Politik

Måste läsas för alla USA-intresserade, Larry Lessigs Republic, Lost: How Money Corrupts Congress – and a Plan to Stop It

Lawrence Lessig är en av USA:s mest intressanta tänkare. Han har varit professor i juridik vid Stanford Law School här i Silicon Valley och grundare till Center for Internet and Society.

När han bodde här i dalen var han en mycket stark förespråkare för ett fritt Internet och han skrev ett antal uppmärksammade böcker om vikten av frihet på Internet och riskerna av Hollywoods försök att inskränka yttrandefriheten på nätet. Något som nu håller på att bli verklighet med Stop Online Piracy Act. Lessig har skrivit ett antal viktiga böcker, som Code and Other Laws of Cyberspace, The Future of Ideas,Free Culture, och Remix: Making Art and Commerce Thrive in the Hybrid Economy.

Lessig är idag professor i juridik vid Harvard .

Hans senaste bok handlar om det genomkorrumperade amerikanska politiska systemet som idag helt domineras av storfinansen, med katastrofal effekt på Kongressen och presidentämbetet.

Thomas B Edsall recenserar Lessigs bok i New York Times: ‘Republic, Lost’ – Campaign Finance Reform – Book Review – NYTimes.com

There is, in his view, one thing holding back America, a legal but corrupt system of campaign finance. “Practically every important issue in American politics today is tied to this ‘one issue,’ ” he writes. Mr. Lessig’s agenda (invoking Thoreau) is to attack “the root, the thing that feeds the other ills, and the thing that we must kill first.” There is strong evidence of the corrupting effects of political fund-raising, and Mr. Lessig has amassed it.

In a November interview with Boston Review he noted that in the first quarter of 2011 Congress — awash in special interest money from banks attempting to push through a bill allowing them to collect per-transaction debit-card fees — spent more time on that issue than on unemployment, the deficit, the wars in Iraq and Afghanistan, health care or global warming.

Lessigs förslag till reform av dagens amerikanska kampanjfinansiering, att varje väljare ska få $50 som dom sen kan ge sin egen kandidat, är tyvärr helt orealistiskt, eftersom storfinansen som Thomas B Edsall skriver, alltid kommer att hitta sätt att kringgå systemet.

Men trots det är det här en viktig bok som klart visar att den amerikanska demokratin idag är ett minne blott och att USA, liksom det gamla Rom., är på väg en helt ny regeringsform och även som Rom, mot sitt slutliga katastrofala fall. Och om någon tvivlar på det så visar det bara att ni inte hänger med i den amerikanska politiken i Washington där Kongressen fortsätter att vara helt lamslagen, och kommer att fortsätta att vara lamslagen så länge som republikanerna inte får en majoritet i båda kamrarna.

Och en supermakt som går på autopilot i flera år kommer förr eller senare att krascha.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, Politiken.dk Seneste nyt, Dagen.se – Stora nyheter, Ekot

[tags]How Money Corrupts Congress, Lessig, Lessig Kongressen, Lessig Korruption, Korruption i USA, USA Korruption[/tags]

4 thoughts on “Måste läsas för alla USA-intresserade, Larry Lessigs Republic, Lost: How Money Corrupts Congress – and a Plan to Stop It

 1. Johnny

  Tjena Bosse, en vecka kvar till julafton och än så länge är vintern ganska mild, blöt och mörk i Stockholm, vilket jag föredrar efter flera långa och svinkalla vintrar.

  EU och EMU suger fett. Tur att Sverige inte är med i EMU i alla fall, vilket Folkpartiet beklagar eftersom vi då inte får vara med och förhandla om hur många miljarder vi skall betala till konkursfärdiga europeiska banker. Sedan att välja att centralstyra medlemsländernas finanspolitik som en lösning på dagens EMU problem verkar bara öka komplexiteten och byråkratin. Folkpartiet vill att Sverige som inte är med i EMU ändå frivilligt skall underkasta sig alla EMU-regler i stället för att bedriva en självständig penning- och finanspolitik. Det är något fel på Folkpartiet.

  Nu har ECB beslutat att sänka räntan till 1% och erbjuda obegränsat med treåriga lån till fast ränta (1%) till EMU-banker som förväntas låna maximalt och köpa Italienska och Spanska statsobligationer med 5-6% ränta, en ganska fet räntemarginal till bankerna alltså, men det finns risk för förluster om situationen förvärras och räntorna stiger som medför att marknadsvärdet på obligationerna sjunker, ett sätt att minska den risken är att köpa obligationer med kort löptid och lösa in dem till nominellt värde på förfallodagen.

  Det blir dyrt för skattebetalarna att betala 5-6% i ränta på ny statsskuld och mycket räntevinst till bankerna som behöver stärka sina balansräkningar, ett nytt sätt att debitera skattebetalarna bankernas förluster. Goda tider för bankdiktaturen får man förmoda, i alla fall som obligationsmarknaderna är stabila och folket inte gör revolution, 🙂

  God Jul

 2. Bosse

  Johnny: Bered dig nu på nästa steg när en gemensam skatte- och finanspolitik inom EU på något vis ska klubbas igenom. Då har vi, och övriga EU-länder, verkligen sålt ut vår självständighet. Det är f.ö. tråkigt när prestigen går så långt att istället för att erkänna att eurosamarbetet är ett feltänk och ett enormt misslyckande och på ett sansat sätt avveckla det hela så driver man hellre hela EU mot en möjlig ekonomisk katastrof. Så fruktansvärt onödigt! Själv kommer jag troligen att söka politisk asyl i Norge. 😀

 3. Johnny

  Detta har jag sagt länge. Vi lever i en bankdiktatur. Bankerna har helt enkelt köpt media och alla politiker. Det finns också flera bankers i administrationen, Goldman Sachs har sin man som finansminister. FED är privat ägt med rätt att trycka oändligt med pengar sedan 1914 och det har man i princip gjort eftersom dollarn sjunkit med 98% sedan 1914. 1971 köpte ett ounce guld USD35 och 2010 köper ett ounce guld USD1600.

  Fria Internet media och beslutande folkomröstningar är folkets enda chans till demokratiskt inflytande om ärliga val kan genomföras utan manipulation, i alla fall vad jag kan se.

  EU körde över alla folkomröstningar och tvingade i princip alla parlament att säga ja till Lissabonavtalet. Frankrike röstade nej. Holland röstade nej. Irland röstade nej första gången och ja andra gången. Andra EU länder fick inte folkomrösta utan Lissabonavtalet röstades i genom i parlamenten och är inskrivet i grundlagen i Sverige, att vi lyder under EU-lagar. Sverige har frivilligt förhandlat bort sin självständighet och frihet. Att betala 16 miljarder netto till EU för att de skall bestämma våra lagar verkar ovanligt korkat. Norge och Schweiz betalar miljarder till EU för att bestämma själva, verkar mycket klokare.

 4. roger

  Jag har faktiskt läst att många anser att FDA är den allra mest korrupta myndigheten och att de springer läkemedelsbolagens ärenden! Kanske bra att politiker i blindo inte godkänner deras förslag utan avslår dem då de tycker bevisen för deras teser inte anses hålla måttet? 🙂

Comments are closed.