Politik

Svenska USA-turister, hur många är dom, när och vart reser dom?

Turister på Pir 29 i San Francisco
Att stora mängder svenskar turistar i USA kommer knappast som någon överraskning, men när reser dom och vad gör dom i USA? Det visar sig att amerikanska myndigheter för statistik över antalet svenska USA-turister och siffrorna är förvånande på många sätt.

Förra året reste t.ex. 371,853 svenskar över till USA på längre eller kortare turistresor. Jag hade trott att dom reste på sommaren eller möjligen till Julen, men till min förvåning så kommer turisterna i en strid ström året runt med kulmen i oktober! Jag menar, hur många svenskar tar semester i oktober?

Här är siffrorna: 2010 Monthly Tourism Statistics

JANUARY 23,196
FEBRUARY 24,959
MARCH 33,766
APRIL 28,053
MAY 29,813
JUNE 40,099
JULY 29,124
AUGUST 21,893
SEPTEMBER 29,102
OCTOBER 44,635
NOVEMBER 30,874
DECEMBER 36,339
YEAR-TO-DATE 371,853

Det betyder att om vi gör ett överslag på 20 år så har omkring varannan svensk semestrat i USA! Och inom 20 år så kommer de amerikanska myndigheterna att ha fingeravtryck, ögonskannar och detaljerad personinformation om omkring hälften av alla svenskar.

Och vart reser man i USA? Los Angeles Times har en bra översikt: International visitors’ favorite places to visit in the U.S. som visar att det finns stora skillnader mellan turister från olika länder, t.o.m. i Europa. Så här reser t.ex. tyskarna, som väl bör vara rätt lika oss när det gäller att turista i USA:

Germans

Purpose: Holiday (51%) and visit friends/relatives (22%).

Destinations: San Francisco, Los Angeles, San Diego, Yosemite National Park, Death Valley National Park, Palm Springs; Hawaii; Las Vegas; New York City; Grand Canyon; Hawaii; Chicago; Aspen, Colo.; Philadelphia; Dallas, Houston, Waco (Texas Ranger Hall of Fame); Cody and Yellowstone National Park, Wyoming.

Activities (in order): Restaurant dining, shopping, historical places, cultural heritage sites, countryside tours, city sightseeing and national parks.

Nu är jag inte övertygad att Kalifornien har en lika framskjutande position för svenska turister, men det är i alla fall intressant att se att västra USA är ett så populärt turistmål.

En intressant fråga är hur länge typiska svenska turister stannar och hur dom arrangerar sina resor. Reser dom med gruppresor eller reser dom själva? Är det någon som vet?

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags] Turister i USA, Foreign tourists in the United States, Turista i USA, USA-turister, Turistresor till USA[/tags]

One thought on “Svenska USA-turister, hur många är dom, när och vart reser dom?

  1. Christoffer

    Jag tror väl att svenskar i USA är lite mera äventyrliga än de svenskar som tar ett chartat plan till Gran Canaria. I USA tar man sig fram via egen maskin, bil, taxi, flyg osv.

    Har själv korsat landet utan någon som helst plan.

Comments are closed.