Politik

En man som heter kyckling, sex i Wien och San Franciscos underjordiska konstscen

Inne på SFMoma, San Franciscos Moderna Museum

San Francisco är en av USA:s mest spännande konststäder, speciellt nu när San Franciscos Moderna Museum har fått den magnifika Fisher-samlingen av samtida amerikansk konst med hela 1100 konstverk av 185 konstnärer.

Två andra superba konstmuseer är de Young och LEgion of Honor, en nedbantad, 3/4:s kopia av Palais de la Légion d’Honneur i Paris, skapat av den legendariska och magnifika, hon var 180 cm lång, grande-damen av SanFrancisco, Alma de Bretteville Spreckels.

Som under inga omständigheter får förväxlas med den likaledes magnifika Alma Maria Schindler Mahler Gropius Werfel , de båda damerna var samtida. Alma de Bretteville föddes 1879 i San Francisco av danska föräldrar medan Alma och dog där 1968 medan Alma Schindler föddes i Wien 1879 och dog i New York 1964.

Men som den första videon ovan visar så finns det också en sprudlande underjordisk konstscen med avantgarde-konst som frodas i San Franciscos superlativt kosmopolitiska miljö.

Inte minst viktig för alla San Francisco-intresserad är att videon ovan introducerar Chicken John ett San Francisco- original som är mycket välkänd i San Francisco med omgivningar.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,
DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, Dagen.se – kultur

[tags]SFMOMA, Konst i San Francisco, Fisher-collection SFMOMA, San Francisco konst, Konst i Kalifornien , Chicken John[/tags]