Politik

Innovation och solsken i Silicon Valley, och i de snabbt växande IT-städerna världen över

Det har aldrig, någonsin skett så mycket nytt och innovativt på IT-fronten här i Silicon Valley som just nu. (Vi får inte glömm att Silicon valley också är centrum för bioteknologin och även för miljlvänlig s.k. grön teknologi) Under de få timmar man sover per dygn så har mängder med nya startupföretag grundats och nya teknologier fyller bloggar och tidningar. Du går till ett Meetup och kommer hem några timmer senare med massvis med nya spännande idéer och intryck. Tro mig, stämningen här just nu är helt obeskrivligt.

Men kanske just för att Silicon Valley just nu svämmar över med nya produkter och nya lösningar så finns det dom som oroar sig över att så många av dom nya startupföretagen är så lika, kopior av varandra, och att så många av dom handlar om att dela med sig av sina bilder på sociala nätverk eller att spara och dela med sig av sina filer uppe i datormolnen.

Brad Stone skriver i BusinessWeek om en bok som riskkapitalisten Paypal-grundaren Peter Thiel sitter och skriver på och som kommer ut i mars: It’s Always Sunny in Silicon Valley – BusinessWeek

Some in Silicon Valley are alarmed by what they see as the reluctance of the technology establishment to take on big problems. Peter Thiel and Max Levchin, two prominent entrepreneurs who created PayPal (EBAY), have in the past year started retailing the notion that serious innovation has stagnated and that talented technologists should be doing meaningful, even epic, engineering, the way an earlier generation went to the moon.

Their book on the topic, The Blueprint, will be out in March. …

Still, the Valley’s overwhelming bias toward optimism remains one of its greatest assets. John Seely Brown, former director of the famed Xerox PARC R&D lab, believes we are undergoing what he calls a “Cambrian moment” of technology change that is making it exponentially easier to build companies, rent supercomputers, and get access to sophisticated scientific tools.

With those tools at the disposal of entrepreneurs and researchers, he says, the future is blindingly bright.

Nu tillhör jag dom som tror att det största hotet mot Silicon Valley inte är alla företag med liknande produkter, så har det alltid varit, utan alla de IT-städer som nu snabbt håller på att växa upp världen över.

Om Malik skrev t.ex. nyligen om hur Berlin håller på att blu EU:s IT-huvudstad Why Berlin is poised to be Europe’s new tech hub, där han bl.a. skriver om de unga IT-entreprenörerna i Berlin:

They are all very young – actually awfully young – and excited by the prospects of technology, most of them are here from across Germany, Poland, the Baltics and other countries east of Germany. In fact, the Pitch in Berlin contest organized by HackFwd attracted 100 applicants of which ten were selected. Three of them were from Poland, including MyGuidie, a start-up that “brings together people looking for a local guide, and locals willing to guide,” co-founded by three women, won the contest.

Silicon Valleys akilleshäl är att man inte har satsat på infrastrukturen som är rent beklämmnde. På sikt kommer man att förlora mot städer som är beredda att satsa på modern infrastruktur och livskvalite. Att så många startuåföretag har samma smala fokus på sociala nätverk och mobilbilder tror jag inte gör något efter som det faktiskt finns nog med företag som sysslar med viktiga frågor, som t.ex. inom sjukvården.

Och att Silicon Valley kalvar och att nya IT-städer uppstår tror jag enbart är bra.

Axplock från den nordiska pressen:

News,digi.no, digi.no

Länkar:Teknikbloggen Techcrunch här i Silicon Valley

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Peter Thiel The Blueprint[/tags]