Politik

BlueSeeds märkliga fartygsburna startupföretag i Silicon Valley

Klicka på bilden.

Tala om innovativt tänkande. Ett startupföretag här i Silicon Valley tänker försöka kringgå dagens drakoniska amerikanska ímmigrationsregler för IT-ingenjörer genom att ankra ett stort turistfartyg utanför kusten. fyllt med omkring 1000 IT-ingenjörer.

Tanken är att dom kan hoppa iland från fartyget på vanliga turistvisa för att möta amerikanska uppdragsgivare för att hoppa tillbaks på fartyget, som ska ligga förankrat två svenska mil utanför kusten här i Silicon Valley.

Brooke Donald skriver i San Francisco Chronicle om CA startup sees entrepreneur-ship as visa solution

From cruise ships to oil rigs to military aircraft carriers, there are several examples of individuals living and working on ships. This one would accommodate about 1,000 people and be docked 12 miles southwest of San Francisco Bay, in international waters. It would be registered in a country with a reputable legal system, maybe the Bahamas or the Marshall Islands, Marty said. Residents would be subject to the laws of that nation. Residents would be ferried ashore with temporary business or tourist visas, which are easier to get, to meet with investors, collaborators, partners and others. Mutabdzija said the ability to have face-to-face meetings cannot be underestimated when trying to gain trust — and secure funds — from investors.

Kul som ide men det kommer Obama-regeringen aldrig att gå med på. Man kommer att borda fartyget, arrestera passagerarna och sen deportera dom.

Men trots det som sagt, kul som ide.

Länkar:Teknikbloggen Techcrunch här i Silicon Valley

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,digi.no, digi.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Blueseed[/tags]

5 thoughts on “BlueSeeds märkliga fartygsburna startupföretag i Silicon Valley

 1. Per A.

  “Viktigare kanske är frågan om man med turistvisum ändå kan ha möten som handlar om affärer?”

  Orginalartikeln verkar även tala om tillfälliga affärsvisum.
  Medborgare i länder som accepteras av USA:s ‘visa waiver programme’ behöver kanske inte ens ett tillfälligt affärsvisum.

  Den största politiska svaghet jag ser med förslaget är valet av ‘hemmanation’ för fartyget. Bahamas och Marshallöarna må ha fungerade rättsystem, men de framstår ändå som typiska ‘utflaggningsländer’ före sjöfart.
  Bättre då att segla under exempelvis brittisk flagg.

  Om, det är möjligt att få ett sådant projekt att hålla långsiktigt är en annan fråga. Uppstartskostnaden kommer att vara stor, de löpande driftskostnaderna blir inte försumbara, och jag misstänker att det kommer bli en mycket hög personalrotation bland konsulterna.

  1. Lennart

   Per: Precis, jag tror inte att dagens amerikanska visumregler tillåter något sånt här. Sen är Stilla Havet som bekant inte speciellt stilla på hösten och våren med väldiga stormar. Så det här verkar mest vara en kul p.r. gimmick. Men det är en litet udda ide vilket är orsaken till att jag tog upp den.

 2. Peter Andersson

  Det är väl bara att registrera skeppet i Israel så kommer de amerikanska politikerna att slåss om vem som kan freda det mest! 😉

 3. Björn Nilsson

  Är fartyget registrerat utanför USA räknas det som utländskt territorium (samma som ambassader) och kan därmed normalt bara bordas om den berörda staten ger sitt tillstånd. Däremot kan det köras bort från USA:s territorialvatten och passagerarna kan nekas tillstånd att gå iland. Viktigare kanske är frågan om man med turistvisum ändå kan ha möten som handlar om affärer?

Comments are closed.