Politik

En Apple Mac eller Intel Ultrabook till Jul?

Klicka på pilen för att spela videon.

De senaste åren har vi sett en markant övergång från Windows-datorer till Apple-datorer här i Silicon Valley. Från att ha varit ett perifert fenomen har Apples bärbara datorer på kort tid blivit de rigeur för allt fler IT-ingenjörer. Apples makalösa framgång med iPad har bara ökat trenden bort från Windows till Apple.

Nu har Silicon Valley-baserade Intel blivit så orolig över Apples framgång att man har satt upp en $300 miljoner fond och skapat en specifikation för att få hårdvaruföretagen att bygga bärbara datorer som är mer eller mindre kloner av Apples supertunna Macbook Air och som går under namnet Ultrabook Ultrabook med följande prestanda:

Thin – less than 20 mm (0.8 inch) thickness[6]
Lightweight – less than 1.4 kg (3.1 pounds)[7]
Long battery life – 5 to 8+ hours[8]
Mainstream pricing – around $1,000 USD [9]
No optical drive
Use flash-based SSDs[10]
Use CULV (17 W TDP) Intel Sandy Bridge mobile processors

Nyckelfaktorer är att de nya Ultrabook-datorerna ska vara mycket tunna,lätta och inte alltför dyra, och att de ska använda s.k. SSD-diskar, dvs supersnabba flashdiskar.

Det betyder att det går jättesnabbt att stänga av dom och starta dom igen.

Wall Street Journals Walter Mossberg recenserar två Intel Ultrabook-datorer, från Lenovo och Toshiba: Ultrabooks Bring Speed and Light to Windows

The Ultrabook concept, which is being driven by giant chipmaker Intel, is governed by a set of specs covering everything from thinness to battery life to start-up times. But it is basically an effort to emulate the MacBook Air, which has been a hot product in a challenging market despite selling for double what some bulkier, but capable, Windows laptops fetch. (Apple doesn’t disclose sales of specific Mac models.)

Ultrabook-datorerna betyder döden för de små men väldigt begränsade netbook-datorerna och även för de traditionella “bärbara” datorerna som är på tok för tunga att ha med sig ut på stan, annat än om man har en fysik som en jägarsoldat.

iPad och surfplattorna kommer att fortsätta att dominera för dom som främst vill konsumera digital information på nätet medan Apples Macbook Air och nu Intels Ultrabook kommer att dominera för IT-folk som är ute på stan och ständigt i rörelse.

Ultrabook-datorerna finns alltså redan men väntas nå ett crescendo till sommaren, vilket är när jag tänker köpa en.

Om någon redan har en Ultrabook vore det intressant att höra vad ni tycker.

Axplock från den nordiska pressen:

Dagen.se – Stora nyheter,
Dagen.se – Stora nyheter

[tags]Ultrabook, Netbooks, iPad, Apple-datorer, bärbara datorer, Laptops [/tags]