Politik

SOPA-lagen i USA och massavlyssning av FRA/Säpo i Sverige, medborgarna kriminaliseras från födseln i USA och Beatrice Asks Sverige

En fundamental förändring av hela det västerländska rättssamhället håller på att drivas igenom av teknokrater och politiker i både USA och Sverige. Istället för att utnyttja Internetteknologin för att öka friheten så förklarar den amerikanska kongressen och även Beatrice Ask, med benägen hjälp av Håkan Juholt att alla medborgare föds kriminella och därför måste massavlyssnas och kontrolleras för att myndigheterna ska kunna ingripa mot dom innan dom begår allvarliga brott.

Det här är att ställa den traditionella rättsstaten på huvudet. Vi är inte längre oskyldiga tills vi har begått ett brott. Stat och myndigheter är inte där för att hjälpa oss, den är där för att övervaka oss för att försäkra sig att vi verkligen har “rent mjöl i påsen”. Dvs att vi inte fildelar, att vi inte laddar hem filmer, eller råkar köpa för många kilo gödselmedel. Myndigheterna kommer att ingripa med järnhand både i Sverige och USA.

Riskkapitalisten Brad Burnham beskriver hur SOPA-lagen som snart kommer upp för omröstning i kongressen förändrar hur medborgarna behandlas i USA:
I Believe In The Internet – The Content Industry Doesn’t

At a dinner earlier this week, Joi Ito, the head of the Media Lab at MIT described the Internet as a “belief system” and I suddenly understood. The Internet is not just a series of pipes. It’s core architecture embeds an assumption about human nature. The Internet is designed to empower individuals not control them. It assumes that the if individuals are empowered, they will do the right thing the vast majority of the time. Services like eBay, Craigslist, Etsy and AirBnB are built on the assumption that most people are honest. Other services like Tumblr, Twitter, YouTube, WordPress, and Soundcloud assume people will be generous with their ideas, insights and creations. Wikipedia has proven that people will share their knowledge. Companies like Kickstarter show that people will even be generous with their money. This does not mean that there are not bad people out there. All of these companies spend a lot of time and money to battle spam and fraud. The companies are simply betting that there are many more good people than bad. The architecture of the Internet shares this assumption. It could have been designed to prevent bad behavior. Instead its design empowers good behavior.

The entertainment industry does not share this view of human nature

Eric Schoinfeld skriver om den drakoniska SOPA-lagen på TechCrunch: Brad Burnham Explains Why SOPA Must Be Stopped | TechCrunch

rad Burnham, a managing partner at Union Square Ventures, came into the TCTV studio in New York City to explain why SOPA is misguided and how it threatens to break the internet. There are many problems with SOPA, but some of the main ones are that it transfers liability for copyright infringement onto second parties like search engines, social networks, blogs, and all sorts of websites. It provides for DNS blocking much in the same way that China’s great firewall blocks foreign sites it does not want its citizens to see, raising a serious censorship issue since it would not take a court order to block these sites (although it is more complicated than a simple takedown notice).

Loretta Chao och Aaron Back skriver i Wall Street Journal om hur föregångslandet på det här området, Kina, nu tvingar alla mikrobloggare att registrera sig under sina riktiga namn, något som snart även kommer till Sverige och USA: Beijing Orders Micro-Bloggers to Register

BEIJING—The Beijing city government published rules Friday requiring users of popular Twitter-like microblogging services in China to register their real names with service operators, according to state-run media, in the government’s strongest official measure to control the fast-growing industry.

China’s government is in the midst of a campaign to crack down on false and “harmful” information on the Internet, and officials are stepping up their oversight of the Internet sector, which is led by private-sector companies.

According to the Xinhua news agency, the rules will require new users of microblogging services to register their real names with website administrators before they can post, though they will be able to choose their own screen names.

Den enda orsaken till att de demokratiska staterna på 1930-talet inte imiterade Sovjet och Nazityskland och införde massavlyssning är att det var på tok för dyrt i relation till vad man hade kunnat vinna på en sån åtgärd¨, nämligen att hitta några hundra kriminella. Den tidens demokratiska samhälle hade måst omorganiserats med angivare i vartenda kvarter och gigantiska pappersarkiv med flera tusen arkivarier. Det var lätt att inse det var helt orealistiskt.

Men idag har billiga datorer och avancerad mjukvara drivit ner kostnaderna för massalyssningssamhället till nästan ingenting. Beatrice Ask behöver inte rekrytera och specialutbilda några hundra tusen angivare eller köpa in några miljoner mappar. Det är bara att lyssna på Internet och lagra. Det kostar ingenting och det varken syns eller hörs.

Och okunniga politiker som Håkan Juholt bara nickar och instämmer.

Problematiken här är att ingen av politikerna har den ringaste aning om de underliggande teknologin och hur den kan utnyttjas utanför de uppgifter om massavlyssning som regeringen idag sätter upp. Man är helt och totalt beroende av de tekniska experterna. Och teknologin förändras idag med en rent ofattbar hastighet. Vad som är omöjligt idag kommer med stor säkerhet att vara möjligt i morgon.

Det finns inget integritetsskydd, de politiker som kommer att kolla det vet inte vad de ska leta efter. De kommer att prata med FRA och Säpo som kommer att dra fram en massa förkortningar eller vaga uttalanden och politikerna kommer att nicka och hålla med förr att inte verka okunniga.

Så nu är vi där, och vi är alla kriminella tills vi kan bevisa motsatsen. Men som flera svenskar jag känner säger. Ja jag har ju rent mjöl i påsen och litar på Reinfeldt så mig gör det ingenting. Det sa man på 1930-talet i både Sovjet och Nazityskland också….

Politikerna kriminaliserar folket från födseln, och därigenom kriminaliserar dom också sig själva. Med förödande konsekvenser i framtiden.

Axplock från den nordiska pressen:
SvD – Senaste nytt,SvD – Utrikes,SvD – Utrikes

[tags] Internet, Net neutrality, Nätneutralitet,SOPA, Massavlyssning Facebook Google Verizon, Facebook Net Neutrality, Verizon Google, Technology News,,Internetcensur,Claes Svahn, Beatrice Ask SOPA,Wall Street , Censorship , Congress , Drugs , Google , Hollywood , Jobs , Piracy , Politics , Video , Protect IP , Counterfeit , Dodd , Go Daddy , Leahy , Online Pharmacies , Pharma , Sopa , Stop Online Piracy Act , Tech , Politics News
[/tags]