Politik

Hur trasigt är Amerika? Från pursuit of happiness till landet som gick i baklås

Occupy Wall Street, det nya USA.

En lamslagen Kongress, ohanterliga utlandsskulder, polis mot fredliga demonstranter, politiska partier som öppet avskyr varandra, dussintals miljoner fanatiska bokstavstrogna kristna Jihadister, ett samhälle till bredden fylld av handeldvapen. Vi har i sanning kommit långt från den amerikanska författningen som lovade att alla amerikaner har rätt till Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

USA har gått i baklås och amerikanerna tycker helt enkelt inte om varandra längre.

Passande så har Sveriges Radio har ett reportage om dagens USA inför nästa års presidentval:
Hur trasigt är Amerika? som jag rekommenderar:

Om USA inför valåret: är supermakten på fallrepet? Det politiska systemet har gått i baklås, förtroendeklyftorna är enorma och ekonomin är i förfall. Kan det bli värre? Och kommer det någonsin att bli bättre? Hör röster och arga skrik från North Carolina, Fox News och en brunchkrog i Göteborg om förtvivlan – och en liten gnutta hopp – i världens ledande demokrati.

Så hur kritiskt är läget för USA? Klart är att USA nu går in i ett helt nytt politiskt skeende. Inte bara är Supermakten USA död, och tur är det för det är aldrig bra när en stat får en så kvävande dominans som USA har haft sen Sovjetunions fall. Men som den amerikanska ekonomen Tyler Cowen och visat i sin bok just utkomna bok The Great Stagnation och Larry Lessig i sin rykande färska Larry Lessigs Republic, Lost: How Money Corrupts Congress – and a Plan to Stop It så håller det amerikanska samhället även på att förändras på ett synnerligen fundamentalt sätt.

Det problem som USA nu står inför är att den politiska förlamningen i Kongressen med all sannolikhet kommer att fortsätta i år och kanske också decennier framöver. De radikaliserade Republikanerna har blivit kopior av Lenins Bolsjeviker och kommer inte att ge sig förrän de har tagit makten i USA. Och annat än dom inleder ett inbördeskrig eller om sydstaterna bryter sig ut ur USA så kommer det knappast att ske.

Det är inte bara Sovjetunionen som upplöstes, samma sak hotar nu EU, och det är långt ifrån osannolikt att även USA om ett par decennier går samma väg.

Jag har väldigt svårt att se hur USA kan komma igen ens som en förminskad stormakt om man inte först kan besegra den radikala Kristna Högern som idag håller USA i ett strupgrepp.

Nu är det givetvis helt omöjligt att se framåt i tiden. Ett så stort land som USA kommer knappast att försvinna från världsscenen, men landningen behöver inte nödvändigtvis bli mjuk. Det är långt ifrån omöjligt att USA utvecklas i samma riktning som Ryssland, dvs bort från demokrati och till en slags diktatur med demokratiska förtecken.

Nu tror jag inte att vi bör känna alltför mycket medlidande med amerikanerna, som kategoriskt vägrat att acceptera några innovationer eller nymodigheter från utlandet, inte allmän sjukförsäkring, inte ens decimalsystemet och Celciusskalan eftersom man inte har lyckats hitta något om dom i Bibeln.

Och då får man inte bli helt förvånad om det går som det går.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl

[tags]USA, Occupy Wall Street, Supermakten USA, Kollapsar USA, USA och Sovjetunionen , Obama Occupy Wall Street[/tags]

One thought on “Hur trasigt är Amerika? Från pursuit of happiness till landet som gick i baklås

  1. Björn Nilsson

    “Republikanerna har blivit kopior av Mussolinis svartskjortor” – rätt bra jämförelse tycker jag! Stora i truten, beslutsamma, hänsynslösa, stora planer, delvis effektiva … men på sikt svaga och ihåliga när de möter rejält motstånd.

Comments are closed.