Politik

Gershom Gorenbergs The Unmaking of Israel och den svenska regeringens attityd till Israel och USA

Den svenska regeringens attityd till USA och Israel verkar ha följt parallella banor de senaste decennierna. Å ena sidan ser man en liten demokratisk nation som skapades av de överlevande från Hitlers Förintelse och som ständigt hotas av ännu en förintelse av arabiska terrorister, å den andra ser man en nation som skapades av förföljda och djupt demokratiska kristna idealister och som på litet över 200 år har växt till världens enda supermakt. Alla demokratiers fyrbåk.

Problem uppstår när supermakten visar sig inte vara lika altruistisk och idealistisk som regeringen Reinfeldt uppenbarligen fortfarande tror: De borgerliga statsråden reser i skytteltrafik över Atlanten. ­ En majoritet av Fredrik Reinfeldts ministrar har redan hunnit ­besöka USA och flera har bott där. Regeringen vill nu återupprätta ”den transatlantiska länken” och den borgerliga ­skattepolitiken är USA-inspirerad. Världens enda supermakt på väg att bli en svensk politisk förebild igen. och när lilla demokratiska Israel ockuperar ständigt nya palestinska områden på Västbanken och blockerar och anfaller palestinierna i Gazaremsan, som får utstå fruktansvärda lidanden.

Istället för att justera sin syn på de båda länderna, som är varandras närmaste allierade, har den svenska regeringen likt amiral Nelson vid Köpenhamn satt sin kollektiva kikare mot sitt blinda öga och sagt: “jag ser verkligen ingenting” och som nu senast, kört över palestinsk medlemskap i Unesco utan att blinka.

Medan den svenska regeringens attityd till USA och Israel har hårdnat för att inte säga låsts fast i en alltmer okritisk position, så ökar den inhemska kritiken mot den tilltagande extremismen och intoleransen i både USA och Israel.

Båda länderna har för övrigt för första gången på mycket länge sett omfattande demokratidemonstranter i år. För USA:s del är det första gången sen Vietnamkriget påp 1970-talet och protesterna mot Apartheidsamhället i Sydstaterna på 1960-talet.

Jag redogör regelbundet för de tilltagande USA-dystopierna här på bloggen. Och Israeldystopierna dyker nu också allt oftare upp i USA-pressen.

En av de senaste är den amerikansk-israeliske författaren och bloggaren Gershom Gorenberg, som föddes i St Louis här i USA och växte upp i Kalifornien där ha har studerat på University of California i Santa Cruz här i Silicon Valley. Han emigrerade till Israel där han nu bor.

Gershom Gorenbergs bok The Unmaking of Israel som recenseras av Jeffrey Goldberg i New York:

The Israel of today is rampant with illiberal feeling. It is a place whose Arab citizens are at once enfranchised and isolated. It is a place whose military is coming to be dominated not by the secular, progressive-minded kibbutznikim of old, but by a right-wing Orthodox officer corps, some of whom may respect the idea of Jewish land more than they respect the decisions of the elected government.

Mainly, it is a place being corrupted by an ostensibly temporary but in fact interminable occupation.

Gorenberg is at his most incensed, and most eloquent, on the issue of the Jewish settlements, which many Palestinians see as concrete proof of Israeli lack of interest in a two-state solution.

Gershom Gorenbergs bok kommer knappast att läsas av någon inom den svenska regeringen, men är ändå viktig som för en kritik som alltför sällan hörs i vare sig Sverige eller USA.

Carl Bildts push för att alliera den svenska utrikespolitiken med den amerikanska och israeliska är märklig och rätt typisk för den svenska attityden: see no evil hear no evil speak no evil.

Men för den som är intresserad av att läsa en litet annorlunda beskrivning från Benjamin Netanyahus Israel så är Gershom Gorenberg bok mycket intressant.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags]Israel, Västbanken, Palestina, Gaza, Benjamin Netanyahu, Budrus , Israeli-Palestinian Conflict , Nonviolence , Palestine , West Bank , World News, Salam Fayyad, Mahmoud Abbas, Palestinamuren, Israelmuren, Israels barriär på västbanken, Avigdor Lieberman, Tzipi Livni , Obama Mellanöstern, Fred Mellanöstern,Gershom Gorenberg [/tags]

2 thoughts on “Gershom Gorenbergs The Unmaking of Israel och den svenska regeringens attityd till Israel och USA

  1. Bias

    Hur kan du identifiera israel som en supermakt på en yta som är mindre än ett svenskt landskap, …14 km brett från Västbanken och Medelhavet…. och med 7 miljoner invånare av vad 20 procent är araber? Supermakter är Kina, USA, Ryssland… Antalet Israeler är en handfull i en sjö av muslimer och araber i MÖ i länder som är rensade på judar och kristna.

Comments are closed.