Politik

Larissa Sansour cencureras, välkommen till det tysta kriget för att delegitimera det palestinska folket

Klicka på Larissa Sansours förbjudna bild.

Det är inte bara Newt Gingrich, den republikanske presidentkandidaten som öppet har delegitimerat Palestina och det palestinska folket. President Obama och den svenska regeringen har båda försökt stoppa Palestinskt medlemskap i Unesco och Obama har öppet förklarat att han tänker lägga in sitt veto mot en Palestinas medlemsansökan till FN. Ett sånt medlemskap skulle göra de israeliska bosättningarna på västbanken till en FN-fråga och därför ge Palestinierna skydd mot fortsatt ockupation. Men ett stopp av ockupationer är det sista som USA, EU och Sverige är intresserade av. Detta trots EU:s traditionella retorik som här Israel Accuses 4 Countries of Meddling in Its Affairs, som dock aldrig går så långt att man vill eller vågar trotsa USA och dess hegemoni i Mellanöstern.

I skuggan av ockupationen och de snabbt växande bosättningarna som nu de facto även stöds av den svenske regeringen, så pågår även ett tyst kampanj för att tysta palestinska röster. Palestinska utställningar och föredrag stoppas regelbundet i det officiellt i alla fall så fria USA och nu senast, som Cahal Milmo skriver i Brittiska Independent så stoppades den palestinska konstnären Larissa Sansour från att vinna det kända Lacoste-Priset som fotomuseet Musée de l’Elysée i Berne i Schweiz utser varje år: Lacoste accused of attempting to censor ‘too pro-Palestinian’ art – News – Art – The Independent

Larissa Sansour, a Palestinian artist whose work has been exhibited at major institutions including the Tate Modern and the Pompidou Centre in Paris, was approached in October and told she had been shortlisted for the 25,000 euro (£21,000) Lacoste Prize awarded by the prestigious Musée de l’Elysée in the Swiss city of Lausanne.

But elation is said to have turned to anger when Ms Sansour, 38, was contacted by the museum last week and told that her shortlisting was being revoked at the request of Lacoste after executives at the French clothing company, which sponsors the award and helps to choose the eventual winner, were claimed to have decided that her entry was too political.

Den amerikanska bloggen MondoWeiss skriver:

Here is a shocking story that tells us how the world is changing before our eyes. A Swiss museum staging a prestigious international art competition selects a Palestinian artist as one of eight finalists. The sponsor of the prize– the Lacoste clothing company– then demands that she be excluded. The museum wavers and tries to buy the artist off with a solo exhibition separate from the prize.. She refuses.

And the museum cancels the whole competition!

Delegitimeringen av palestinierna och deras försök att slippa undan ockupationen kommer att intensifiera allt eftersom diktaturerna faller i Mellanöstern. Det gamla kolonialtänkandet lever kvar. Men när de sista palestinierna har förpassats från Västbanken och Gazaremsan och våra barn frågar varför vi ingenting gjorde, så kan vi inte säga att vi ingenting visste. Idag är vi alla medbrottslingar.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,SvD – Senaste nytt,
SvD – Senaste nytt

[tags] Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar på Västbanken, Egypt, Egypt News, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Mohammed ElBaradei, Mubarak, Mubarak Announcement, Mubarak Reelection, Assad, Revolutionen i Syrien,Palestina FN,Larissa Sansour, [/tags]

One thought on “Larissa Sansour cencureras, välkommen till det tysta kriget för att delegitimera det palestinska folket

  1. Björn Nilsson

    Det som kan röra till planerna för de israeliska smartskallarna är de egna extrem-elementen (alias ‘bosättare’) som numera verkar helt bindgalna. Dessa har redan handgripligt börjat ge sig på den israeliska armén, och varningar för rent inbördeskrig har kommit under flera år. Det kan fälla hela den israeliska planeringen för etnisk rensning. Den som gapar över mycket, etc.

Comments are closed.