Klicka på Jonathan Simons Head First Android Development. A Learner’s Guide to Creating Applications for Android Devices.
IT-industrin befinner sig idag i precis samma revolutionära situation som i början av persondataåldern på 1980-talet. En helt ny mobil IT-platform håller på att växa fram kring mobiler, surf- och läsplattor kopplade till globala datormoln. Istället för att sitta på kontorsstolar framför någonting som mest liknar en gammaldags skrivmaskin med en tv ovanpå och fäkta med en datormus så är vi nu verkligen mobila.
För den oinitierade kan det tyckas som om vad det här handlar om mest är en massa finniga tonåringar som sitter och textar på SL-tågen. Men de läkare, garanterad utan finnar, som jag pratar med här i Silicon Valley är om möjligt ännu mer intresserad av den mobila webben än någon tonåring. De har redan börjar använda Apples iPad när de går ronder med sina patienter. Och det är likadant med piloter här i USA som inte längre behöver gå och släpa på kilovis med manualer i cockpit.
Så den mobila webben håller redan på att förändra de flesta yrkesgrupper.
Den som vill vara med på den nya mobila revolutionen kan antingen jobba med Apples IOS eller Googles Android. Båda är förstklassiga operativsystem och många jobbar med båda.
Men Android använder det relativt komplicerade Java-språket och IOS det minst lika komplicerade Objective C-språket , och det är bra att börja med en grundläggande lärobok.
Zigurd Mednieks, Laird Dornin, G. Blake Meike, Masumi Nakamuras Programming Android är rätt lika Jonathan Simons och börjar också den med at beskriva den litet klumpiga Eclipse-miljlön. Den kom ut i mitten av 2011. Den som är intresserad kanske bör vänta till andra upplagan som kommer om några månader.
Lyckligtvis finns det ett antal bra böcker, och jag presenterar tre om Android i det här inlägget.
Jonathan Simons bok ovan är en bra introduktionsbok som beskriver hur man sätter upp en utvecklingsmiljö ,med Eclipse och den emulator som kommer med Eclipse. Det betyder att man helt kan utveckla sina appar på sin egen dator utan att behöva ladda upp dom till en riktig mobil. Det gör man bara när man är helt klar med sin app.
Eclipse-miljön är absolut inte en av mina favoriter. Den är inte speciellt bra integrerad, men den fungerar och det är egentligen allt som räknas. Den kan också vara en smula strulig att installera första gången, men ingen, om man bara följer instruktionerna noggrant så går det.
Och för den som inga pengar har så går det faktiskt helt utmärkt att använda den information som finns på Googles Android-sajt , den räcker, även om det är bra att ha böckerna.
Ian F. Darwins Android Cookbook slutligen är ett bra komplement till antingen Simons eller Medniek et al. Den beskriver
Get guidelines and recipes for designing a successful Android app
Work with UI controls, effective layouts, and graphical elements
Create pinch screen gestures and views for horizontal and vertical orientation
Build multimedia apps with audio, video, and more
Focus on networked applications, as well as SMS- and cloud-based apps
Build web services, such as selling books via Amazon, or buying and selling on eBay
Create location-aware apps to find landmarks and resident services
alltså med avancerade program som man kan skriva på Android.
En bra början för den som vill börja programmera på ett av de mest lovande framtidsområdena som överhuvudtaget finns idag.
Jamen jag är väl ingen programmerare säger många som om att programmera var något som endast specialister an syssla med. Men så är det inte längre. De flesta vetenskapsmän idag kan programmera och det finns absolut ingen anledning att man inte kan lära sig programmera bara för att man inte är programmerare. Många som inte är kockar kan faktiskt laga mat t.ex.
Axplock från den nordiska pressen:
News,digi.no, digi.no, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no
[tags] Android, Mobiltelefoner, Appar, Surfplattor, Läsplattor, Operativsystem, Dalvik[/tags]