Politik

VirtualBox ger dig två operativsystem samtidigt på samma dator

USAbloggen i Ubuntu i Virtual Box på Windows. Klicka på bilden.

Bilden ovan visar min dator med Windows och ovanpå Windows Ubuntu.

Först bara så att ingen vindar mer ögonen och säger “kör han verkligen Windows 7 och inte Linux?” så kan jag tala om att jag har s.k. dual boot med både Windows och Ubuntu, som jag redan har skrivit om, så jag kör antingen eller.

Men jag har länge velat experimentera med Virtual Box, som är en s.k. hypervisor, dvs kod som man installerar på en dator och som uppför sig som om den vore en fysisk dator. Alla datormoln är baserade på Hypervisor-teknologin och det finns flera slags hypervisorer, för att nu skapa ett svenskt ord av det.

Det finns flera hypervirors, Amazon använder Xen i sina datormoln. VMWare här i Silicon Valley har sin egen virtualiseringsteknologi, Microsoft använder Hyper-V och RedHat har KVM.

VirtualBox, som är gratis och kan laddas ner från den här länken, utvecklades på Sun och övergick sen till Oracle när dom köpte Sun.

Det är lätt att börja med VirtualBox. utgångspunkten är att man har en Windows-dator med 4 gigabytes, som jag har, och 8 gigabytes är ännu bättre. Ska själv uppgradera till det om någon vecka. Men 4 GB är helt ok för att börja.

Man laddar ner VirtualBox som är en helt vanlig Windows-installationsfil. Man klickar sig igenom installationsmenyn och tar alla standardsvar.

Sen går man till Ubuntu och laddar ner Ubuntus klient-version i iso-format.

Sen startar men VirtualBox och installerar Ubuntu i VirtualBox, precis som om man hade en ny dator som man startar och sen installerar ett nytt operativsystem i.

Det tar ett tag, inte alltför långt, och voila, man har Ubuntu på Windows! Två operativsystem samtidigt på samma fysiska dator. Och om man öppnar Firefox i Ubuntu så går den direkt ut till Webben.

Hypervisorteknologin är datormolnens grundsten och man kan göra jättecoola saker med virtuella datorer. Som att man kan exportera sin Ubuntu-maskin och sen ta den med sig på en liten USB-pinne vart som helst där det finns en installerad VirtualBox. Sen är det bara att starta VirtualBox och ladda in sin Ubuntu-maskin och man kan fortsätta precis där man slutade.

En sak som har gjort virtuella datorer så omåttligt populära på sistone är följande: att installera komplicerad mjukvara kan ta dagar och veckor och få vuxna män att falla i gråt och behöva söka läkarhjälp. Men med virtuella datorer så räcker det med att installera säg ett dussin program en enda gång. Sen skickar man runt den virtuella datorn med de färdigladdade programmen, antingen via FTP eller också helt sonika i posten med en liten USB-disk.

Det spar gigantiska mängder tid även för dig, eftersom du nu inte längre behöver oroa dig för att din dator kanske plötsligt kraschar och du måste göra en ny installation av hela smeten.

Om ni har chansen så kolla absolut VirtualBox.

Axplock från den nordiska pressen:

NyTeknik – Senaste nytt,NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags]Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce [/tags]