Politik

Occupy Wall Street och den pro-demokratiska IT-innovationen i USA

The People’s Skype from jrbaldwin on Vimeo.

Jar skrivit rätt mycket om all den IT-innovation som har ägt rum i skuggan av Occupy Wall Street-rörelsen här i USA.

Tvärt emot vad man hade kunnat tro vad det gäller USA, som aldrig upphör med att läxa upp världen om vikten av demokrati och frihet, så har städer som New York och även Oakland här i Silicon Valley, och universitet som University of California at David visat sig fullt beredda att sätta in stora polisuppbåd med pepparsprej för att massarrestera demonstranter och slå ner demonstrationerna.

Polisvåldet och det faktum att president Obama och den federala regeringen har visat sig helt ointresserad av att stödja demonstranterna har nu lett Occupy Wall Street-rörelsen att skapa sina egna IT-produkter för att skydda sig mot polisen och förenkla samarbetet och organiseringen av protesterna, precis som i de totalitära staterna.

Neal Ungerleider skriver på Fast Company om hur demokratirörelsen i USA nu alltmer organiserar sig som demokratirörelsen i Mellanöstern och hur man använder s.k. hackathons för att skapa ny Öppen Kod-produkter för att hjälpa rörelsen bli mer effektiv: “The People’s Skype” And Occupy Wall Street Hackathons

Months after the first protesters arrived in Zuccotti Park, Occupy Wall Street continues to fuel tech innovation. Several weeks ago, #OWS sympathizers created a “People’s Skype”; meanwhile, a hackathon held this weekend uncovered previously unknown parallels with the Arab Spring. These developments are just the latest in a string of new products and tools that have come out of the movement.

Det är rätt ironiskt att samtidigt som de amerikanska myndigheterna på allt för många platser, men inte överallt, gör allt de kan för att driva bort Occupy Wall Street-rörelsen, som skyddar sig genom att skriva sina egna appar och IT-program, så investerar Obama-regeringen i att skapa appar och IT-program för demokratirörelsen i Mellanöstern.

Det är som alltid skillnad på folk och folk. Det intressanta är de appar som Occupy Wall Street-rörelsen skapar, en process som säkert kommer att fortsätta och som säkert förr eller senare kommer att stöta på patrull även i Sverige.

För såna appar som gagnar demokratin kan vi ju inte ha i ett demokratiskt samhälle. Logiken slår volter men så är det när de frihetsälskande Moderaterna massavlyssnar svenska folket på ett sätt som salig Erich Mielke i DDR aldrig ens hade kunnat drömma om.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Ekot

[tags] Wall Street Protest , Movement Occupy Wall Street , Occupation Wall Street , Occupy New York , Occupy Wall St , Occupy Wall Street , Occupy Wallstreet , Protest Manhattan , Protest New York , Protest Wall Street , Protests Banks , Protests Usa , Protests Wall Street , Radiohead Wall Street , Slideadbigshot , Wall Street Protests , Business News[/tags]

3 thoughts on “Occupy Wall Street och den pro-demokratiska IT-innovationen i USA

  1. Björn Nilsson

    Är du säker på att det är skillnad på folk och folk? Rör det sig verkligen om stöd till äkta demokratiskt sinnade människor i oljestaterna, eller är det bara ett sätt att försöka ersätta gamla utbrända regimer med nya, men i grunden av samma slag som kan sprattla lite mer energiskt i Imperiets tjänst? Med andra ord, att USA är lika odemokratiskt inåt som utåt.

    1. Lennart

      Björn: Bra påpekat. Jo det såg vi redan i början på 1960-talet när den amerikanska högern stödde de ryska dissidenterna men vägrade att stödja medborgarrättsrörelsen i sydstaterna. Tom Lehrer har sjungit en sång om det. Ska se om jag kan hitta den.

Comments are closed.