Politik

Kungayrket försvinner i det globaliserade IT-samhället

Det globaliserade IT-samhället har en inbyggd mekanism som är inte nådigt mot ineffektiva och föråldrade yrkesgrupper, och bra är det. Steg för steg har datorn redan ersatt sekreteraren, banktjänstemannen, resebyrån, damen i ICA-kassan och incheckningspersonalen på Arlanda, liksom avgiftsvakterna på USA:s motorvägar, telegrafisten, skomakaren, skräddaren, killarna som brukade pumpa bensin på bensinstationerna, kontoristen mm. Och många yrkesgrupper är idag helt beroende av datorn, som t.ex. piloten som idag till 90% har ersatts av autopiloten.

Om ett par decennier kommer bilföraren att gå samma väg som den gamla räknestickan, när Googles självstyrande bil börjar massfabriceras.

Så är det någon som är förvånad över att det helt otidsenliga och onödiga kungayrket nu också är på väg att gå till historien?

Det har ingenting med kungens utsvävande liv att göra. Sekreterarna levde säkert oklanderliga liv men det hjälpte föga.

Den fråga man bör ställa sig i dagens globaliserade IT och kunskapssamhälle är om den service som kungen ger kan utföras billigare och effektivare på andra sätt. Och med tanke på att kungen får över 60 miljoner kronor per år för att öppna Sveriges Riksdag, vilket är den enda uppgift av någon konsekvens han har enligt grundlagen, så måste svaret vara ett rungande ja.

Utförsbacken är ännu brantare för familjen Bernadotte som orubbligt vägrar att modernisera och förnya sig. Medan Bill Gates, bevisligen en av världens rikaste män ger bort sin förmögenhet och inte låter sina barn ärva några av hans miljarder, så har Sveriges Kung helt och totalt vägrat att låta sina barn, som inte är upptagna i grundlagen, avstå från skattemiljonerna i apanaget. T.om. hans nye svärson hoppade omedelbart av sitt eget yrke och krävde snabbt hela sex miljoner kronor för att “vidareutbilda” sig.

Statskassan har blivit en syltburk för den familj som nu symboliserar de en procent som Occupy Wall Street talar om.

Istället för att avsäga sig den helt odemokratiska åtalsfriheten så har kungen lyckats få den utökat till att även omfatta hans äldsta dotter och svärson! istället för att själv avföra sina för länge sedan vuxna barn från apanaget och låta dom stå op egna ben så kräver kungen ständigt ökade anslag.

Kungen vägrar också att ge allmänheten någon som helst insyn i hur skattemiljonerna används, vilket givetvis hindrar alla möjligheter för utvärdering av hur han och hans familj spenderar med skattepengarna.

Lova Olsson skriver i SvD om hur förtroendet för familjen Bernadotte nu är nere i 35%, ett nytt bottenrekord, samtidigt som Socialdemokraterna nu alltmer lutar åt att Sverige bör demokratiseras och övergå till republik: Riksdagens förtroende för kungahuset stort | Politik direkt

Svenska folkets förtroende för kungahuset har rasat, enligt Medieakademins årliga barometer, som nyligen presenterades. Endast 35 procent har i dag stort förtroende för den kungliga familjen, jämfört med 50 procent 2010.

skriver i om Monarkin splittrar partierna | Politik direkt

Uttalandets överraskade många, både i och utanför partiet. Det var ”förvånande att höra socialdemokraternas nyvalde partiordförande förklara att han var för monarkins avskaffande” skriver statsvetaren Lennart Nilsson, som studerat förtroendet för kungahuset, i SOM-institutets senaste bok Lycksalighetens ö. Frågan är känslig. 40 av Socialdemokraternas 112 riksdagsledamöter – däribland Håkan Juholt själv – har valt att inte besvara SvD:s fråga. Men drygt var tredje riksdagsledamot som deltagit i undersökningen går emot sin partiledare och vill ha kvar monarkin.

Lova Olsson skriver i SvD om hur hur kungafamiljens helt odemokratiska åtalsfrihet nu också har börjat ifrågasättas: S-ledamot: kungen ska kunna åtalas | Politik direkt

– Kungen är statschef och därmed folkets främste företrädare. Att han står över lagen rimmar illa med grundläggande rättsprinciper, allas lika värde och allas likhet för lagen, motiverar Hillevi Larsson. – Som folkets främste företrädare borde han vara ett föredöme för svenska folket, man borde kunna förvänta sig mer av honom än av andra. Straffriheten går inte ihop med det, fortsätter hon.

skriver i om Att Älska sin nazistiska pappa – DN.SE

Joakim Nergelius skriver i SvD om den växande kontroversen kring familjen Bernadottes straffrättsliga immunitet, som efter mutkontroversen kring Victorias överdådiga brällopsresa nu har utökats för att även omfatta Victoria och Daniel.Kungens ställning bör ses över | Brännpunkt | SvD

Ledande politiker väljer att göra det enkelt för sig genom att hänvisa till 1971 års Torekovskompromiss om monarkins ställning, men tycks ha missuppfattat dennas innebörd, att monarkin ska bevaras men att statschefen ska sakna politiskt inflytande och endast ha representativa uppgifter. Denna överenskommelse hindrar naturligtvis inte att monarkin moderniseras, till exempel genom att den straffrättsliga immuniteten avskaffas eller begränsas eller genom att kungen inte längre är ordförande i Utrikesnämnden, samtidigt som de förlegade religionsvillkoren tas bort.

Thomas Fuller skriver från Thailand om hur rojalisterna där nu försöker stoppa kritiken av kungen där, kung Gummiboll: Royalists Step Up Campaign to Stifle Criticism of the Monarchy in Thailand

Thailand has always stood out for the deference that many Thais show their monarch. But in the twilight of the reign of King Bhumibol Adulyadej, 84, now ailing and living in a specially outfitted suite in a Bangkok hospital, dedicated loyalists are leading a feverish, with-us-or-against-us campaign to defend him from any perceived slights or criticism. The government has also intensified its crackdown on criticism of the monarchy, prosecuting a record number of people charged with insulting the royal family.

Passions over the monarchy have escalated to the point where some Thais say they fear the situation could turn violent.

Precis som de otidsenliga diktatorerna nu faller som bowlingkäglor i Mellanöstern så har kungar ingen plats i den globaliserade IT- och kunskapssamhället. Dom tillhandahåller ingen service, men värre än det, dom sticket huvudet i sanden och vägrar att förnya sig ens inom de snava ramar de har. Lågutbildade och okunniga som de är har de glömt Mickails Gorbatjovs förmaning till diktatorn Erich Honecker vid 40-åres firandet av kommunistregimen i Östberlin, i fri översättning, “life punishes those who come too late”. Någon månad senare hade muren fallit och Honecker med den.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Debatt – Debatt – hem, SvD – Senaste nytt, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter

[tags]Republikanska F?reningen,Bernadotte, Bertil Hult Victoria mutbrott, Gunnar Stetler, Hovet mutor, Kronprinsessan och USA, Kronprinsessan Viktoria och USA, Kungahuset, Kungahuset och USA, Kungen och USA, Mutskandal Hovet, President i Sverige, Prinsessbröllopet, Rojalister i Sverige, Royal wedding Sweden, Swedish royal family, Swedish royal wedding, USA och Kungen, Varumärket Sverige, Varumärket Sverige i USA, Victoria Mutbrott, Victoria och Daniel,[/tags]

4 thoughts on “Kungayrket försvinner i det globaliserade IT-samhället

  1. San

    Jag tror tyvärr att svenska folket gillar kungafamiljen om än inte kungen just. När Viktoria tar över blir det populärt igen.

  2. Björn Nilsson

    Vissa “otidsenliga” yrken är nog inte så dumma att kunna. Antag att man vore skomakare eller skräddare med mästarbrev, kunde bygga kakelugnar eller lägga koppartak, då hade man nog en hyfsad framtid. Specialiserade hantverk med andra ord. Men ärftlig kunglighet eller arbeten som kan datoriseras rätt igenom tillhör inte den gruppen. Samtidigt undrar jag om så mycket blir bättre om de återstående europeiska kungahusen – som ju är rätt många – avlägsnas. Kommer det dagliga livet för alla de som idag trängs hårt av den stora krisen att bli bättre om det borgerliga kungariket ersätts av en borgerlig republik där förmodligen samma rövargäng som tidigare har den reella makten?

Comments are closed.