måste du ha tillstånd från socialstyrelsen som behöver “synnerliga skäl” för att bevilja. Efter v22 får socialstyrelsen inte bevilja abort alls för ett barn med överlevnadsmöjligheter.
  Kvinnan i ditt exempel var någonstans mellan 18-21 och skulle enligt svensk abortlag tilldömts böter eller fängelse eller fängelse i högst ett år.

  Hittade btw detta på wikipedia 🙂 :
  “I USA har kvinnor rätt till abort på ett sätt som ur flera aspekter är betydligt friare än situationen i Sverige – dels kan aborter göras betydligt senare och ofta utan samma intensiva kontakt med sjukvården som i Sverige.”

  USA, västvärldens ofriaste land
  Det där kan man ju diskutera till absurdum, klart de har en del konstiga lagar men så har även övriga världen.

  Jag har lärt mig leva med att i Sverige står vår rätt att köpa vin som så mycket annat under totalitär statlig kontroll, men nu jävlar, nu får man inte spontandansa utan att någon riskerar att hamna i finkan :)!!:

  Polisen ingrep mot spontandans på krogen
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4848392
  Vid upprepade kontroller under hösten har gästerna setts spontandansa trots att krögarna saknat danstillstånd. Den som dansar gör sig inte skyldig till något brott, men näringsidkaren riskerar böter eller i värsta fall fängelse.
  https://lagen.nu/1974:595

  Du skrev för ett tag sedan om hur du ofta blev anklagad för att hata USA… Är det egentligen undra på när du vrider och vinklar fakta för att framställa USA på sämsta möjliga sätt?

  1. Lennart

   Roger: Sanningen är att dagen-efter-pillret INTE är fritt tillgängligt för kvinnor i USA eftersom det hålls bakom disken och apotekare som är medlemmar i den Kristna Högern kan vägra att lämna ut pillren. Vilket inte alls är ovanligt.

  2. Lennart

   Roger: En sak att hålla i minnet: Obama gick över huvudet på FDA som rekommenderade att dagen-efter-pillret skulle släppas fritt. Något som fick den amerikanska kvinnorättsrörelsen att reagera med illa dolt raseri. Det är ingenting som Obama ska lägga sig i. Men ändå gjorde han det.

   Dagen-efter-pillret är redan receptfritt i många länder och skulle ha blivit så även i USA, om det inte hade varit för den socialkonservative Obama. Vilket kommer att kosta honom många röster i presidentvalet.

Comments are closed.